Analize bebelusi. Ce investigatii sa-i faci prichindelului tau in primii ani de viata

Publicat de Madalina 23.02.2021 0 Comentarii

Daca ai devenit recent mamica, atunci cu siguranta iti doresti sa stii cum sa ai grija de starea de sanatate a prichindelului tau. El depinde in totalitate de tine, asa ca trebuie sa te asiguri ca este sanatos si fericit!

 

 

Fetita fericita 1

 

 

Analize bebelusi. Cand trebuie efectuate?

 

 

Medicii pediatri recomanda recoltarea primelor analize de sange atunci cand micutul are in jur de un an, in cazul in care nu prezinta pana atunci semne de ingrijorare cu privire la existenta anumitor afectiuni.

 

Controalele periodice la medicul de familie sau la medicul pediatru ar trebui sa inceapa inca din prima luna de viata a micutului. Este important sa mergi frecvent la doctor pentru ca el sa observe starea generala de sanatate a celui mic si modul in care se dezvolta ( aici gasesti mai multe informatii despre dezvoltarea bebelusilor).

 

 

Bebelus la investigatii

 

 

In timpul controalelor, medicul poate vedea daca exista suspiciuni cu privire la diverse afectiuni sau daca anumite semne trebuie supravegheate de parinti pe o perioada mai lunga de timp.

 

 

Ce analize bebelusi recomanda, de obicei, medicii?

 

 

Primele investigatii pe care trebuie sa le faca un bebelus sunt: screeningul oftalmologic si auditiv. Acestea se pot face chiar la nastere, dar daca nu au fost efectuate, asigura-te ca mergi cu micutul tau la medic pana cand implineste varsta de 3 luni.

 

 

Copilas la control

 

 

Daca este cazul, medicul mai poate recomanda efectuarea unei ecografii de sold la cateva saptamani dupa nastere, pentru a vedea daca exista luxatii congenitale. De asemenea, pediatrul poate considera necesara ecografia abdominala, cardiaca si transfontanelara (prin intermediul ei se pot vedea structurile creierului, malformatiile sau chisturile). Ultima investigatie este recomandata, de obicei, bebelusilor nascuti prematur.

 

 

Analize de sange pentru bebelusi:

 

 

- hemograma (masoara numarul de leucocite, eritrocite, hemoglobina, trombocite etc);

 

- sideremie (analiza care masoara cantitatea de fier circulant);

 

- TGP si TGO (analize specifice ficatului);

 

- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor);

 

- CRP - proteina C reactiva (marker sensibil al inflamatiei generale);

 

- sumar de urina;

 

- fibrinogen (identifica procesele inflamatorii acute);

 

- fosfataza alcalina (marker tumoral);

 

- creatinina (indicator sensibil al functiei renale).

 

In cazul in care aceste analize bebelusi au rezultate bune, ele trebuie sa fie repetate o data la 2 ani. Bineinteles, daca micutul tau nu prezinta semne de ingrijorare in acest interval de timp!

 

 

Alte investigatii pe care le poate recomanda pediatrul

 

 

Daca parintii sufera de anumite afectiuni, atunci medicii pot recomanda efectuarea investigatiilor pentru verificarea nivelului de colesterol si TSH. In plus, dupa ce un copilas implineste varsta de 3 ani, pediatrul ii poate indruma pe parinti sa-l duca la:

 

- un control oftalmologic complet;

 

- audiometrie (doar in cazul in care exista suspiciuni cu privire la auz);

 

- un control stomatologic (citeste aici cum poti ameliora simptomele unei eruptii dentare);

 

 

Fetita la dentist

 

 

- un test de diagnosticare a afectiunilor alergice (este recomandat la varsta de un an, in cazul in care parintii au reactii alergice).

 

Asadar, acestea sunt principalele analize pentru bebelusi si copii pe care le poate prescrie medicul pediatru. Este important sa-l monitorizezi constant pe micutul tau si sa te prezinti cu el la un specialist daca ai anumite suspiciuni. Multe afectiuni pot fi tratate usor atunci cand sunt descoperite din timp, motiv pentru care nu ar trebui sa amani mersul la medic daca ai o banuiala.

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu