Tu ai incredere in medicii la care apelezi? Cat de importanta este comunicarea medic-pacient?

Publicat de Iuliana 17.05.2024 0 Comentarii

V-ati intrebat vreodata care este legatura dintre viata si sanatate? Viata este un dar de la natura, iar sanatatea este un dar de la viata. “Dansam” pe ritmul vietii, pe o scena dominata de visuri: visul unui copil de a deveni adult; visul unui adult de a avea o cariera, o familie, copii; visul unei mame de a-si vedea copiii mari, realizati; visul unui bunic de a-si cunoaste nepotii, chiar stra-nepotii etc. Orice viseaza omul poate deveni realitate daca are sanatate.

 

Desi acest site este destinat copiilor, am hotarat sa facem un articol despre medici si increderea pe care trebuie sa o avem in acestia pentru a putea creste copii sanatosi si pentru ca noi si familiile noastre sa beneficiem de un serviciu medical de calitate.

 

 

Medic dand sfaturi

 

 

Increderea si comunicarea – “cheile” unei consultatii de succes si “pilonii” fundamentali in relatia medic-pacient

 

 

Unii oameni traiesc ca si cum ar avea zeci de vieti de trait, iar altii ca si cum ar avea o singura zi.”  (Octavian Paler, scriitor roman)

 

Indiferent cum alege omul sa traiasca, nu trebuie sa uite ca sanatatea este cel mai de pret dar pe care insasi viata il poate oferi. Totusi, ce facem atunci cand organismul ne semnaleaza existenta unor probleme de sanatate? Traim cu speranta ca Divinitatea va face o minune si manifestarile biologice ale organismului vor disparea sau apelam la medic? Raspunsul este simplu: apelam cu incredere la medic si traim cu speranta ca Divinitatea va “lucra” prin acesta. Statul acasa si automedicatia nu sunt solutii in rezolvarea problemelor de sanatate, in special cand este vorba de cele mai sensibile categorii sociale: copiii si batranii.

 

Copiii si batranii sunt cei mai vulnerabili si au nevoie de o ingrijire riguroasa atunci cand au probleme de sanatate. Sanatatea lor trebuie sa fie o prioritate pentru noi, iar datoria noastra este sa luam cele mai bune decizii in ceea ce priveste siguranta si ingrijirea lor.

 

In general, oamenii isi duc boala “pe picioare” pana cand organismul cedeaza. Aici, vorbim despre frica, despre frica de halatul alb, despre frica de medici. Aceasta “frica” este generata de o problema de mentalitate pentru ca exista situatii in care, inca din copilarie, este alimentata acea frica de medici. Speram ca, in ziua de astazi, nu mai exista bunici sau parinti care isi sperie copilul cu: “Daca nu esti cuminte, chem doctorul sa-ti faca o injectie!.” Prin repetitie, aceasta teama se imprima in mintea copilului, generandu-i acelasi comportament in viata de adult. Nu induceti copilului frica de doctor! Acel copil devenit adolescent, si apoi adult, va avea toata viata aceasta frica.

 

 

Copil jucandu-se de-a medicul

 

 

Atunci cand vorbim de siguranta si sanatatea prichindeilor, nu mai putem considera copilul “un adult in miniatura”. Copilul este o fiinta fragila cu mecanisme de aparare insuficient dezvoltate. Pentru a avea un viitor adult sanatos, parintii trebuie sa formeze impreuna cu copilul si personalul medical o echipa puternica unde increderea si comunicarea sa fie “pilonii” unei relatii de lunga durata. In timpul copilariei, medicul de familie si medicul pediatru sunt cei care interactioneaza cel mai mult cu copilul si familia acestuia. Rolul lor este sa monitorizeze starea de sanatate a copilului, sa intervina atunci cand este necesar si sa le ofere parintilor informatiile necesare dezvoltarii armonioase a micutului. Sunt cazuri speciale, mai grave in care medicul de familie sau medicul pediatru trebuie sa indrume parintii catre alte specialitati pediatrice precum: alergologie, chirurgie, endocrinologie, gastroenterologie, urologie, neurologie, psihiatrie, neurochirurgie, ORL, cardiologie, ortopedie, radiologie, dermatologie si nefrologie. Oricare dintre acestia va oferi la nevoie examen si investigatii de specialitate.

 

Sunt cazuri, insa, cand parintii trebuie sa-si duca copilul in urgenta, la cel mai apropiat spital. Timpul este pretios atunci cand micutul prezinta sangerari severe, traumatisme craniene, febra, convulsii, dificultati respiratorii, probleme digestive, deshidratare si letargie. Parintii trebuie sa plece de acasa cu increderea ca puiul lor va primi cele mai bune ingrijiri in unitatile medicale. In cazurile grave, statul acasa, automedicatia, leacurile “babesti” si neincrederea in personalul medical ce lucreaza in spitalele de urgenta pot pune in pericol viata copilului. Asa ca … nu asteptati! Plecati cu copilul in urgenta sau chemati ambulanta! Fiecare minut conteaza.

 

 

Bebelus la control

 

 

Indiferent de varsta pacientului, relatia dintre un medic si pacient trebuie sa fie una deschisa, bazata pe incredere si comunicare. Atunci cand pacientii au incredere in medicii la care apeleaza, experimenteaza mai putina anxietate si inteleg mai bine informatiile medicale. De asemenea, cei care apeleaza cu incredere la serviciile medicale pot beneficia de un diagnostic clar, de un tratament eficient si de o ingrijire continua. A avea un medic in care ai incredere inseamna sa ai pe cineva caruia sa-i adresezi intrebari despre afectiunile suferite, despre tratamentul si investigatiile ce urmeaza a fi realizate. Medicul si pacientul trebuie sa se simta ca intr-o echipa si pentru ca acest lucru sa se intample e necesar sa existe comunicare din ambele parti. Pacientul trebuie sa prezinte medicului simptomele privind boala sa, iar medicul trebuie sa explice diagnosticul si tratamentul pe intelesul pacientului. Cu mult timp in urma, Hipocrate spunea:

 

Virtutea principala pe care o poate avea limbajul este claritatea si nimic nu o diminueaza atat de mult decat folosirea unor cuvinte nefamiliare.”

 

Relatia medic-pacient detine un set unic de obiective comune si de valori morale: incredere, comunicare, colaborare, empatie, intelegere reciproca, respect, rabdare, atentie, spirit de echipa, dinamism, parteneriat in lupta cu boala, timp dedicat si oferirea de optiuni.

 

 

Papacocea Alexandru Valentin – “Omul potrivit la locul potrivit”

 

 

Femei la control

 

 

Pentru ca viata ne ofera multe bucurii, dar si multe incercari, si eu am avut nevoia de a apela la serviciile medicale. In ultima vreme, auzim vorbindu-se mult despre calitatea actului medical. La noi in tara, exista o neincredere in serviciile medicale si in medici. O contributie importanta asupra acestui lucru o are si mass-media care expune mai mult faptele negative decat pe cele pozitive. Din acest motiv, am hotarat sa scriu acest articol prin care sa scot in evidenta si rezultatele pozitive din sistemul medical de la noi din tara. In realizarea investigatiilor pe care le aveam de facut pentru o persoana draga mie, am pornit cu teama. Acea teama de a parcurge un drum despre care auzisem ca este plin de obstacole. Asa l-am cunoscut pe medicul Papacocea Alexandru Valentin. Cunoscandu-l, m-am hotarat sa va aduc la cunostinta calitatile acestui medic care isi practica meseria cu devotament.

 

Ati trait vreodata senzatia ca sunt prea putini oameni in Romania care sunt respectati si apreciati la adevarata lor valoare, comparativ cu alte tari europene? Daca vom arunca o privire la tot ceea ce ne inconjoara, vom realiza ca beneficiem de confort si de o mai buna calitate a vietii datorita unor oameni care au investit mult timp in educatie, perfectionare, cercetare si inovatie.

 

 

Medic

 

 

Din fericire, in Romania sunt multi oameni deosebiti care fac pentru populatie lucruri de apreciat, dar pe care nu ii cunoastem sau nu depunem efortul de a-i cunoaste. Oare se intampla acest lucru deoarece nu sunt promovati suficient sau pentru ca actiunile lor nu conteaza pentru noi? Conteaza o viata de om salvata? Suntem constienti de faptul ca, in fiecare domeniu exista oameni care aduc plusvaloare Romaniei prin profesionalism si perseverenta.

 

Astazi, as vrea sa spun cateva cuvinte despre un medic dedicat, medicul primar neurochirurg Alexandru Papacocea, un nume cu rezonanta in medicina romaneasca. Acesta si-a castigat notorietatea prin profesionalism, dedicare, sacrificiu si multa munca. De ce sacrificiu? Meseria pe care o exercita cere mult studiu individual. In plus, stie cand pleaca de acasa, dar nu stie cand va sosi acasa, in “sanul” familiei:

 

“Nu avem o ora fixa la care plecam. De multe ori, se intampla sa ne prinda si seara in spital. Sunt situatii in care atat eu, cat si colegii mei sa fim chemati de acasa.” afirma dl. Alexandru Papacocea, medic primar neurochirurg la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.

 

Prin tot ce a facut, omul Alexandru Papacocea mi-a demonstrat ca isi va trai cea mai mare parte a vietii in functie de nevoile pacientilor sai. Scopul sau in viata este sa ofere un diagnostic clar, o sansa la viata si o mai buna calitate a vietii de fiecare data cand trebuie sa realizeze o interventie chirurgicala.

 

Medicul Alexandru Papacocea a ales sa isi practice meseria in Prahova, la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti. Din septembrie 2011, acesta opereaza si trateaza pacientii cu leziuni sau tulburari ale creierului, maduvei spinarii, coloanei vertebrale si ale nervilor periferici.  

 

“Viata intr-un spital de stat este foarte intensa, foarte solicitanta. Avem foarte multe cazuri, prezentari. Asiguram urgente si pentru doua judete limitrofe, Dambovita si Buzau, si trebuie sa acordam un volum foarte mare de timp, de munca. In plus, este stresul, pentru ca specialitatatea este una dificila cu multe cazuri foarte grave. Vorbim si de o lipsa de previzibilitate, mai ales in garzi. Au fost garzi in care eu si colegii mei am avut si cate trei operatii la rand. Sunt si garzi mai lejere, dar niciodata nu stii la ce te poti astepta. Deci … viata in Spitalul Judetean de Urgenta este destul de dificila, dar nu ma plang. Sunt satisfacut de ceea ce fac, asta mi-am dorit! Pana la urma, efortul depus merita.” povesteste dl. doctor Papacocea.

 

Este bine sa facem cunoscut faptul ca, sectiile Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti au trecut printr-un proces de renovare si modernizare, fapt ce contribuie atat la cresterea calitatii ingrijirii pacientilor, cat si la salvarea de vieti omenesti. Spitalul Judetean dispune de o sectie de neurochirurgie moderna, dotata cu aparatura medicala performanta si saloane cu toalete aferente fiecarui salon. Pacientii sunt tratati si ingrijiti de o echipa medicala formata din 6 neurochirurgi si un medic rezident. Pentru ca echipa sa aiba rezultate excelente, membrii acesteia au obiective comune, comunica, colaboreaza si se sprijina reciproc. Medicul Papacocea, seful sectiei, subliniaza prin cuvintele de mai jos faptul ca, doctorii care lucreaza in aceasta unitate pot beneficia de bune conditii:

 

“Ceea ce ne intereseaza pe noi, chirurgii, este partea de inovatie in domeniul asistentei intraoperatorii, toata aparatura. Microscopul operator a fost un eveniment important care a scazut fantastic mortalitatea in anumite operatii. Acest microscop se dezvolta sistematic, apar tot timpul lucruri noi. Partea de neuronavigatie, aparatul O-arm pentru navigatie spinala, robotul de chirurgie spinala Mazor, robotiscopul si ecograful intraoperator sunt printre lucrurile care s-au dezvoltat.[…]

Ca si dotare, Spitalul Judetean Ploiesti a ajuns acum la un nivel foarte bun, in comparatie cu spitale private sau din afara tarii.”

 

 

Medici in operatie

 

 

Fiecare pacient este tratat intr-un concept numit sistem medical, unde lucrurile depind si de infrastructura, dotari si nu doar de medic. Orice doctor, cat de bun ar fi, isi are limitele sale. Atunci cand isi iubeste meseria, incearca sa faca tot ceea ce se poate sa atinga aceste limite.

 

Cu ajutorul aparaturii de ultima ora si a unor noi tehnici chirurgicale realizate prin abord minim invaziv pot fi obtinute rezultate spectaculoase in neurochirurgie. Anii de pregatire riguroasa si de experienta practica il claseaza pe medicul Alexandru Papacocea ca fiind unul dintre cei mai buni neurochirurgi din tara. Acesta poseda cunostinte medicale complexe si tehnici chirurgicale exceptionale care il diferentiaza in acest domeniu foarte solicitant, dar si un set impresionant de calitati si valori morale: empatie, blandete, bunatate, dedicare, comunicare, profesionalism, stapanire de sine, atentie la detalii si capacitate de rezolvare a problemelor.

 

 

 

Familie la medic

 

 

Pentru a afla detalii despre activitatea dlui. doctor, va rugam sa accesati link-ul cu interviul video, realizat de Luisa Toboc de la Observatorul Prahovean:   

 

https://www.observatorulph.ro/exclusiv/2685746-medicul-chirurg-alexandru-papacocea-omul-care-a-operat-mii-de-prahoveni-pe-creier-mentorul-meu-a-fost-geniul-neurochirurgiei-profesorul-leon-danaila

 

“Ce faci pentru tine, dispare odata cu tine, ce faci pentru altii, ramane pentru eternitate.” (Albert Einstein, fizician german)

 

 

Care este rolul medicului? Cum este definita sanatatea?

 

 

In zilele noastre, medicul sau doctorul reprezinta un absolvent al Facultatii de Medicina care are rolul de a vindeca boli, de a oferi un diagnostic sigur, de a prescrie medicamente si de a opera. Profesia de medic este una dintre cele mai vechi meserii din lume. Medicul a fost, este si va fi o persoana respectata in societate.

 

 “Sapand’ in trecutul acestei profesii, vom descoperi ca medicul insemna omul dreptei masuri si al cumpatarii, iar doctorul reprezenta ghidul care ne arata calea dreapta, cum sa traiesti pentru a te mentine sanatos.

 

Daca ar trebui sa realizam un portret etimologic al medicului, acesta ar reprezenta omul care vede prin pacient, care ii poate judeca si evalua starea de sanatate.

 

In trecut, doctorul era un maestru al stiintei vindecarii, un cunoscator al corpului omenesc dar si un ghid care indruma omul cum sa traiasca pentru a fi sanatos.

 

Astazi, doctor inseamna medic si medic inseamna doctor. Omul care se ingrijeste de sanatatea noastra.

 

 

Gravida la control

 

 

In 1948, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a definit sanatatea cu o fraza care este folosita si astazi:

 

‘’Sanatatea este o stare de bine fizica, mentala si sociala completa si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii.”

 

In anul 1986, OMS a completat definitia sanatatii cu o alta fraza:

 

"O resursa a vietii de zi cu zi, nu scopul vietii. Sanatatea este un concept pozitiv care subliniaza resursele sociale si personale ca si abilitatile fizice”.

 

Oamenii sanatosi duc o viata activa, mentin relatiile cu rudele si prietenii si se simt bine in corpul si mintea lor. Sanatatea nu este un scop in sine, ci mai degraba o resursa a vietii prin care oamenii isi pot satisface nevoile si pot realiza proiecte de viata. Sanatatea inseamna mult mai mult decat absenta bolii. Aceasta este un proces ce contribuie la bunastare si echilibru si se clasifica in: sanatate fizica, sanatate mentala si sanatate sociala.

 

Sanatatea unui om depinde de o multime de factori: bagajul de gene dobandit la nastere, mediul inconjurator, relatiile umane, educatia, statusul socio-economic si accesul la asistenta medicala. O dieta sanatoasa, viata sociala, miscarea, somnul de calitate, gestionarea corecta a timpului si a stresului, analizele si investigatiile pentru depistarea bolilor contribuie la mentinerea sau imbunatatirea sanatatii unei persoane.

 

Pentru a reduce riscul aparitiei unor afectiuni grave, cat si pentru cresterea sperantei de viata, oamenii trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si sa pretuiasca sanatatea:

 

„Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea.” (Hipocrate, medic grec)

 

Este important sa evitam imbolnavirea organismului si trebuie sa facem tot ce este cu putinta pentru o mai buna calitate a vietii si o speranta mai mare de viata. Stim! Organismul imbatraneste odata cu trecerea timpului si oricat am incerca sa-l sfidam nu putem opri imbatranirea ce presupune, de multe ori, aparitia problemelor de sanatate. Pentru a face fata afectiunilor ce apar pe parcursul vietii trebuie sa avem acces la asistenta medicala si sa cream cu personalul medical o relatie bazata pe comunicare si incredere.

 

 

Medic la control

 

 

 

Fii om, fii bun, fii blând, fii aproape de pacientul tau!” (Alexandru Papacocea, medic primar neurochirurg)

 

 

imagini: Depositphotos, Pexels 

Scrie un comentariu