Cum poti ameliora simptomele provocate de o eruptie dentara la bebelusi

Publicat de Madalina 09.02.2021 0 Comentarii

Orice mamica isi doreste ca micutul ei sa fie sanatos si ferit de dureri, insa, din pacate, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Inca din primul an de viata, bebelusii pot experimenta diverse dureri, printre cele mai frecvente fiind durerile produse de eruptiile dentare.

 

 

Bebe in costum de iepuras 1

 

 

Atunci cand incep sa apara dintii prichindelului tau, gingiile se inflameaza, iar el poate simti un disconfort puternic. Intensitatea durerii resimtite in urma acestui proces natural depinde de la caz la caz. Unii bebelusi sunt foarte afectati de aparitia dentitiei, in timp ce altii raman veseli si cu un chef mare de joaca!

 

 

Eruptie dentara bebe. Cand incepe?

 

 

De regula, primii dinti incep sa apara la varsta de 6 luni, dar exista cazuri in care apar chiar si dupa varsta de un an. Acest proces dureaza cam pana la 3 ani, primii dinti aparuti fiind cei 2 incisivi centrali din zona mandibulei (maxilarul inferior).

 

In plus, trebuie sa stii ca eruptia dentara se produce mai devreme la fetite decat la baieti. Dintii pot erupe in perechi, dar exista si cazuri in care apar pe rand.

 

 

Simptomele cauzate de o eruptie dentara bebe

 

 

Pentru a-i putea oferi micutului tau alinarea de care are nevoie, trebuie sa stii cum sa recunosti momentele in care ii cresc dintii. Iata care sunt principalele simptome:

 

  • durere;

 

  • gingii inflamate;

 

  • tendinta bebelusului de a-si freca obrajii si urechile sau de a-si introduce manutele in gura;

 

  • agitatie;

 

  • salivatie abundenta;

 

  • lipsa poftei de mancare;

 

  • necesitatea de a mesteca diverse obiecte tari.

 

Unii bebelusi experimenteaza doar cateva dintre aceste simptome, iar altii le resimt pe toate. Recunoasterea semnelor te va ajuta sa intelegi comportamentul micutului, fara sa te ingrijorezi ca ar putea suferi de o afectiune serioasa.

 

Atentie! Daca prichindelul tau manifesta stari de agitatie asociate cu stari febrile, trebuie sa te prezinti cu el la un medic, deoarece aceste simptome nu sunt cauzate de aparitia dintilor (afla aici mai multe informatii despre cauzele febrei la copii).

 

 

Metode de ameliorare a durerilor

 

 

Durerea poate fi foarte neplacuta atunci cand apare o eruptie dentara la bebelusi, motiv pentru care este important sa stii cum sa o ameliorezi. Iata cateva remedii care s-au dovedit a fi foarte eficiente:

 

1. Maseaza-i usor gingiile. Pentru a reduce intensitatea durerii, poti masa cu degetul, intr-o maniera delicata, gingiile micutului. Poti folosi, de asemenea, un gel gingival pentru masaj, dar este indicat sa consulti inainte medicul pediatru. Doar el iti poate recomanda gelul cu efect antiinflamator potrivit pentru ghemotocul tau si iti poate spune exact ce cantitate sa aplici.

 

2. Ofera-i o jucarie pentru dentitie. Jucariile gingivale au fost create special pentru a ameliora durerile aparute in urma unei eruptii dentare si poti apela la ele atunci cand cel mic se confrunta cu disconfort.

 

 

Bebelus cu jucaria in gura

 

 

3. Administrarea unor medicamente. Daca celelalte metode de ameliorare a durerii nu functioneaza, pediatrul iti poate recomanda administrarea unui tratament medicamentos.

 

 

Bebe luand sirop

 

 

Atunci cand isi face aparitia o eruptie dentara la bebe, evita sa-i oferi alimente tari, deoarece ii pot inflama si mai tare gingiile si ii pot intensifica durerile. In perioada eruptiilor dentare, poti opta pentru iaurturi reci si piureuri din legume si fructe.

 

Nu uita nici de importanta hidratarii! In timpul cresterii dintilor, cel mic are nevoie de o cantitate suficienta de lichide (citeste aici greselile pe care sa le eviti).

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu