Vreau sa am un copil invingator! Cum il pot ajuta?

Publicat de Madalina 06.01.2022 0 Comentarii

Cu siguranta esti un parinte care isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul sau. Pentru a avea un copil remarcabil, invingator, cu multe reusite trebuie sa te implici in dezvoltarea sa personala, emotionala, intelectuala si fizica. Alaturi de noi vei afla cum iti poti ajuta copilul sa aiba o gandire de invingator si sa devina mai bun in realizarea lucrurilor care ii plac. Te-am facut curios? Citeste acest articol si vei afla care sunt secretele ce iti vor ajuta puiul sa reuseasca in tot ce isi propune!

 

 

Baietel medaliat 1

 

 

Competitiile si provocarile apar in viata unui copil de la varste fragede iar datoria parintelui este de a-l pregati sa faca fata cu brio de fiecare data. Aliatul tau este chiar creierul copilului. Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza creierul copilului tau? Cu cat creierul se dezvolta mai mult, copilul va putea face multe lucruri interesante. Creierul este cel care il ajuta pe copil sa gandeasca, sa viseze si sa isi imagineze cele mai frumoase lucruri, il ajuta sa isi faca planuri, sa le urmeze si sa accepte o noua provocare. Creierul nu este doar o parte din corpul copilului, este organul cel mai important care poate fi “modelat” in functie de mediul in care traieste copilul. In primii ani de viata, copilul inregistreaza toate informatiile din jurul sau. Ceea ce “inmagazineaza” creierul micutului in prima parte a vietii ii va defini personalitatea si caracterul peste ani. Totul tine de mentalitate, de modul de gandire pe care i-l formezi inca din copilarie. Stim! Nu toti copiii se nasc genii insa, tu, parintele si mentorul copilului, il poti ajuta sa isi descopere adevaratul potential.

 

 

Fete jucand sah

 

 

Ajuta-l sa faca alegeri inteligente, sa fie increzator in propriile forte, sa aiba atitudinea si gandirea unui campion!

 

 

Ofera-i copilului posibilitatea sa faca alegeri: ce doreste si cat vrea sa manance, ce activitati sa poata avea in functie de spatiu si vreme, ce jocuri prefera și ce jocuri noi poate invata, unde sa mergeti impreuna la plimbare. Nu trebuie sa ii impui tu mereu un anume fel de mancare, un anume joc, ce haine sa poarte, ce carte sa citeasca sau ce activitate sa faca. Ii poti oferi alternative din care sa aleaga. De exemplu, in cazul in care il iei cu tine la cumparaturi, il poti lasa pe el sa aleaga culoarea hainutelor si chiar sa isi formeze stilul vestimentar. Totusi, in aceasta perioada in care distantarea sociala previne raspandirea coronavirusului este bine sa nu expui copilul. Puteti face alegeri impreuna din magazine online. Comandand online te vei bucura de urmatoarele avantaje: nu mai cheltui bani cu benzina si nici nu te mai stresezi cu gasirea unui loc de parcare si evitarea aglomeratiei din magazine, nemaifiind nevoie sa te plimbi ore in sir prin acestea pana gasesti ce iti doresti. In plus, din confortul casei tale ii oferi posibilitatea copilului sau copiilor tai sa isi aleaga hainutele dorite. Un magazin online apreciat de mamici este Liloo. Absolut toate hainele pentru bebelusi si copii, dar si accesoriile disponibile pe site sunt realizate in Romania, cu o mare atentie la detalii, din materiale naturale certificate calitativ OEKO-TEX, clasa I, de calitate superioara.

 

 

Hainute liloo

 

 

Increderea in sine este cel mai important dar din partea parintilor. Un copil caruia ii lipseste increderea in sine nu va indrazni sa incerce lucruri noi deoarece se teme sa nu-si dezamageasca parintii sau pe cei din jur. El nu va avea niciodata atitudinea unui invingator. Poti incepe prin a-i aprecia eforturile, vorbind despre ceea ce simte copilul tau si explica-i ca este normal sa greseasca.

 

Copilul trebuie lasat sa greseasca fara sa fie certat, astfel el nu-si mai ascunde greselile, putand avea curajul de a incerca din nou o experienta. Copilul se naste cu anumite trasaturi de personalitate care il fac unic si special. Parintele, pentru a putea oferi mai mult suport emotional copilului atunci cand are nevoie, este necesar sa cunoasca bine trasaturile de personalitate ale puiului sau.

 

Parintele trebuie sa-si ajute puiul sa faca fata in cazul unui esec. Acesta trebuie sa ii explice copilului faptul ca rezultatele slabe se datoreaza unei slabe pregatiri si nu lipsei de talent. Astfel, el va munci mai mult pentru a fi invingator. Cea mai buna modalitate prin care copilul tau poate sa fie increzator in propriile forte este sa fie lasat sa se descurce singur. Daca faci tu toata munca grea in locul copilului, n-o sa-si dezvolte niciodata increderea sau abilitatile necesare ca sa isi rezolve singur problemele.

 

Pentru a avea un copil cu o gandire de invingator este nevoie de 3 ingrediente speciale: motivatie, efort si perseverenta. A avea talent nu este suficient. Copilul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa munceasca pentru a avea rezultate bune. Indiferent ca se pricepe la desen, muzica, sport, matematica, romana, engleza sau la a juca anumite jocuri, copilul trebuie sa constientizeze ca, doar prin efort poate sa isi valorifice talentele, sa le perfectioneze si sa devina mai bun. Ii poti oferi exemple. Sa presupunem ca puiul tau este talentat la karate. Daca el considera ca este foarte bun si nu face antrenament, nu poate persevera. Colegii sai care se antreneaza pentru a fi mai buni pot avea in timp rezultate mai bune decat el.

 

 

copii la carate

 

 

Un alt ingredient special este motivatia. Pentru a cultiva in interiorul copilului motivatia interna trebuie sa renunti la recompense si la pedepse. Acesta trebuie sa simta implinire atunci cand face o treaba bine. Sa fie mandru si bucuros pentru rezultatele obtinute. De exemplu, copilul studiaza doua limbi straine, engleza si franceza. La engleza se descurca remarcabil deoarece il motiveaza faptul ca ii place insa, la franceza are rezultate slabe deoarece uraste limba franceza. Nu trebuie sa il recompensezi daca ia un 10 la franceza si nici sa il pedepsesti daca ia nota mica. Trebuie sa ii explici faptul ca, daca va invata limba franceza va fi un copil inteligent si apreciat. Cand va fi adult si va trebui sa se angajeze, va avea sanse mai mari sa obtina jobul comparativ cu celelalte persoane care nu stiu si limba franceza. Parintele trebuie sa gaseasca argumente care sa-l motiveze.

 

 

Baiat la scoala

 

 

Caracteristicile copilului cu gandire de invingator:

 

 

- Ii place sa invete si sa faca activitati noi

 

- Stie ca progresul necesita timp

 

- Gaseste inspiratie in ceilalti

 

- Nu se teme de esec

 

- Vede greselile ca pe oportunitati de invatare

 

- Solicita ajutorul atunci cand considera ca are nevoie

 

- Ii plac provocarile

 

- Depune efort continuu

 

- Invata din sfaturile oferite de oamenii cu experienta

 

- Se straduieste pana reuseste

 

 

Caracteristicile copilului care nu va reusi in tot ce isi propune desi isi doreste:

 

 

- Face doar lucrurile pe care le stie si nu doreste sa invete lucruri si activitati noi

 

- Daca activitatile devin grele renunta cu usurinta sau bate in retragere

 

- Crede ca le stie pe toate si considera ca nu mai e nevoie sa invete si altceva

 

- Crede ca are talent si nu mai este nevoie sa munceasca pentru a obtine rezultate bune

 

- Ii este frica ca greseste si isi ascunde greselile sau da vina pe altii

 

- Nu ii place sa auda ca a gresit si ignora sfaturile pe care le primeste pentru ca el stie mai bine

 

In cazul in care citesti articolul si realizezi ca al tau copil se afla in a doua lista, nu te teme! Nimeni nu este perfect si niciodata nu este tarziu sa iei masurile necesare pentru a-ti sustine copilul. Ti-am prezentat listele cu caracteristici pentru a-ti da seama repede ca este nevoie sa iti ajuti copilul sa aiba o gandire de invingator.

 

Chiar ti-am pregatit un exemplu din care ai putea sa te inspiri. Scrie caracteristicile pe doua foi albe de hartie si prezinta-le copilului tau. Ii poti spune ca de el depinde in care lista se va regasi pe viitor. Daca copilul stie sa scrie, poti sa-l pui pe el sa le noteze. Dupa aceea, pune-l sa se gandeasca la o activitate noua. In timp ce face activitatea roaga-l sa bifeze caracteristicile care il reprezinta. In cazul in care este una negativa, pune-l sa o taie de pe lista si sa puna elementul pozitiv din prima lista. Dupa aceea, el trebuie sa continue activitatea si sa urmeze practic elementul pozitiv din lista. O sa observi ca va simti motivatia, efortul si perseverenta atunci cand va obtine rezultatul dorit. Rabdarea ta va motiva copilul sa fie un invingator.

 

 

Copil facand forme

 

 

Invatarea este cheia pentru un viitor mai bun

 

 

Sunt cazuri in care parintii considera ca la gradinita si scoala copilul invata tot ce trebuie. Nu de putine ori auzim: ‘’Eu nu ma bag pe copil, stie invatatoarea ce face.”, ‘’Se descurca el.”, “Destul il muncesc profesorii, el cand mai are timp liber?”. Totusi, un copil cu o gandire de invingator iubeste sa invete lucruri noi tot timpul. De exemplu, la materia “abilitati practice” sau “lucru manual” cum se numea odata, copilul invata sa creeze pentru a-si dezvolta inteligenta. Nu e suficienta o ora pe saptamana pentru a invata sa creeze ceva nou. Daca la scoala invata sa faca un avion de hartie, acasa poate invata sa faca o barcuta. Copilul trebuie sa inteleaga ca, datorita unor oameni care au depus efort pentru a-si dezvolta abilitatile ne bucuram de confortul si tehnologia din zilele noastre.

 

 

activitati

 

 

Secretul unui copil remarcabil care reuseste sa realizeze ceea ce-si propune este invatarea. Fara invatare nu ar fi existat nimic din ceea ce vedem in jurul nostru. Poti incepe sa-l inveti ceea ce stii tu mai bine. Daca esti mecanic auto si-l inveti pe baiat cum se schimba roata la masina, asta nu inseamna ca fiul tau va deveni mecanic auto. Va fi in viitor un adult care, indiferent de profesie, va sti sa se descurce daca va face pana la propria masina. Exemple sunt multe.

 

In randul adultilor pot fi intalniti oameni care nu vor avansa la locul de munca deoarece refuza sa invete lucruri noi si se conformeaza doar la ceea ce stiu deja. Pentru a nu ramane in urma, trebuie sa invatam indiferent de varsta. Asa cum este actualizata o baza de date, asa actualizam si noi creierul. Ei bine, creierul este cel care te face unic. Pentru a nu deveni pe viitor genul de adult care se plafoneaza, este de datoria parintelui sa se implice in dezvoltarea copilului.

 

 

Importanta gestionarii timpului si a activitatilor zilnice

 

 

De modul cum este gestionat timpul si activitatile zilnice depinde atat succesul adultilor, cat si cel al copiilor. Sunt foarte multe cazuri in care adultii cu greu reusesc sa-si prioritizeze sarcinile si sa-si gestioneze timpul corect. Dezorganizarea, pasivitatea, comoditatea, lipsa increderii in propriile forte sunt cativa din factorii principali ce influenteaza gestionarea defectuoasa a timpului.

 

Daca vei reusi sa-l inveti pe copil sa-si gestioneze cat mai eficient timpul, acesta nu va mai taragana la indeplinerea anumitor sarcini. Stabilirea prioritatilor este o conditie esentiala pentru utilizarea adecvata a timpului si calea spre reusita. Poti intocmi un program zilnic impreuna cu copilul, in care ii vei arata cum sa-si prioritize acele activitati importante, astfel incat sa-i ramana timp si pentru hobby-urile sale. Organizarea il va feri pe copil de stresul ce se instaleaza subtil atunci cand timpul nu este gestionat corect. Stresul este unul din factorii care pun in pericol succesul.

 

 

In perseverenta sta puterea cuvantului “inca”

 

 

Inca din copilarie apare teama de nou, de incercare, de provocare. Acest lucru se intampla pentru ca, in general, oamenilor le este frica sa nu greseasca. Este o mentalitate care se schimba foarte greu, se numeste “mentalitate fixa”. Aceasta mentalitate fixa este daunatoare in orice activitate, deoarece copilul se concentreaza doar pe lucrurile la care considera el ca este bun. Aici, trebuie ca parintele sa lucreze pentru a transforma aceasta mentalitate fixa intr-o mentalitate de dezvoltare, de progress, de invingator. In acest sens, copilul trebuie lasat sa-si rezolve singur unele probleme cu care se confrunta si totodata sa stie ca nu este o rusine sa ceara ajutorul atunci cand este nevoie.

 

 

Desen

 

 

Este bine ca, atunci cand copilul isi exprima neputinta prin: “nu pot”, “nu stiu”, sa putem sa-i explicam ca nu trebuie sa renunte asa de usor, ca prin putin efort totul este posibil. Trebuie transformate: “NU POT“ in “NU POT INCA”, “NU STIU” in “NU STIU INCA”. Adaugarea cuvantului “inca” duce la schimbarea simpla de mentalitate, transformand o mentalitate fixa in una de progres. Te-ai gandit vreodata ca, intr-un cuvant atat de mic exista o putere atat de mare? De asemenea, poti sa ii dai exemple din viata ta in care nu reuseai la un moment dat sa faci anumite lucruri dar ai biruit descoperindu-l pe “inca”. Copilul trebuie sa inteleaga ca, daca este perseverent si depune efort acel “inca” va disparea si-l va trage si pe “nu” dupa el. Nu este usor insa, cu sprijinul parintilor copiii vor invata sa lupte pentru a-si urma planurile.

 

 

Mentalitatea de invingator si perseverenta stau la baza succesului!

 

imagini: Liloo & Pexels

Scrie un comentariu