Tu stii cat de benefice sunt imbratisarile pentru copilul tau?

Publicat de Madalina 07.10.2022 0 Comentarii

Prima imbratisare pe care o primeste copilul este cea a mamei dupa ce aceasta l-a adus pe lume. Este un sentiment magic iar bratele mamei devin un intreg univers unde copilul gaseste iubire, alinare, protectie, ingrijire. Parintii stiu cat de importante sunt imbratisarile pentru un copil. Lipsa acestora pot avea consecinte nedorite asupra sanatatii emotionale a celui mic si genereaza neincrederea in sine, dificultati de relationare sau chiar stagnarea dezvoltarii fizice. Mai jos va enumeram cateva dintre beneficiile imbratisarilor.

 

 

mamica cu fetita 1

 

 

Imbratisarile ofera siguranta

 

 

Imbratisarile ii fac pe copii sa se simta in siguranta, sa aiba incredere in oameni. Imbratisarile te ajuta pe tine ca parinte si pe copilul tau sa va implicati emotional, dand astfel frau liber sentimentelor unuia pentru celalalt. Atunci cand un parinte isi imbratiseaza copilul, acesta are sentimentul de siguranta, primeste incredere in el si in ceilalti. Poti sa iti tii copilul in brate ori de cate ori are nevoie de incurajare si ocrotire. Asa se creeaza totodata legatura parinte-copil.

 

 

Imbratisarile dezvolta inteligenta

 

 

mamica jucandu-se cu copilul

 

 

Atingerile sunt importante pentru cresterea nivelului de inteligenta. Un copil mic are nevoie de diversi stimuli senzoriali care il ajuta sa se dezvolte corespunzator. Pentru ca acest lucru sa se intample, contactul pielii, atingerea, imbratisarea sunt necesare pentru un creier sanatos si un organism puternic.

 

 

Imbratisarile previn si trateaza bolile

 

 

In uterul mamei lichidul amniotic atinge corpul copilului permanent. De aici, se spune ca imbratisarea inlocuieste acea atingere din burtica mamei. Specialistii spun ca imbratisarile cresc nivelul de dopamina, serotonina si oxitocina. Dopamina contribuie la functia motorie si crearea unei stari de spirit bune. Xerotonina ajuta la reducerea starilor de tristete si la reglarea anxietatii. Oxitocina este hormonul fericirii care ajuta copilul sa ramana sanatos si sa imbunatateasca sistemul imunitar. De asemenea, oxitocina favorizeaza vindecarea mai rapida a ranilor si duce la scaderea inflamatiilor. Mai mult decat atat, ajuta copilul sa faca fata stresului social dar si altor tipuri de stres cu care se confrunta si care pot favoriza imbolnavirile si depresia infantila.

 

 

Imbratisarile ajuta copiii atunci cand au crize de furie (tantrumuri)

 

 

Multi parinti se feresc sa ofere o imbratisare unui copil nervos care arunca lucruri sau face o criza. Imbratisarea intr-un asemenea moment este considerata ca o rasplata a comportamentului nepotrivit, insa aceasta conceptie este eronata. Imbratisarea oferita in plina criza il ajuta sa se calmeze si ii transmite totodata ca sunteti acolo pentru el si il iubiti neconditionat. Hormonul dragostei readuce calmul si ulterior controlul copilului, astfel ameliorandu-i anxietatea.

 

 

mamica isi imbratiseaza copilul

 

 

Imbratisarile ajuta la stabilizarea emotiilor

 

 

Legatura dintre imbratisare si starea de bine este stimulata de sistemul tactil. Atingerea care se realizeaza prin imbratisare dezvolta emotii puternice care au reale beneficii pentru sanatate. Prin imbratisare se reduce impactul negativ al conflictelor pentru ca imbratisarile au un efect relaxant si calmant.

 

 

Imbratisarile ii invata pe copii cum pot darui si primi

 

 

Acest lucru se refera la felul in care reusesc sa daruiasca si sa primeasca respect, dragoste si intelegere. Cultivand aceste stari in sufletul copiilor, acestia isi vor putea intemeia relatii de durata. De regula programul parintilor este incarcat si de multe ori uitam sa ne imbratisam copilul. Tu stii ca micutul tau este special dar pentru a simti si el acest lucru are nevoie de afectiune. Si cum putem sa ii aratam aceasta afectiune? Prin multe imbratisari, prin cuvinte din care sa inteleaga cat de mult il iubiti.

 

 

Imbratisarea este o forma de terapie

 

 

imbratisare

 

 

Se spune ca imbratisarea este un medicament universal. Prin imbratisare, comunicarea dintre oameni este mai puternica. Incercati sa va imbratisati copiii de mai multe ori pe zi. Este bine ca micutul vostru sa vada inca de mic ca si parintii lui se imbratiseaza. Acest lucru creeaza o stare de bine, de liniste si de multumire atat pentru copil cat si pentru familie. Specialistii spun ca imbratisarile sunt necesare pentru ca astfel creierul incepe sa elibereze mai multa serotonina si endorfine in sange, ceea ce da o stare de bine si de liniste. De asemenea, relaxeaza muschii si tensiunea din corp.

 

 

Imbratisarile – hrana pentru sufletul copiilor

 

 

bebelus cu jucaria

 

 

Asa cum ne preocupam zilnic de hrana lor, la fel de mare importanta trebuie sa acordam si imbratisarilor dar si dovezilor de afectiune. Multi adulti considera ca dragostea nu trebuie marturisita ci dovedita prin asigurarea de protectie si ingrijire. Imbratisarile si dovezile de afectiune sunt insa hrana emotionala de care copiii in mod deosebit au nevoie. Pentru ca un copil sa fie fericit este nevoie sa il imbratisam cat mai des. De imbratisare au nevoie nu numai copiii ci si oamenii indiferent de varsta lor. Unii copii inlocuiesc lipsa imbratisarilor parintilor cu atasamentul lor fata de anumalutele lor din plus. Dar aceasta nu este o solutie. Este bine ca micutul tau sa vada in casa afectiune si imbratisari intre toti membrii familiei. Astfel, putem creste un copil sanatos si fericit.

 

 

Ce iti transmite copilul atunci cand te imbratiseaza?

 

 

imbratisare la scoala

 

 

Imbratisarea pe care ti-o ofera copilul, nu reprezinta doar o expresie a iubirii pe care ti-o poarta ci si o modalitate de a-si comunica nevoile emotionale. O imbratisare a celui mic poate spune ca ceva nu este in regula cu el si ne solicita atentia. Dar totodata poate fi si o manifestare de bucurie si fericire.

 

 

Care sunt efectele imbratisarilor in timp?

 

 

copiii in padure

 

 

De multe ori ne intrebam de ce unii oameni nu suporta imbratisarile. Specialistii spun ca au fost facute studii prin care s-a constatat ca persoanele care au fost crescute de parinti care i-au imbratisat des in copilarie, nu au o problema cu imbratisarile nici la maturitate. In schimb, persoanele care au fost crescute de parinti care nu le ofereau prea multe imbratisari, acest gest ii fac sa se simta inconfortabil. Astfel, studiul reliefeaza faptul ca imbratisarile reprezinta un element important in educatia emotionala a unui copil.

 

Exista o recomandare a UNICEF ca fiecare copil, imediat dupa nastere, sa fie dat mamei pentru ca mama sa il imbratiseze. Astfel, micutul intra in contact direct cu pielea mamei. S-a demonstrat ca acest contact ii da bebelusului energia necesara ca sa se poata acomoda cu noua lui viata. De asemenea, aceasta atingere stimuleaza si aparitia laptelui matern necesar pentru hranirea bebelusului. O imbratisare este un „te iubesc” soptit cu tot sufletul si il face sa se simta mult mai bine in momentul in care este imbratisat. Va recomandam ca imbratisarile sa fie insotite de un zambet cald si de cuvinte dragastoase si linistitoare. Sa ne imbratisam copiii cat mai des pentru ca sunt cel mai de pret cadou al vietii noastre!

 

imagini: Unsplash

Scrie un comentariu