Tips & tricks: cum imbracam copii atunci cand vremea este schimbatoare

Publicat de LILOO 27.06.2018 0 Comentarii

Fetita se bucura de ploaie

 

 

Clima pare sa ne dea batai de cap in ultimul timp, iar atunci cand te pregatesti sa iesi din casa trebuie sa te gandesti bine cu ce te imbraci.

 

Vremea este capricioasa si apar diferente mari de temperaturi pe timpul zilei, pleci de acasa purtand un tricou iar cand te intorci ai avea nevoie de o geaca. Cand ai si un copil situatia devine si mai dificila, imbracamintea copilului este unul dintre subiectele cele mai discutate, de aceea ne-am propus sa iti dam cateva sfaturi.

 

 

Cum stii ca iti imbraci corect copilul?

 

Daca ai devenit mamica de curand trebuie sa stii ca nou nascutul trebuie sa poarte un strat de haine in plus fata de un adult, deoarece bebelusii au o capacitate limitata de a-si regla singuri temperatura corpului.

 

In cazul in care cel mic merge la gradinita sau la scoala, pregateste-i de seara hainute atat pentru o zi calduroasa cat si pentru una mai racoroasa. Alege articole vestimentare subtiri, pe care sa le poata dezbraca usor. Este de preferat ca acestea sa fie confectionate din bumbac pentru a absorbi umezeala fara sa creeze conditii pentru mai multa transpiratie. Hainele din bumbac natural (sau cu un procentaj mare de bumbac in compozitie), spre deosebire de cele confectionate din materiale sintetice, asigura confort termic ridicat dar, in acelasi timp, lasa pielea sa respire.

 

Tinuta perfecta pentru o zi cu temperaturi care oscileaza ar putea fi alcatuita dintr-un tricou, un pulover si un hanorac sau o bluzita cu nasturi / capse, iar in partea de jos poate imbraca pe sub pantaloni o pereche de dresuri sau indispensabili. Astfel cel mic va putea renunta la cate un articol vestimentar atunci cand ii va fi cald.

 

Un obicei prost al parintilor este sa ii imbrace gros pe cei mici, gandindu-se ca  e mai bine sa le fie cald decat frig, nimic mai eronat. Copilul, dupa ce a trecut de perioada de bebelusie, este bine sa poarte atâtea straturi de haine câte porți și tu, ca adult. Este foarte important sa nu fie impachetat strans in haine groase, pentru ca exista riscul de a se supraincalzi.

 

Niciodata nu puneti fular la gura, acesta va face mai mult rau decat bine, il puteti proteja de vant si altfel. De exemplu, va puteti folosi de aparatorile caruciorului pentru a-l proteja pe cel mic de intemperii sau puteti improviza ceva asemanator dintr-o paturica, atata timp cat va asigurati ca cel mic poate respira fara probleme.

 

Copil deseneaza un soare cu acuarele

 

 

Semne care iti arata ca celui mic ii este frig sau cald

 

Manutele, piciorusele sau nasul rece ne pot duce in eroare. Extremitatile nu sunt acoperite si totdeauna sunt cele mai reci la atingere, dar asta nu inseamna neaparat ca piticul mai are nevoie de haine.

 

Verificati abdomenul pentru a afla daca ati imbracat corespunzator copilul. Daca acesta este rece, atunci chiar ii este frig.

 

Un alt semn ar fi fata palida, buze care tremura sau manute rosii, intepenite.

 

De asemenea, ceafa fierbinte sau transpiratia excesiva va anunta ca celui mic ii este foarte cald si neaparat trebuie sa ii mai dati jos urgent din haine.

 

 

Cand termometrul indica foarte multe grade cu plus sau cu minus este recomandat sa nu scoateti copilul din casa, doar daca este imperios necesar. Si "calirea" copilului trebuie sa se faca cu grija, deoarece temperaturile foarte scazute sau foarte ridicate pot crea disconfort copilasilor.

 

In fiecare an sau la fiecare sase luni verifica daca cel mic are imbracaminte si incaltaminte pentru ploaie, vant sau soare, asa nu vei avea parte de situatii neplacute in care nu vei avea cu ce sa il imbraci. Poti pune preventiv in ghiozdanelul cu care merge la scoala o pelerina sau o umbrela, asa vei fi sigura ca nu va ajunge ud acasa.

 

Schimbarea vremii de la foarte cald la foarte frig poate afecta imunitatea si poate cauza raceli usoare, de aceea recomandam un consum ridicat de fructe si legume dar si sa va imbracati corespunzator vremii.

 


imagini: envato elements

Scrie un comentariu