Stii cat trebuie sa doarma un copil pentru o dezvoltare armonioasa?

Publicat de Madalina 01.04.2022 0 Comentarii

Cand apare un copil in viata unui cuplu, se ivesc tot felul de probleme si intrebari. Una din aceste intrebari este legata de durata somnului la copii: „Cum stim daca orele de somn ale copilului sunt suficiente pentru o dezvoltare armonioasa?” Pentru a creste si a se odihni, copilul trebuie sa doarma. De aceea somnul are o importanta foarte mare in viata copilului.

 

 

bebelus ciufulit

 

 

Ce influenta are somnul asupra dezvoltarii copilului?

 

 

- Se stimuleaza concentrarea

 

- Este stimulat procesul de invatare si imbunatatirea memoriei

 

- Se dezvolta creativitatea

 

- Are efect asupra starii de fericire

 

- Este stimulata dezvoltarea motorie

 

- Are efect asupra reglarii temperaturii corporale

 

- Se dezvolta creierul

 

- Creste imunitatea

 

- Previne obezitatea

 

- Este eliberat hormonul de crestere

 

 

Ce trebuie sa facem pentru ca micutul nostru sa aiba un somn sanatos si linistit?

 

 

Pentru o dezvoltare armonioasa, un metabolism si un comportament normal, este foarte importanta calitatea si cantitatea somnului.

 

- Este important sa fie stabilit un program de somn pentru a merge la culcare aproximativ la aceeasi ora. Conform specialistilor, orele normale de trezire pentru copii trebuie sa fie in intervalul 6 – 8 dimineata, iar ora de culcare intre 19 – 21 seara. Dar si aceste ore sunt diferite in functie de fiecare copil. Aceste ore nu trebuiesc impuse cu forta. Pentru a stabili ora normala de culcare, este necesar ca parintele sa fie atent la semnele pe care le da copilul in momentul in care incepe sa-i fie somn. Daca micutul este agitat, i se inchid pleoapele, este mofturos, parintii trebuie sa-l duca la culcare. Daca nu este dus la culcare in aproximativ 15 minute de la observarea acestor semne, copilul are tendinta sa invinga somnul si atunci perioada in care el are un comportament dificil, se prelungeste pentru inca 50-70 minute. Astfel durata somnului si calitatea lui sunt diminuate si nici nu se poate stabili un program normal pentru somn.

 

- Sa nu manance inainte de culcare. Si in acest sens parintele are un rol important. Copilul nu trebuie sa manance cu aproximativ doua ore inainte de culcare. De asemenea el trebuie sa manance cat mai putine dulciuri si sucuri acidulate. Prea multe dulciuri pot dauna calitatii somnului. Stiu ca este greu sa convingi copilul sa renunte la dulciuri dupa ce deja le-a simtit gustul. De aceea trebuie sa incercati sa invatati copilul sa manance cat mai putine dulciuri. Este recomandat sa manance de regula dulciuri facute in casa.

 

- Sa nu se uite la televizor inainte de culcare. Inainte de culcare cu cel putin 1 ora, trebuiesc inchise toate dispozitivele electronice. Lumina albastra emisa de aceste dispozitive electronice elimina melatonina, hormonul care controleaza somnul. Din acest motiv copilul doarme mai putin. Somnul putin afecteaza sistemul imunitar, lucru care poate avea consecinte negative asupra sanatatii copilului.

 

 

fetita si ursuletul

 

 

- Sa faca o activitate relaxanta inainte de culcare. Va propunem cateva activitati relaxante pe care sa le faceti cu cei mici inainte de culcare: citirea povestilor preferate; o baie calda unde se poate juca cu ratusca sau vaporasul; puzzle-uri; ascultati muzica, dansati si cantati impreuna; activitati sportive usoare; desenati, colorati sau modelati plastelina etc.

 

- Sa aiba un mediu ambiant adecvat somnului. Pentru realizarea unui mediu ambiant adecvat este necesar ca decorul camerei sa fie pe gustul celui mic. Trebuie ales un mobilier cu imagini si culori linistitoare care sa placa celui mic. Un alt criteriu este confortul patului. Este importanta alegerea unui pat si a unei saltele confortabile. De asemenea trebuie sa tinem cont de igiena asternuturilor si a hainelor pentru somn. Atat asternuturile cat si pijamalele de somn trebuiesc spalate regulat pentru a obtine acel aer de prospetime care da starea de bine necesara somnului. Pentru realizarea unor conditii bune pentru somn, este foarte importanta si calitatea materialului folosit pentru confectionarea lor. Pijamalele pentru somn trebuie sa fie confectionate din 100% bumbac iar croiul lor trebuie sa fie lejer pentru a asigura confort pentru toata durata somnului. La Liloo puteti gasi pijamalute care intrunesc aceste conditii atat de importante pentru ca micutul sa aiba un somn linistit si odihnitor.

 

 

pijamale liloo

 

 

Etapele somnului

 

 

Pentru a intelege importanta somnului in dezvoltarea unui copil, consider ca este important sa cunoasteti si fazele somnului. Somnul este impartit in doua faze: somnul non-Rem si somnul Rem. In limba engleza REM inseamna „rapid eye movement” care se traduce prin miscarea rapida a ochilor. Somnul non-Rem cuprine trei stadii:

 

- Stadiul 1 care corespunde cu adormirea, este perioada cand copilul incepe sa doarma trecand de la starea de veghe la cea de somn. Acum nu trebuie facut zgomot deoarece copilul se poate trezi foarte usor. In aceasta etapa miscarea ochilor este lenta, iar muschii se relaxeaza. In mod normal aceasta etapa dureaza intre 10-20 minute.

 

- Stadiul 2 este de fapt somnul usor. Si acum miscarea ochilor este lenta si in timpul acestei etape se produce repararea si cresterea tesuturilor, se refac depozitele de energie si sunt secretati hormonii cu rol in crestere si dezvoltare. Aceasta etapa este cea mai lunga si acum organismul se pregateste pentru somnul profund.

 

- Stadiul 3 sau somnul profund. Se caracterizeaza prin lipsa miscarii ochilor si a oricaror spasme musculare si acum se instaleaza somnul profund. In aceasta etapa este foarte dificila trezirea copilului. Nu este recomandata trezirea in acest stadiu deoarece copilul se trezeste ametit si dezorientat, necesitand mult timp pana la acomodarea cu realitatea.

 

 

fetita dormind

 

 

Faza a-2-a este reprezentata de somnul REM, faza in care miscarea oculara este foarte rapida. Acum somnul este activ si cu vise. Specialistii spun ca aceasta faza ofera bebelusului stimularea neuronala necesara pentru a se maturiza conexiunile neuronale. In acest stadiu sunt procesate mental experientele traite in timpul zilei si sunt consolidate informatiile acumulate.

 

 

Orele de somn in functie de varsta

 

 

Fiecare parinte isi doreste pentru copilul lui tot ce este mai bun. Pentru a asigura un somn sanatos, parintii trebuie sa tina cont si de anumite recomandari. Somnul sanatos trebuie sa fie in corelare cu ceasul biologic al copilului. Somnul trebuie sa fie suficient, adica durata lui sa fie corespunzatoare cu varsta pe care o are copilul:

 

- De la 0 la 3 luni – bebelusul doarme intre 16 pana la 18 ore cu multe intreruperi pentru alaptare, noaptea doarme intre 8 si 9 ore, iar restul orelor in timpul zilei. Acum bebelusul nu are format ceasul biologic, el fiind ghidat doar de nevoile fiziologice.

 

- De la 4 luni la 6 luni – orele de somn sunt intre 14 si 16 ore, tot cu intreruperi. Noaptea bebelusii dorm intre 9 - 10 ore.

 

 

bebelus cu suzeta

 

 

- De la 6 luni la 12 luni – 14 ore de somn din care noaptea 10 – 11 ore

 

- De la 12 luni la 2 ani – 13 – 14 ore de somn din care noaptea 11- 12 ore

 

- De la 2 ani la 3 ani – 12 – 14 ore de somn din care noaptea 10 – 11 ore

 

- De la 3 ani la 5 ani – 11 – 13 ore din care noaptea 10 – 11 ore

 

- De la 6 ani la 13 ani – 9 – 12 ore din care noaptea 10 – 11 ore

 

- Adolescenti 13 – 18 ani – 8 – 10 ore care de regula se desfasoara pe timpul noptii

 

Acesta este un tabel informativ. Fiecare copil este unic si ca atare si orele de somn difera. Este important ca insumate orele din timpul somnului de noapte si a celui de zi pentru 24 de ore, sa fie cat mai aproape de orele recomandate de specialisti.

 

 

Lipsa somnului

 

 

Efectele lipsei somnului se vad atat in dezvoltarea fizica cat si in cea mentala. Copiii care nu dorm suficient nu se pot concentra, sunt nervosi si irascibili. Specialistii spun ca exista o legatura intre lipsa de somn si supraponderabilitatea. Acestia spun ca atunci cand copilul nu doarme suficient intervine mai repede starea de oboseala si scade energia. Pentru a compensa aceste lipsuri, copiii incep sa manance mai mult decat ar fi nevoie. Un somn insuficient pe termen lung poate duce la probleme grave de sanatate. De aceea, un somn sanatos este necesar in dezvoltarea armonioasa a copilului, la fel ca mancarea si apa.

 

Prin aceste randuri speram ca am trezit interesul pentru acest subiect si totodata am reusit sa evidentiem aspectele importante legate de importanta somnului in dezvoltarea armonioasa a copilului.

 

imagini: Unsplash&Liloo

Scrie un comentariu