Scurta istorie a body-ului pentru copii

Publicat de LILOO 15.10.2018 0 Comentarii

Indragitul body nu poate lipsi din garderoba unui bebelus, mai ales in primele luni de viata. Este primul lucru pe care te gandesti sa il cumperi puiului tau si cel la care te hotarasti cel mai greu in privinta culorii sau in privinta modelului. Dar cate dintre mamici stiu cu adevarat care e istoria din spatele acestui articol vestimentar devenit emblema in seria de haine pentru copii? 

 

Bebe baietel in body aqua - albastru deschis de la la liloo

 

 

Body-urile pentru bebelusi erau folosite inca de la inceputul secolului XX

 

Nu se stie exact cine a inventat celebrul body pentru copii, insa aceste articole de imbracaminte pentru copii dateaza inca de la inceputul secolulului XX. Confectionate din panza de bumbac, hainele aveau posibilitatea de a fi prinse cu ace de siguranta sau cu nasturi.

 

De atunci si pana in prezent, body-ul pentru copii a cunoscut o evolutie spectaculoasa, perioada lui de glorie fiind cea de la inceputul anilor '50. Odata cu emanciparea mamelor care isi doreau produse moderne, care sa le usureze munca, body-ul pentru copii a intrat in lista obiectelor de prima necesitate. Mai mult decat atat, acestea au devenit atat de indragite incat reprezentau solutia ideala in materie de cadouri pentru copii.  

Model de body pentru copii alb

 

A inceput cu modele simple

 

Cele mai vechi body-uri pentru copii au fost create dupa modelul de salopete al adultilor. Designul lor era simplu, astfel incat sa permita utilizarea intr-un mod cat mai eficient, fiind in cea mai mare parte confectionate din lana.

 

La fel ca in cazul hainelor pentru adulti, pozitia sociala era cea care dicta calitatea materialului din care erau confectionate articolele pentru copii. Daca micutii erau de vita nobila, hainele pe care le purtau erau fabricate din tesaturi si materiale pretioase, precum panza fina sau matasea, unele dintre ele fiind brodate si cu fire de aur. In schimb, copiii din clasa de jos purtau haine din in si canepa, care sa ii protejeze de frig.

 

 

Simbolul culorilor

 

In trecut, hainele bebelusilor erau albe din considerente practice. Acestea puteau fi fierte si tratate cu inalbitori, pentru a putea fi curatate complet.

 

De la inceputul secolului XIX, incep sa se raspandeasca si alte culori, precum roz si albastru. Interesant este faptul ca acestea nu erau purtate in functie de gen, ci dimpotriva. Mai precis, se credea ca roz este un derivat al rosului, culoare asociata cu masculinitatea si cu forta virila. Prin urmare, baietii erau imbracati cu body-uri roz, in timp ce fetele erau imbracate cu body-uri albastre, culoare simbol pentru fecioare.

 

 

Fetita cu body maneca lunga roz

 

Abia dupa al Doilea Razboi Mondial a inceput sa prinda contur moda "roz pentru fetite, albastru pentru baieti", iar abia in 1980 cromatica a devenit o tendinta clara si stabila. Cu timpul, au aparut culorile unisex, precum galben, verde sau portocaliu. In anii '60, moda de haine pentru copii a devenit mai creativa, iar modelele de body-uri s-au inmultit peste masura. Pentru a le face si mai iubite de catre parinti, designerii au inceput sa imprime texte si mesaje pe body-urile copiilor, astfel incat micutii sa poarte articole reprezentative si originale. 

 

 

Marca inregistrata

 

Din anul 1982, firma americana Gerber, cunoscuta pentru inovatiile in ceea ce priveste hrana pentru bebelusi, a transformat cuvantul "onesie", cel care denumeste o astfel de piesa vestimentara dintr-o singura bucata, intr-o marca inregistrata. Chiar si in cele mai mari magazine virtuale de cumparaturi este interzisa folosirea acestui cuvant in descrierea produselor care nu poarta semnatura Gerber. 

 

 

Smartbody, ultima moda

 

In prezent, tehnologia a ajuns atat de departe, incat exista chiar si smartbody-uri menite sa ofere informatii parintilor despre starea de sanatate a bebelusului. Aceasta inventie moderna poarta semnatura unei companii din SUA, care a scos pe piata body-ul numit Mimo. Cu ajutorul unor benzi din cauciuc dispuse frontal, ce functioneaza ca niste senzori care monitorizeaza temperatura, se transmit actualizari catre o aplicatie mobila de pe telefon. Astfel, mama poate afla ce face copilasul sau cand doarme sau cand nu este in preajma lui.

 

 

Iata cum un simplu obiect vestimentar si-a castigat suprematia la categoria haine pentru copii si cat de indragit este in ziua de astazi atat de parinti, cat si de cei mici!

imagini: depositphotos

Scrie un comentariu