Mai este de actualitate expresia: „copilul are cei 7 ani de acasa"?

Publicat de Madalina 17.11.2022 0 Comentarii

Mai tineti minte expresia: „are cei 7 ani de acasa”? Aceasta expresie este aparuta din vremea cand copiii stateau acasa in primii 7 ani de viata. Atunci, copiii mergeau la scoala la varsta de 7 ani. La ce se refera aceasta expresie? Ea face trimitere la felul in care este educat copilul in familie, in acesti 7 ani cand trebuie sa fie modelat caracterul copilului. Daca analizam aceasta expresie, constientizam ca, defapt in anii pe care copilul ii petrece mai mult acasa, alaturi de parinti si rudele apropiate, copilul invata bazele disciplinei si normele de conduita. Pentru invatarea acestor reguli cel mai important rol il au parintii. Se spune ca meseria de parinte este printre cele mai grele deoarece trebuie sa o inveti din mers si de unul singur. Nu exista manual de reguli in acest sens. Noi, ca si parinti suntem responsabili de educatia copiilor nostri, de aceea este datoria noastra sa ii invatam sa fie respectuosi atat cu ceilalti copii dar si cu adultii din jurul lor. Bazele educatiei sanatoase si a respectului se pun in familie. Trebuie sa fim noi, parintii, un exemplu bun pentru copilul nostru, sa il invatam sa fie onest, corect si sa nu se foloseasca de minciuna si inselatorie. Fiecare parinte isi doreste ca micutul lor sa fie un exemplu de buna crestere in familie si in societate, un exemplu bun de urmat pentru ceilalti copii. Mediul familial este cel in care copilul deprinde princioalele reguli de comportament. Aceste reguli deprinse in „cei 7 ani de acasa” sunt confirmate si consolidate ulterior in mediile educationale pe care le frecventeaza copilul (gradinita, scoala, etc). Mai jos enumeram cateva din principalele norme de conduite invatate in familie.

 

 

Acceptarea greselilor

 

 

fetita se usuca la par

 

 

Este important ca fiecare copil sa inteleaga ca a gresi este un lucru care li se intampla tuturor oamenilor. Insa, recunoasterea greselii si exprimarea regretului ca ai facut acea greseala sunt esentiale in formarea respectului de sine si a demnitatii fiecarei persoane. Este bine ca fiecare copil sa invete sa foloseasca expresii de genul: „imi pare rau” sau „scuza-ma”!

 

 

Invatarea cuvintelor magice

 

 

Cuvintele considerate magice sunt: „multumesc”, „te rog” si „cu placere”. Aceste cuvinte se invata prin puterea exemplului. Folositi cat mai des aceste cuvinte in prezenta copilului!

 

 

Salutul – baza bunului comportament

 

 

Si acest lucru se invata tot prin puterea exemplului. Este primul semn al unui om educat si politicos. Un lucru frumos de remarcat este comportamentul oamenilor din mediul rural unde toata lumea saluta, indiferent ca il cunoaste sau nu pe cel pe care il intalneste.

 

 

Purtarea unor haine curate si frumoase

 

 

hainute liloo

 

 

Regulile de vestimentatie sunt impuse in functie de locul sau evenimentul la care participa micutul. Este important ca cel mic sa inteleaga ca oriunde merge este necesar sa poarte haine curate si fara alte defecte (rupturi, pete, etc). Pentru o garderoba completa si adecvata va invitam sa accesati site-ul liloo.ro unde veti gasi hainute confectionate din cele mai naturale si calitative materiale. Veti gasi articole vestimentare atat pentru bebelusi cat si pentru copii mai mari. Hainutele sunt confectionate din materiale uni, in culori vesele, sau cu imprimeuri colorate. Vopseaua folosita pentru imprimeuri este ecologica, pe baza de apa, prietenoasa cu pielea puiului tau, dar si cu mediul inconjurator.

 

 

Comportamentul copilului in timp ce mananca

 

 

copii mancand

 

 

Este important ca cel mic sa stie ca in timpul mesei nu se vorbeste, nu se tipa, nu ne uitam la televizor sau telefon. Se mananca intotdeauna la masa, nu in pat sau pe canapea. Este recomandat ca masa sa fie luata impreuna cu toti membrii familiei (atunci cand este posibil). De asemenea, este bine sa invatam copilul cum sa foloseasca lingura, furculita si cutitul. Puteti cere ajutorul copilului atunci cand aranjati masa si totodata sa ii explicati unde este locul fiecarui obiect folosit pentru servirea mesei. Desi pare un obicei invechit, credem ca este important sa invatam copilul ca atunci cand termina de mancat si se ridica de la masa sa spuna „sarut mana pentru masa”. Toate aceste reguli tin de politetea si bunele maniere pe care trebuie sa le invete copilul tau.

 

 

Respectul copilului fata de sine

 

 

Daca de la o varsta frageda copilul primeste dragoste si atentie, atunci, mai tarziu, respectul copilului fata de sine nu va fi o problema. El stie ca de la parinti are parte de iubire nemasurata si neconditionata. Acest lucru ii demonstreaza ca merita sa fie apreciat si de cei din jurul lui. Un alt factor care contribuie la formarea respectului de sine, este modul in care reactionam la greselile celor mici. Trebuie sa le expunem pe intelesul lor care sunt consecintele neplacute ale modului de a se comporta intr-o anumita situatie dar si cum ar trebui sa reactioneze atunci cand se mai intampla asemenea situatii. Este recomandat sa evitam sa ii apostrofam folosind cuvinte ca neatent, dificil, obraznic, etc. Intotdeauna primul model de comportament al copiilor reprezinta exemplul pe care il primesc de la parinti. De aceea este important ca cel mic sa vada ca parintii sai nu au probleme in a se accepta asa cum sunt. De asemenea, este de evitat comparatia cu cei din jur, acest lucru avand un efect nociv asupra stimei de sine a copilului.

 

Trebuie intotdeauna sa ascultam ideile si parerile pe care le expune copilul, indiferent de faptul ca poate ele nu sunt intotdeauna corecte. Cel mic trebuie invatat ca respectul de sine nu inseamna trufie, ci inseamna si acceptarea defectelor. Trebuie explicat copilului ca respectul de sine nu inseamna ca intotdeauna nevoile si dorintele lui trebuie sa primeze. Astfel, el o sa inteleaga ca este iubit, ca este unic dar ca trebuie sa accepte ca sfaturile parintilor ii sunt de ajutor.

 

 

Respectul copilului fata de parinti

 

 

familie fericita

 

 

Se spune ca daca noi, parintii, ne respectam copilul si el ne va raspunde cu aceeasi moneda. La baza respectului trebuie sa stea comunicarea. Daca parintii ii vorbesc copilului calm si respectuos si acesta va invata sa se comporte la fel cu cei din jur. Intr-o casa unde copilul aude numai strigate si urlete, atunci acesta va considera ca este normal sa se exprime si el astfel. Copilul trebuie intotdeauna ascultat cu atentie, chiar daca nu mereu avem timp foarte mult la dispozitie. Nu il intrerupem atunci cand ne vorbeste si il lasam sa se exprime cu propriile cuvinte. Nu este recomndat sa vorbim urat despre alte persoane in prezenta copilului, pentru ca acesta este cel mai bun receptor inca de la o varsta frageda. Trebuie pe masura ce creste sa il invatam sa isi respecte bunurile pe care le detine si sa fie consecvent in deciziile pe care le ia. Este necesar sa il corectam atunci cand se comporta lipsit de respect si sa il ajutam sa constientizeze faptul ca a gresit. Cei mici se comporta urat adeseori doar pentru a testa limitele parintilor. De regula, pentru educatia unui copil, ambii parinti trebuie sa fie in consens. Daca exista dezacord intre parinti, copilul profita de situatie.

 

 

Comportament respectuos fata de persoanele din jur

 

 

copiii la scoala

 

 

Cand este mic copilul invata prin imitatie. Atunci cand parintele nu saluta, nu foloseste cuvintele magice, nu putem cere copilului sa o faca. Intre 3 si 5 ani, copilul incepe sa constientizeze cand face un lucru bun sau un lucru rau. La aceasta varsta, este bine sa insistam in invatarea bunelor maniere si a regulilor morale. Copilul este bine sa stie ca respectul ii asigura relatii bune cu cei din jur. Un copil crescut cu respect devine un adult respectuos, politicos si amabil. Trebuie sa il invatam ca lumea nu se invarte doar in jurul lui, ca si parerile celorlati conteaza si ca trebuie sa dea dovada de intelegere si empatie. Tot noi, parintii, trebuie sa invatam copilul sa ofere o mana de ajutor persoanei care are nevoie, sa nu ii ironizeze pe ceilalti si sa nu ii insulte. Intotdeauna trebuiesc folosite cuvintele magice „te rog” si „multumesc”. Este recomandat sa nu judece si sa nu eticheteze persoanele inainte de a le cunoaste. Respectul nu se obtine niciodata cu forta. Respectul nu este bine sa fie rezultatul fricii. Copilul invata cel mai bine prin exemple. Noi, parintii, trebuie sa invatam copilul sa faca diferenta dintre bine si rau si sa se concentreze sa faca lucrurile bine in societate, sa aiba simtul responsabilitatii. Trebuie sa il lasam sa invete din propriile greseli, sa il incurajam sa ia singur decizii, sa stie ca in viata, uneori, mai si pierde.

 

Un copil respectuos si bine educat este intotdeauna oglinda parintilor sai!

 

imagini: Unsplash&Liloo

Scrie un comentariu