Iarna, anotimpul magic! Cum isi petrec copiii timpul in acest anotimp

Publicat de Madalina 17.12.2020 0 Comentarii

A venit iarna, anotimpul mult astepat de majoritatea copiilor! Iarna este anotimpul ce aduce copiilor voiosie, acestia bucurandu-se de zapada, dar si de sosirea lui Mos Craciun. Copiii adora sa impodobeasca bradul, sa mearga la sanius, sa faca om de zapada sau ingerasi in zapada.

 

 

Copii la zapada 1

 

 

Copiii asteapta cu nerabdare prima ninsoare si caderea primilor fulgi de nea. Zapada ii atrage cel mai mult pe copii. Bucuria lor este imensa atunci cand se pot juca in omatul proaspat asezat, lucru pe care orice adult ar trebui sa si-l aminteasca impreuna cu puiul lor. Atunci cand ninge iar zapada se asaza, copiii o folosesc din plin, fie afara cu prietenii, la munte ori la tara, la bunici.

 

Aceste lucruri sunt importante pentru micutii nostri si au rolul de a face iarna mai frumoasa si fascinanta!

 

 

1.Activitati in aer liber iarna

 

 

Pentru cei mici, iarna este perioada de poveste, de magii și cu multe cadouri. Copiii au mari asteptari, iar noi, parintii, facem tot posibilul sa le oferim amintiri frumoase. In acest anotimp, jocurile in zapada sunt de neegalat. Este recomandat sa le oferi citeva activitati care sa ii scoata din monotonie si care sa ii ajute sa se bucure de timpul petrecut afara.

 

- Saniusul este distractiv pentru copii. Mergi impreuna cu micutul tau afara si plimba-l cu sania, nimic nu l-ar face mai fericit! Profitati, luati saniuta si mergeti sa retraiti copilaria alaturi de copiii vostri.

 

 

Copii la sanius

 

 

- Bataia cu bulgari din zapada este o alta activitate ce-i fascineaza pe copii. Distractia este garantata iar acestia se vor distra cu siguranta.

 

- Mersul la patinoar este la fel un motiv de distractie ce il va incanta pe cel mic.

 

- Ofera-i micutului tau o vacanta la munte, nimic nu l-ar face mai fericit! La munte cu siguranta va gasi zapada. Du-l pe partie la sanius sau la ski. Plimba-l prin peisajul mirific pe care il ofera zona montana, arata-i brazii imbracati in straie albe de omat. Astfel, invata sa aprecieze natura si frumusetile ei.

 

- Faceti un om de zapada, fie in fata casei, fie mergeti in parc, in acest mod imaginatia si creativitatea copiilor se dezvolta frumos.

 

Iarna nu inseamna intotdeauna zapada sau peisaje acoperite in alb. O plimbare in natura este intotdeauna binevenita, indiferent de anotimp sau temperaturi. Mergi impreuna cu puiul tau la plimbare pentru a vedea ce copaci si plante isi mentin frunzele verzi in timpul iernii. Aceste plante deosebite cum ar fi coniferele, garofitele si salvia isi pastreaza frunzele verzi pe tot timpul anului. Poti merge impreuna cu micutul tau la o scurta plimbare cu rolele sau cu bicicleta. Organizati o intrecere, prichindelul simtindu-se fericit cand va iesi castigator.

 

In aceasta perioada trebuie sa avem mare grija cum imbracam copiii atunci cand ies afara la joaca. Trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte esentiale:

 

- Micutul nu trebuie imbracat prea gros. Acesta trebuie imbracat la fel cum esti imbracat tu ca adult, eventual ii poti da o bluzita in plus. Atunci cand copilul iese afara la joaca, la zapada, este suficient sa ii dai un maiou cu o helanca (maleta), iar pe deasupra sa ii pui combinezonul care este bine sa fie impermeabil. Recomandat este sa ii dai o caciula mai groasa si manusi impermeabile pentru a se simti confortabil atunci cand va face bulgari sau om de zapada.

 

 

 

 

 fetita=- Sa se foloseasca materiale naturale. Hainutele trebuie sa fie de calitate, din bumbac 100%, care sa-i asigure confortul termic necesar. La Liloo gasiti hainute confectionate din bumbac natural, de calitate superioara. Toate hainele si accesoriile noastre sunt realizate respectand cele mai riguroase norme de siguranta, din bumbac 100%. Pe langa calitatea superioara oferita si versatilitatea lor, acestea sunt deosebit de confortabile, previn transpiratia excesiva si le ofera prichindeilor o libertate extraordinara de miscare in fiecare moment.

 

- Sa alegeti modele usor de imbracat. In sezonul rece este necesar ca micutul tau sa fie imbracat in mai multe straturi. Acest lucru este necesar pentru ca atunci cand ii este cald sa se poata renunta la un strat de hainute. Poti verifica daca ii este frig punandu-i mana pe burtica, iar daca aceasta este calda inseamna ca nu ii este frig copilului. De asemenea, in aer liber, obrajii nu trebuie sa fie palizi, copilul nu trebuie sa tremure. In cazul in care prezinta aceste semne inseamna ca micutul tau nu este imbracat adecvat.

 

 

2.Activitati de iarna in interior

 

 

Afara este foarte frig, iar din acest motiv activitatile in aer liber sunt limitate. Cum un copil nu poate sta intr-un loc, fiind energic si vrand sa se joace mereu, va sugeram cateva activitati pentru a evita pe cat posibil ca micutul sa se plictiseasca:

 

1. Activitati cu plastilina - plastilina are farmecul ei deoarece este un mijloc excelent de dezvoltare a creativitatii. Daca le lipseste zapada puteti construi din plastilina alba om de zapada sau alte obiecte de iarna.

 

2. Gatiti impreuna - copiii sunt fascinati si atrasi sa faca lucruri de "oameni mari". Gatiti impreuna cu prichindelul vostru diverse preparate, de la pizza, briose sau orice altceva ce il incanta. Este important acest lucru pentru a le insufla o alimentatie corecta. Chiar daca orele petrecute in frig, afara, la joaca, plimbarile cu saniuta ori joaca cu bulgari de zapada ii fac pe cei mici sa pofteasca dupa dulciuri sau isi doresc sa consume alimente nesanatoase, trebuie sa ne asiguram ca alimentatia lor este sanatoasa si echilibrata.

 

 

Baietel mancand supa

 

 

In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa sau ciorba, calde, ori o cana cu ceai aburind, sunt ideale. In timpul iernii organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului. Este recomandat ca micutii sa consume alimente cat mai sanatoase. Ideal ar fi sa fie preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, in aceasta perioada, nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor fructele si legumele. Acestea sunt foarte importante deoarece ofera o cantitate mare de vitamine, minerale si fibre.

 

3. Puzzle - nu toti copiii au rabdare sa faca puzzle, dar daca aveti un prichindel care este atras de puzzle acesta este un excelent joc, ce il ajuta sa isi dezvolte rabdarea, atentia si chiar inteligenta.

 

4.Vizionarea unui film - va puteti uita impreuna la filmele dorite. Puteti alege ori un film de desene animate, film artistic dedicat copiilor sau un film despre Craciun.

 

5. Lectura - ce poate fi mai frumos decat sa-ti petreci putin timp cu micutul tau citindu-i o poveste? Sa citesti impreuna cu copilul tau poate fi o actvitate extrem de placuta, pe care o puteti transforma intr-o traditie de familie.

 

 

3.Traditii in familie

 

 

Iarna este anotimpul cu cele mai multe sarbatori, in care copiii se simt importanti pentru ca se pot implica in toate activitatile legate de sarbatorile din acest anotimp. Acestia isi pregatesc cu emotie si nerabdare ghetutele, in asteptarea lui Mos Nicolae. In fiecare casa, in aceasta perioada se fac pregatiri. Lasa-l pe copilul tau sa te ajute si sa se implice in activitatile specifice sarbatorilor de iarna. Confectioneaza impreuna cu micutul tau decoratiuni pentru brad. Puteti confectiona cele mai adorabile decoratiuni de Craciun, de la globulete sau stelute, pana la decoratiuni pe care le puteti folosi pentru decorarea mesei festive. Copilul va fi incantat si multumit atunci cand va vedea ca bradutul este impodobit si cu decoratiuni confectionate de el. In perioada sarbatorilor de iarna este recomandat sa ascultati cat mai multe colinde. Colindele romanesti sunt pline de frumusete si transmit duiosie si liniste.

 

 

Fetita impodobind bradul

 

 

Nu este nici un secret ca unul dintre cele mai frumoase obieceuri de Craciun este impodobirea bradului. Impodobirea casei si a bradului este un obicei foarte vechi si important in preajma sarbatorilor de iarna. Pregateste casa si bradul impreuna cu prichindelul tau .Copiii asteapta cu nerabdare sa impodobeasca bradul. Pe măsură ce acesta este decorat cu globuri, luminițe și beteală, spiritul Crăciunului își face din ce în ce mai simțită prezența. Dupa ce casa a fost decorata, iar bradul a fost impodobit, faceti poze impreuna cu toti membrii familiei. Pentru a le oferi copiilor amintiri memorabile, ii puteti imbraca in diferite costume ale personajelor de iarna, sau le puteti pune bentite cu coarne de ren sau caciula lui Mos Craciun. Scoate-l pe micutul tau cat mai des afara. Du-l sa vada bradul impodobit din centrul orasului. Luminitele care impodobesc orasul reprezinta ceva nou si magic pentru el. In acest minunat anotimp, in apropierea sarbatorilor de iarna, copiii adora sa mearga si cu colindul, impreuna cu alti prieteni sau singuri, la rude. Mersul cu colindul ii fascineaza dar este si un moment bun pentru a primi in dar dulciuri, cadouri sau alte bunatati.

 

Acum poti sa faci o magie! Transforma acest anotimp in amintiri frumoase pentru copilul tau.

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu