Haideti sa-i incurajam pe micutii nostri sa rada!

Publicat de Madalina 17.02.2022 0 Comentarii

Se stie ca oamenii care rad mai des si au un simt al umorului dezvoltat sunt persoane fericite. Lucrul acesta este valabil si la copii. Se spune ca:” Singura datorie a unui copil este sa fie fericit”. Atunci cand este fericit, copilul rade mult, transformand totul in jurul lui in veselie si buna dispozitie. Asa ca ar fi bine ca toti parintii sa se gandeasca si sa gaseasca informatii, pentru a incuraja copilul sa rada, pentru ca toate trairile pozitive il ajuta sa se dezvolte fizic si emotional.

 

 

Copil stand pe spate

 

 

Etapele rasului in functie de varsta copilului

 

 

Copiii rad pentru ca sunt inocenti si le place sa se joace. Jocul le stimuleaza rasul. Rasul da o stare de bine si are numeroase beneficii asupra starii de sanatate a copilului. Pe masura ce bebelusul creste, etapele rasului sunt diferite. Iata care sunt cele mai relevante etape:

 

1. Rasul bebelusului de la 3 luni pana la 6 luni - Incepand de la doua luni, micutul incepe sa zambeasca. La trei luni acest zambet se transforma in ras. Acum ei invata totul prin imitatie. Daca tu razi, rade si micutul tau. Daca bebelusul simte ca mamica lui este fericita, este si el fericit. La patru luni, rade zgomotos cand este gadilat. Cand este in centrul atentiei si cineva vorbeste cu el, gangureste si scoate chiote spontane. De multe ori, copilul rade si in somn, semn ca totul este bine cu evolutia lui.

 

2. Rasul bebelusului de la 6 luni pana la 9 luni – La sase luni, bebelusul incepe sa auda sunete si sa inteleaga limbajul. Acum parintii pot initia jocuri care sa-l amuze pe cel mic, cum ar fi sa vorbeasca amuzant, sa faca anumite gesturi, sa se joace „cucu-bau”. Toate aceste jocuri il fac pe cel mic sa rada in hohote. La noua luni bebelusul rade daca ii arati obiecte amuzante pe care i le oferi si apoi le retragi si chiar daca repeti jocul ei tot vor rade. Se amuza in continuare daca este mangaiat, sarutat sau gadilat, pentru ca este fericit si se simte iubit.

 

3. Rasul bebelusului de la 12 luni pana 18 luni – Pana la varsta de un an, bebelusul rade prin imitatie. Pe masura ce creste copilul, rasul evolueaza in functie de dezvoltarea lui intelectuala. De la aceasta varsta copilul incearca sa initieze el jocuri. Arunca diferite obiecte pentru a starni amuzamentul celor din jur. Copilul rade atunci cand rade si persoana din fata lui, dar se amuza si de anumite manifestari, zgomote, sunete ciudate si grimase. Exemplu: Fluturarea unei esarfe, ruperea unei hartii, jocuri in care te prefaci ca te impiedici si cazi. Acum cei mici, incep sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si daca este ceva nefiresc. Daca iti pui o minge pe cap si aceasta aluneca, bebelusul incepe sa rada zgomotos. De asemenea incearca sa faca si el acest lucru pentru a te face si pe tine sa razi.

 

 

copil facand baie

 

 

4. Rasul bebelusului de la 2 pana la 3 ani – Copilul incepe sa vorbeasca si sa inteleaga mai bine ceea ce se intampla in jurul lui. La doi ani copilul intelege „ordinea lucrurilor”. El stie ca o pereche de pantaloni trebuie imbracata pe picioare. Daca tu pui pantalonul pe cap, copilul incepe sa rada, semn ca el stie ca nu acolo trebuie sa stea pantalonul. Acum micutii pot rade atunci cand spui ceva amuzant, cand actiunea din desenele animate preferate devine haioasa. Se distreaza cand isi aleg hainute cu animalutele preferate. Daca faci cumparaturi online poti alege impreuna cu micutul tau, hainute vesele de pe site-ul liloo. Toate hainutele sunt confectionate in Romania din bumbac 100%, certificat calitativ Oeko Tex, clasa I. Imprimeul este realizat prin serigrafie (silk screen print) de inalta rezolutie cu rezistenta la spalari multiple. Pentru serigrafie se utilizeaza vopsea pe baza de apa - prietenoasa cu pielea bebelusului, nu zgarie, nu provoaca alergii.

 

5. In primii sase ani de viata, copiii rad cel mai mult. Asa arata ei ca se bucura, ca sunt fericiti, ca aproba ceea ce vad sau aud. Daca vrei sa stii ce sentimente are copilul fata de tine, uita-te in ochii lui, vorbeste cu el si daca rade, daca ochii lui rad, atunci poti fi convins ca micutul tau te adora.

 

 

Specialistii spun ca zambetul micutilor poate fi impartit in mai multe categorii:

 

 

1. Zambetul reflex – intre 0 pana la 6 saptamani

 

2. Zambetul de raspuns – intre 6 pana la 8 saptamani

 

3. Zambetul social – intre 2 pana la 3 luni

 

4. Zambet impartit tuturor – de la 6 luni

 

5. Zambetul selectiv – de la 9 luni

 

 

Ce rol are rasul la copil?

 

 

Asa cum stim cu totii, rasul este „contagios”. Rasul provoaca ras. De aceea este bine sa creezi mediul adecvat pentru ca micutul tau sa fie vesel. Asa el isi elibereaza emotiile. Cine nu vrea sa aiba un copil vesel? Principalul semn ca avem un copil normal, sunt hohotele lui de ras. Micutii pot rade si fara un motiv anume, dar nu trebuie sa te ingrijorezi pentru ca acest lucru arata evolutia lor, spiritul lor de observatie. Dezvoltarea simtului umorului la copil determina o dezvoltare intelectuala a acestuia. Aceasta dezvoltare ajuta la sanatatea fizica, emotionala si sociala a copilului. Astfel rasul creste imunitatea, este semn de dezvoltare mentala, este mod de relaxare si calmare. Rasul relaxeaza muschii si dezvolta creierul. Rasul este o manifestare a afectiunii fata de cei dragi. Rasul inaite de culcare il ajuta pe micut sa doarma foarte bine. Ora de culcare reprezinta o mare provocare pentru parinti. Copiii sunt plini de energie si in ciuda faptului ca au alergat toata ziua, seara nu vor sa se culce la ora normala pentru copii. Nu isi fac efectul nici baita, nici laptele, nici povestile spuse inainte de culcare. De multe ori, incercarea de a obosi copilul pentru a adormi mai repede seara, nu da intotdeauna rezultate, iar din cauza oboselii, poate avea un somn agitat. De aceea este recomandat rasul. Rasul este un somnifer natural. Aceasta manifestare care se numeste „ras”, elibereaza in organism substante care elimina stresul si aduc o bunastare fizica. Acest lucru il ajuta pe copil sa se simta in siguranta, ducand la eliberarea de melatonina care este responsabila de aparitia somnului.

 

 

copii razand

 

 

Specialistii considera ca acest hormon numit si hormonul „linistii” are un rol deosebit in initierea si aparitia somnului, el producandu-se in organismul micutului intre orele 22 si 2 noaptea. Un somn bun este foarte important in dezvoltarea copilului. Este bine ca micutul sa se odihneasca suficient si sa aiba un somn linistit. Uneori copilul rade si atunci cand il certi. De ce face acest lucru? Pentru parintele care incearca sa corecteze greseala copilului, dar acesta rade sfidaror, aceasta atitudine poate crea iritabilitate si frustrare. Nu trebuie sa te superi pe copilul tau! Specialistii spun ca micutul nu stie inca sa-si gestioneze emotiile si atunci rade pentru a incerca sa evite un conflict. Intr-o astfel de situatie parintii, educatorii sau alti adulti care interactioneaza cu cel mic, trebuie sa ramana calmi. Copilul nu trebuie certat! Este suficient sa i se comunice printr-o exprimare ferma si serioasa ceea ce a gresit si ca nu trebuie sa rada atunci cand i se explica ceva serios. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca micutii nostri folosesc rasul ca o forma usoara de comunicare, pentru a transmite celor din jurul lor ca se simt bine si ca sunt fericiti. Rasul copiilor da o stare de bine si parintilor. De aceea este bine sa incurajezi bebelusul sa rada.

 

 

Cateva idei prin care sa faci bebelusul sa rada

 

 

Rasul bebelusilor este un balsam sufletesc pentru parinti, bunici si cei apropiati lor. Iata cateva idei dragute prin care sa faci copilul sa rada:

 

1. Jocuri simple – Atingeri usoare pe obrajori, picioruse, burtica. Trebuie urmarita reactia copilului. In general el ar trebui sa se amuze si sa chicoteasca.

 

2. Urmarirea copilului in timp ce acesta merge sau fuge. Daca alergi dupa el, spunand ca vrei sa-l prinzi, acest lucru il amuza grozav.

 

3. Expresii precum: „Te mananc!”; „Te prind!” insotite de imbratisari si sarutari, ii dau copilului pofta de joaca si de ras.

 

 

Mamica cu copilul in brate

 

 

4. Jocul de-a v-ati ascunselea – Copilul se ascunde, iar tu te prefaci ca il cauti si nu il gasesti. Acest joc este foarte placut de toti copiii si are un efect deosebit asupra lor chiar si la varsta de trei ani. De asemenea va puteti ascunde si voi dupa usa sau canapea iar micutul sa va caute.

 

5. Muzica si dansul – Ascultati muzica impreuna cu bebelusul si dansati impreuna. Acest lucru il binedispune.

 

6. Obiecte amuzante – Aratati copilului obiecte amuzante si initiati un joc cu aceste obiecte.

 

7. Calaritul – Transforma-te in calut si urca bebelusul pe spatele tau, scotand sunete de calut. Poti tine bebelusul si pe genunchi, miscandu-l sacadat.

 

8. Mimarea alunecarii sau impiedicarii persoanelor din anturajul copilului, provoaca accese de ras.

 

9. Daca ai un pat rezistent, poti lasa copilul sa sara in pat. Copiilor le place foarte mult acest gen de joaca.

 

10. Jocuri de magie – Pui mainile la spate si ascunzi intr-o mana un obiect mic iar apoi ii dai copilului sa ghiceasca in ce mana se afla obiectul.

 

Acum, cand ma gandesc la fericirea si bucuria copiilor, aud deja rasul lor cristalin, nevinovat si pur. Ei sunt mereu veseli si sinceri. In fiecare copil, regasim puritatea si inocenta sufleteasca. Rasul copiilor deschide poarta catre sufletul nostru. Rasul lor face ca totul sa fie posibil. Haideti sa facem copiii fericiti! Haideti sa-i incurajam sa rada!

 

imagini: Unsplash & Liloo

Scrie un comentariu