Este importanta socializarea in viata copiilor?

Publicat de Madalina 17.06.2021 0 Comentarii

Din primele clipe ale vietii, copiii stabilesc interactiuni cu parintii, familia, copiii si adultii din randul prietenilor. In contextul actual, cand pandemia a impus o distantare fizica trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ramane conectati social. Acum, constientizam mai mult ca oricand ca valoarea interactiunii sociale este o parte importanta pentru fiinta umana. Apartenenta oamenilor la un grup confera sentimentul de siguranta. De aceea universul social al copiilor trebuie protejat. Masurile de preventie din aceasta perioada, au determinat ca majoritatea activitatilor sa se desfasoare in mediul familial, lucru care a ajutat la consolidarea legaturilor afective cu membrii familiei. Este un lucru bun pentru ca asa, copiii au putut petrece mai mult timp de calitate cu parintii. Dar, pentru a putea vorbi despre debutul vietii sociale a copilului, despre capacitatea lui de a stabili si mentine interactiuni cu cei din jurul lor, este important sa fie creat un mediu adecvat in care copilul sa se poata manifesta fara inhibitii. Acest lucru conduce la dezvoltarea sociala si emotionala a copilului. Felul in care copiii interactioneaza social ne arata modul in care se privesc pe ei insisi dar si lumea din jurul lor. Imaginea despre sine a copilului influenteaza decisiv procesul de invatare.

 

 

Socializarea in familie

 

 

Mamica se joaca cu copilul

 

 

Interactiunea copilului cu cei apropiati joaca un rol primordial in „sanatatea” socio-emotionala a copilului, oferindu-i acestuia sentimentul de stabilitate, securitate, apartenenta. In copilarie, socializarea are un puternic caracter matern la care se adauga si influenta tatalui. Inca de la inceputul vietii, copilul dezvolta atasamentul fata de mama. Apoi, copilul se ataseaza treptat de toti membrii familiei, de toti cei care ocupa un loc important in viata lui. Acest atasament este primul pas spre socializare. In mediul familial, comportamentul copilului poate fi influentat intr-un sens pozitiv sau negativ si de relatia dintre parinti, de starea lor sufleteasca. Nu este indicat ca parintii sa aiba discutii contradictorii in preajma copilului, indiferent de varsta lui. Subliniem acest lucru deoarece familia este primul grup cu care copilul are contact permanent. Familia este locul unde copilul invata sa-si formeze conduitele sociale de baza. La copil comportamentele sociale elementare se realizeaza prin observarea si imitarea persoanelor din jurul lui. Pentru ca un copil sa se dezvolte frumos, este nevoie ca parintii sa-i ofere un mediu familial armonios, cu multa dragoste si cu suport moral si emotional.

 

 

Importanta socializarii in afara mediului familial

 

 

Copiii facand baloane

 

 

Incepand cu varsta de doi ani, copilul incepe sa inteleaga ca cei din jurul lui ii pot deveni parteneri de joaca. Astfel copilul incepe sa-si caute prieteni de joaca si in afara familiei. Cei mai potriviti parteneri de joaca sunt copiii de varste apropiate pe care ii intalnesc la locurile de joaca. Relatiile cu cei din jur, care nu fac parte din familie, presupun siguranta, receptivitate, disponibilitate si confort emotional. De aceea aceste reprize de joaca este bine sa aiba loc in prezenta unui membru din familie, pentru a asigura copilului confortul necesar. Astfel, ne asiguram ca dezvoltarea sociala si emotionala a copilului conduce la o reusita si in experientele pe care acestia urmeaza sa le aiba acasa,in comunitate, la gradinita sau la scoala. Pentru copil, o dezvoltare normala a relatiilor sociale se realizeaza odata cu inceperea gradinitei. Aceasta trecere de la universul familial la un mediu nou ceeaza pentru copil stari de tensiune, deoarece el nu stie ce il asteapta acolo si nici nu stie cum sa se comporte. De aceea este bine sa pregatim copilul inainte de a incepe gradinita, prin discutii, vizite si alegand impreuna cu el hainutele si accesoriile necesare activitatii de la gradinita. Sigur ii va face placere sa intre pe site-ul liloo unde sunt seturi speciale pentru gradinita, atat pentru sezonul primavara-vara cat si pentru toamna-iarna. Hainutele si accesoriile care compun setul pentru gradinita, sunt confectionate din materiale de bumbac 100% in conformitate cu standardul 100 OEKO- TEX clasa 1. Seturile pentru cresa/gradinita sunt atat pentru fetite cat si pentru baietei. Urmarind comportamentul copilului dupa incepera gradinitei, putem observa ca se dezvolta capacitatea copilului de a stabili si mentine relatii de prietenie, felul in care copilul isi schimba comportamentul, impartind cu prietenii pachetelul cu mancare sau jucariile.

 

 

Set cresa-gradinita primavara vara fetita

 

 

Incet ,incet copilul incepe sa-si recunoasca si sa-si exprime propriile emotii. El vine acasa si povesteste mamei intamplarile care l-au marcat la gradinita. Este foarte important sa-l asculti cu rabdare, sa-l incurajezi si sa-l sfatuiesti in functie de situatie. Cu ajutorul parintilor si al educatoarei, copilul reuseste sa-si stapaneasca si sa-si controleze emotiile. Prin sfaturile si explicatiile primite poate intelege si raspunde emotiilor celorlati. Asa copilul isi dezvolta conceptul si imaginea de sine prin aparitia si observarea unor caracteristici importante in comportamentul lui, cum ar fi: trasaturi, dorinte, preferinte, nevoi, motivatii, capacitati, roluri sociale. In tot acest proces de dezvoltare sociala si emotionala se dezvolta si personalitatea lui. Mai intai personalitatea se face simtita prin refuzuri repetate. Nu vrea sa se joace cu o anumita jucarie, nu vrea sa manance mancarea pregatita, nu vrea sa se imbrace cu hainuta cu care vrea sa-l imbrace mama lui. Este important sa nu-i stirbim personalitatea si sa-i intarim convingerea ca parerea lui este importanta pentru noi. Un joc prin care il putem convinge sa-si aleaga jucarii sau hainute, ar fi cumparaturile online. Pentru hainute deosebite poti intra pe site-ul liloo. Aici toate produsele sunt confectionate cu dragoste si multa grija din materiale deosebite. Modelele propuse de site-ul liloo asigura pe langa lejeritate si confort, un design in ton cu moda, ce va atrage privirile tuturor colegilor de joaca.

 

 

Rochita de vara rosie cu fundita si gentuta

 

 

Activitati care ajuta la dezvoltarea socializarii

 

 

Socializarea ne invata importanta jocului, a comunicarii si a respectarii unor reguli. La copii, jocul dezvolta spiritul de echipa, spontaneitatea, libertatea de miscare, veselia. Asa copilul devine prin dorintele lui stapan pe situatie. Micutii reusesc in mod natural sa interactioneze, sa se joace si sa se inteleaga cu ceilalti. Iata cateva activitati de care trebuie tinut cont pentru dezvoltarea socializarii:

 

1. Jocurile in grup: educative, de constructii, cu masinute, cu mingea, cu papusile

 

2. Excursii in grup: cunoasterea naturii, excursii la teatru de copii, excursii la gradina zoo, la mare

 

3. Activitati muzicale

 

4. Punerea in scena a unei povesti

 

5. Jocurile cu figurine si cu un decor tematic

 

Dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, are multe aspecte care trebuiesc descoperite pas cu pas. In momentul in care se realizeaza o simbioza intre familie, prieteni, gradinita, scoala putem spune ca avem cadrul normal de dezvoltare al copilului.

 


image: Depositphotos and Unsplash

Scrie un comentariu