Educatia religioasa poate avea efecte pozitive asupra copiilor. Afla care sunt acestea!

Publicat de Madalina 24.02.2023 0 Comentarii

Subiectele cu tematica religioasa au fost dintotdeauna sensibile si controversate insa, este necesara abordarea lor deoarece religia ocupa un rol important in procesul de formare a competentelor si a atitudinilor moral-sociale.

 

Pandemia, razboiul, scumpirile exagerate, dezastrele naturale care provoaca pierderi de vieti omenesti au adus in sufletele oamenilor deznadejde, incertitudine si teama. Copiii sunt cei mai vulnerabili in aceste vremuri in care nu stim ce ne rezerva ziua de maine. Indiferent de ce religie apartinem, nu ne ramane decat sa speram ca Divinitatea va oferi omenirii vremuri mai bune, fara suferinta. Majoritatea oamenilor cred intr-o forta supranaturala, atotputernica ce a creat pamantul si tot ce exista pe el.

 

 

fetita care se roaga 1

 

 

Avand in vedere vremurile pe care le traim, educatia religioasa ar putea influenta intr-un mod pozitiv stilul de viata al copiilor. Notiunile esentiale despre religie sunt oferite atat in cadrul familiei cat si de persoanele responsabile din unitatile de invatamant. In toate tarile din Uniunea Europeana, ora de Religie este prezenta in scolile publice finantate de stat. In Romania, Religia este una dintre materiile intalnite in programa scolara si se studiaza din clasa pregatitoare pana in clasa a XII-a. Totusi, prezenta elevului la ore nu este obligatorie. Parintele sau tutorele legal instituit poate prezenta o solicitare scrisa prin care refuza educatia religioasa in scoala iar situatia scolara a elevului se va incheia fara disciplina Religie.

 

 

Biblia – simbolul credintei

 

 

carte de rugaciuni

 

 

Biblia este cea mai raspandita si citita carte din lume. Din punct de vedere al mesajului, Biblia reda anumite teme fundamentale: eliberarea unui popor, lupta pentru egalitate sociala si linistea sufleteasca. Biblia este o colectie de carti sacre ce contine povestile, doctrinele si traditiile care ii ghideaza pe crestini. Cunoasterea Bibliei ne face sa fim mai intelepti, invataturile citite aici ne ajuta sa depasim ispitele care se ivesc zilnic. Citind Biblia, invatam istoria crestinismului, lucru ce ne ajuta sa fim constienti de relatia noastra cu Dumnezeu. Intr-un cuvant, aceasta carte este un ghid pentru viata si un ghid in viata credintei crestine. Educatia religioasa are in vedere doua componente esentiale ale omului: trupul si sufletul. Religia ofera elevilor cunostinte despre propriile convingeri religioase, valori si traditii dar, scoate in evidenta si potentialul dezvoltarii personale.

 

Exista o diferenta intre religie si credinta. Religia poate fi invatata cu mintea, valorile religioase se dobandesc in familie, la scoala, in biserici, prin studiul individual insa, credinta nu se invata, nu poate fi limitata sau masurata de mintea umana. Credinta se traieste cu sufletul si poate fi considerata un dar pe care omul il primeste de la Dumnezeu din prima clipa a vietii sale. Religia este doar o parere a omului despre Dumnezeu ce cuprinde conceptii si traditii culturale si istorice, mitologie, convingeri personale sau locale. Daca religia are o limita peste care nu se trece numita “limita dogmatica”, credinta este nesfarsita deoarece este o stare psihologica, sufleteasca pe care omul o traieste in intimitate. Indiferent de ce cult religios apartinem, suntem uniti prin credinta in Divinitate, acea forta supranaturala care a creat cerul sub care toti traim si pamantul care hraneste pe toata lumea.

 

 

Care sunt beneficiile educatiei religioase?

 

 

Educatia copilului este un proces dirijat de adulti, astfel parintele decide accesul copilului la informatiile religioase. A fi un om bun, responsabil nu tine neaparat de religie. Dar, nu este nimic rau ca cel mic sa stie despre un Dumnezeu bun, bland care ne poate ajuta cand avem nevoie. De asemenea, nu este nimic rau in a spune o rugaciune sau a oferi copilului informatii despre religia lui, atat timp cat nu este vorba de fanatism.

 

 

copii rugandu-se

 

 

Mai jos enumeram cateva beneficii ale educatiei religioase:

 

- Copiii au posibilitatea sa studieze cultul religios in care s-au nascut. Desi in Romania sunt mai multe culte religioase, cei mai multi romani sunt crestini ortodocsi.

 

- Religia face parte din cultura noastra romaneasca. Foarte multe traditii si obiceiuri au loc in perioada sarbatorilor religioase. Copiii au sansa sa cunoasca semnificatia acestora din primii ani de scoala frecventand ora de religie.

 

- Ora de Religie ar putea fi considerata o terapie pentru suflet si minte. Profesorul de religie va sti cum sa se apropie de elevi, ii va asculta, le va da povete intelepte despre viata. In zilele noastre, sunt copii care trec prin depresii de la varste fragede. La ora de Religie, acestia au posibilitatea sa gaseasca raspunsurile la intrebarile care ii framanta.

 

- Religia indeamna copiii sa fie mai buni, mai toleranti, mai responsabili. Daca bunatatea va fi implementata in sufletul copilului, viitorul adult va da dovada de altruism si empatie pe parcursul vietii sale. Va fi alaturi de oamenii in suferinta si se va gandi mereu la consecintele faptelor sale.

 

- Religia poate aduce speranta si o stare de siguranta in viata copiilor. Atunci cand vor simti tristete, deznadejde, copiii vor sti ca exista Dumnezeu care ii iubeste si ii protejeaza. Speranta ii va ajuta pe copii sa treaca peste perioadele neplacute din viata lor.

 

- Religia completeaza educatia primita in “sanul” familiei. Principiile morale invatate la ora de Religie il vor ajuta pe viitorul adolescent sa faca diferenta dintre bine si rau si sa se gandeasca de doua ori la repercursiunile actiunilor sale.

 

- Religia ne indeamna sa alegem adevarul, bunatatea si iubirea. Oamenii sunt “calatori” in timp, se nasc, cresc si mor. Pe langa bunurile materiale (terenuri, imobile, masini, bijuterii), generatiile urmatoare primesc ca mostenire consecintele faptelor noastre bune. De exemplu, o persoana care alege sa faca o donatie pentru construirea unui spital va ajuta urmatoarele generatii. Un nou spital inseamna noi locuri de munca iar oamenii vor avea sansa sa fie consultati de medici atunci cand au probleme de sanatate. Religia ne invata copiii sa-L iubeasca pe Dumnezeu, sa-si iubeasca semenii, sa iubeasca tara si natura.

 

 

Importanta edificiilor religioase in cultura romaneasca

 

 

biserica

 

 

De-a lungul timpului, domnitorii romani si-au aratat latura sensibila construind biserici si manastiri pe care le-au lasat mostenire generatiilor viitoare. Acestea fac parte acum din patrimonial national si reprezinta puncte de referinta in istoria poporului roman. Zona Moldovei este cunoscuta pentru aceasta latura spirituala prin numeroase manastiri construite de domnitorii din toate timpurile. Astfel, in numele credintei s-au realizat adevarate opere de arta unde oamenii vin sa descopere miracolul credintei ortodoxe. Domnitorul care a construit cele mai multe biserici si manastiri a fost Stefan cel Mare (1438- 1504). Acest domnitor s-a remarcat prin vitejia lui dar si prin credinta sa. Traditia spune ca Stefan cel Mare, dupa fiecare lupta ridica o biserica sau o manastire. Printre cele mai apreciate manastiri putem aminti manastirea Voronet numita “Capela Sixtina a Estului” si care se afla pe lista patrimoniului UNESCO. De asemenea, aceasta manastire e renumita si prin culoarea unica folosita in realizarea frescelor cunoscuta sub denumirea de “albastru de Voronet”. O alta manastire renumita este manastirea Putna unde se afla mormantul lui Stefan cel Mare. Aceasta a fost denumita in anul 1871 de marele poet Mihai Eminescu ca fiind “Ierusalimul neamului romanesc”.

 

Un alt domnitor important care a ridicat numeroase manastiri este Mircea cel Batran (1386-1418). Ctitorii importante construite de Mircea cel Batran sunt: Cozia, Nucet, Snagov, etc. Aici, am mentionat doar doi dintre domnitorii care au construit edificii religioase importante dar, trebuie sa subliniem faptul ca aceste ctitorii voievodale se intind pe tot cuprinsul tarii. Ele fac parte din patrimoniul Romaniei datorita stilurilor arhitecturale autentice romanesti.

 

 

Educatia religoasa oferita in familie si in scoala formeaza viitorul adult

 

 

Educatia religioasa in scoala formeaza viitorul adult. Comportamentul unei persoane indica deseori daca persoana este cultivata sau nu. O persoana culturala trebuie sa-si cunoasca propriile referinte religioase si sa inteleaga traditiile si sarbatorile cu tematica religioasa. Craciunul nu se rezuma doar la Mos Craciun, cadouri, brad impodobit, reuniuni in familie si mese imbelsugate. Craciunul semnifica Nasterea Domnului si fiecare om trebuie sa cunoasca istoria acestui eveniment deosebit din viata crestinilor. Pastele nu simbolizeaza doar oua rosii, iepurasul care aduce cadouri si mese imbelsugate. Pastele semnifica Invierea Domnului. Sarbatorile religioase, manastirile fac parte din cultura Romaneasca. De asemenea, sunt multe productii literare, plastice sau cinematografice cu tematica religioasa. Bucurandu- se in trecut de educatie religoasa, copilul devenit adult va intelege aceasta tematica speciala.

 

 

copii spunand rugaciunea

 

 

Un adult care a avut parte in copilarie de educatie religioasa in scoala va fi mai responsabil, cumpatat si echilibrat. Educatia religioasa invita la reflectie, la autocunoastere iar adultul va realiza ca “sanatatea” sufletului este la fel de importanta precum sanatatea trupului si a mintii. Religia indeamna la bunatate si iubire, ajutand sufletul sa respinga ura si mania, doua forte cu efecte distructive ce vor sa ajunga in adancul sau.

 

Valorile religioase au puterea de a aduce oamenii laolalta si formeaza persoane care se manifesta prin iubire si daruire. Oamenii cred in puterea binelui si constientizeaza faptul ca Dumnezeu ii va rasplati atunci cand acestia nici nu se asteapta. De cele mai multe ori, sarbatorile religioase creeaza in interiorul oamenilor dorinta de a darui, de a fi mai buni. Oamenii daruiesc alimente, haine, medicamente si obiecte necesare persoanelor care au nevoie. Intelegerea nevoilor semenilor nostri exista zilnic in fiecare persoana dar, sarbatorile religioase au puterea sa amplifice acea senzatie de a darui. Poti aduce bucurie in sufletul unui copil daruindu-i alimente si hainute noi. Pe site-ul liloo.ro poti gasi o varietate de produse la preturi accesibile.

 

Un adult educat in spirit religios isi poate educa in acest sens copiii. Educatia religioasa in scoala o completeaza pe cea de acasa. Cu siguranta, “Inger, ingerasul meu” este una din rugaciunile pe care multi copii le-au invatat in primii ani de viata. Parintele este prima persoana care ii vorbeste copilului despre legatura dintre Dumnezeu si om. Este foarte important ca parintii sa aiba cunostinte despre religia in care copilul lor s-a nascut pentru a-i putea oferi acestuia raspunsuri clare si intelepte la intrebarile sale.

 

Cunostintele acumulate de copil in ceea ce priveste religia lui il ajuta in pastrarea identitatii spirituale. Un copil care se bucura de educatie religioasa atat in familie cat si in scoala va dezvolta un sistem de norme si valori util pe tot parcursul vietii dar si un stil de viata deosebit.

 

imagini: Depositphoto

Scrie un comentariu