De ce sa nu usuci rufele in casa

Publicat de LILOO 21.09.2018 0 Comentarii

Uscarea rufelor afara pe sarma vs. in casa pe uscator de rufe

 

Uscarea rufelor pare un lucru banal pe care oricine stie sa il faca, in realitate nu este deloc asa. 

 

 

Usuca rufele afara, pe sarma, la aer

 

 

De ce sa nu usuci rufele in casa

 

Un mediu umed este un mediu propice pentru bacterii si alte microorganisme neprietenoase.

 

Daca incerci sa usuci rufele in casa dupa spalare cresti umiditatea ambientala si risti sa creezi conditii prielnice pentru dezvoltarea acarienilor, iar de aici te poti alege cu probleme grave de sanatate. Acarienii sunt organisme microscopice care se gasesc in orice locuinta si se hranesc cu celule moarte, acestea se dezvolta in medii calduroase si umede ca patul, salteaua, covorul etc.

 

 

Uscarea rufelor pe hanger in casa - nu este bine sa faci ce face persoana din imagine

 

 

Din cauza vremii nefavorabile, uscatorul de rufe poate sta zile sau chiar saptamani in interiorul casei tale pana cand rufele se usuca. Cu cat stai mai mult cu rufele ude in casa in speranta ca se vor usca, inviti aparitia mucegaiului si acesta poate aduce complicatii sau faze acute in cazul astmului sau a alergiilor.

 

Un teanc de haine umede, scoase de la masina de spalat poate contine in jur de 2 litri de apa. Acestia fiind evaporati in casa zilnic duc la aparitia ciupercilor si / sau la inmultirea bacteriilor si a celorlalte microorganisme mentionate mai sus iar riscul de imbolnavire creste.

 

 

Iata cum poti evita imbolnavirea:

 

  • Aerisirea camerelor este vitala, formeaza-ti o rutina in care sa aerisesti camera cate 30 de minute in fiecare dimineata si alte cateva minute seara, astfel eviti si intrarea prafului;
  • Temperatura si umiditatea trebuie sa fie constante, asigura-te ca umiditatea nu este foarte crescuta, mai exact sa nu depaseasca 50-60% si mentine o temperatura in jur de 20°C;
  • Un alt truc ar putea fi folosirea hotei, oricine o are in casa si daca te scapa de aburul din timpul gatitului de ce nu te-ar scapa si de umezeala, asadar dupa ce ai aerisit, porneste hota pentru 10-15 minute;
  • Atentie la uscatul hainelor, aseaza-ti uscatorul in balcon si deschide un geam daca ai balconul inchis iar daca locuiesti la casa amenajeaza-ti un loc pentru uscatul rufelor pe terasa;
  • Achizitionarea unui dezumidificator poate fi o investitie buna daca alegi un aparat de calitate;
  • O alta solutie ar putea fi plantele care absorb umezeala, ideal ar fi sa ai cate un ghiveci cu astfel de floare in fiecare camera.

 

Se recomanda verificare umiditatii zilnic, pentru a nu cadea in extreme. Deoarece, asa cum aerul umed nu face bine, nici cel foarte uscat nu aduce beneficii, ci dimpotriva.

 

 

Monitorizeaza umiditatea in camera copilului

 

 

In concluzie, alege sa iti usuci hainele in spatii deschise care permit aerisirea si uscarea imediata a rufelor. In niciun caz nu instala suportul de uscat rufe in camera copilului dar nici nu aseza patutul langa radiator sau calorifer.

 

Camera copilului trebuie sa fie luminoasa, proaspat varuita, cu geamuri si draperii spalate, mobilier si lenjerii curate si foarte bine aerisita. Este foarte important ca bebelusul sa se simta bine si sa respire un aer curat.

 

Termometrul si higrometrul (umidometru) nu ar trebui sa lipseasca din aceasta camera. Poti lua masurile necesare daca stii exact care este temperatura si umiditatea.

 

imagini: depositphotos

Scrie un comentariu