De ce il asteapta copiii pe Mos Craciun?

Publicat de Madalina 16.12.2022 0 Comentarii

Sosirea iernii nu inseamna doar instalarea frigului si al zapezii ci si venirea celor mai frumoase sarbatori ale anului. Cele mai importante sarbatori ale iernii sunt Sfantul Andrei, Sfantul Nicolae, Ajunul Craciunului, Craciunul, Anul Nou, Boboteaza si Sfantul Ion. Sarbatorile de iarna sunt prilej de bucurie datorita obiceiurilor si traditiilor legate de Nasterea Domnului. Fiecare zona geografica in parte are obiceiuri specifice, transmise de la o generatie la alta si respectate cu sfintenie, mai ales in zona rurala.

 

 

Sarbatoarea Craciunului

 

 

Mos Craciun

 

 

Sunt multe sarbatori frumoase de-a lungul anului dar nimic nu se compara cu magia craciunului. Sunt convinsa ca daca am face un sondaj in randul copiilor si am intreba: ce sarbatoare le place cel mai mult? Raspunsul lor ar fi ca sarbatoarea lor preferata este Craciunul. Craciunul se sarbatoreste intotdeauna pe 25 Decembrie (calendarul gregorian) sau pe 7 Ianuarie (calendarul iulian). Craciunul este parte din cele 12 praznice imparatesti al bisericilor de rit bizantin. Incepand cu secolul al XX lea, Craciunul devine sarbatoare laica, celebrata atat de crestini cat si de necrestini. Unii cercetatori sunt de parere ca termenul Craciun provine din latinescul calatio. La romani calatio reprezinta comunicarea sarbatorilor din luna respectiva, in fiecare zi de intai a lunii, de catre preotii pagani catre popor. Pana la sfarsitul secolului al IV lea, Nasterea Domnului se sarbatorea odata cu Boboteaza. Alti cercetatori sustin ca din cuvantul „creatio” deriva cuvantul Craciun, ziua facerii lui Iisus. Evanghelia canonica a lui Luca ne descrie pe Iisus ca fiind nascut in Betleem din mama fecioara. Dupa nastere, Iisus este pus intr-o iesle unde ingerii apar si declara ca Iisus este salvatorul intregii omeniri. In relatarea lui Matei, cei trei magi urmeaza o stea pana la Betleem si vin sa aduca daruri lui Iisus. Regele Irod ordona uciderea tuturor baietilor din Betleem care au mai putin de doi ani, insa familia lui Iisus pleaca la timp in Egipt urmand ca mai tarziu sa se restabileasca in Nazaret. Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului si pentru ca aduce in sufletele tuturor bucurie, bunatate si dorinta de a face daruri.

 

 

Cine este Mos Craciun?

 

 

Mos Craciun aduce cadouri

 

 

Pentru toti copiii, magia sarbatorilor de iarna il are in centru pe Mos Craciun. Mos Craciun este un batranel bun si simpatic, cu barba si parul alb, imbracat intr-un costum rosu. Cea mai cunoscuta legenda despre Mos Craciun este aceea ca traieste in Laponia, cu sotia sa Craciunita si in noaptea de Ajun, cu ajutorul spiridusilor, aduce cadouri tuturor copiilor. El coboara pe hornurile caselor si merge din locuinta in locuinta cu o trasura trasa de reni. Cel mai cunoscut ren al mosului este Rudolf. O alta legenda il infatiseaza pe Mos Craciun ca fiind un batran sarac. Acestuia ii placea sa confectioneze jucarii iar pe data de 25 Decembrie le-ar fi vandut ieftin oamenilor din targ. Intr-o zi, cand se intorcea de la targ, Mos Craciun ar fi intalnit 3 copii care isi doreau o jucarie, insa el nu mai avea niciuna din pacate. Legenda spune ca atunci s-ar fi produs o minune, iar pe fundul sacului ar fi aparut o jucarie. De atunci, Mos Craciun face jucarii pe care le ofera copiilor. Se mai spune ca renii si sania mosului au aparut dupa ce Mos Craciun a ingrijit o caprioara ranita si tot atunci hainele vechi si zdrentuite, purtate de mos, s-au transformat in costumul alb si rosu pe care il poarta acum. Mos Craciun este cel care creeaza magia sarbatorilor de iarna. Noi toti il ajutam pe Mos Craciun sa existe! El este simbolul bunatatii, generozitatii si sperantei.

 

 

Cum il asteapta copiii pe Mos Craciun?

 

 

fereastra

 

 

In fiecare casa, inainte de venirea Craciunului si implicit a lui Mos Craciun, toate gospodinele isi pregatesc casa pentru aceasta sarbatoare. Pe langa curatenia casei, locuinta este decorata cu accesorii specifice craciunului. De asemenea se fac cumparaturile pentru masa de Craciun, se pregatesc bucate alese si se impodobeste bradul. In toate colturile lumii toti copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun. In Danemarca Mos Craciun si elfii sai sunt asteptati cu un castron de budinca de orez pentru a avea energia ca sa poata ajunge la toti copiii cu daruri. In Franta Mos Craciun este numit Pere Noel si este asteptat cu biscuiti iar in ghetutele copiilor sunt pusi morcovi pentru reni. Astfel copiii sunt siguri ca vor primi tot ce au trecut pe lista. In Sua, copiii lasa pentru Santa Claus prajituri si lapte. In Elvetia Mos Craciun este cel care aduce pomul de craciun in casele oamenilor. In Islanda exista 13 mosi craciuni, cate unul pentru fiecare zi a sarbatorilor de iarna. In perioada 24 Decembrie-6 Ianuarie, acestia impart copiilor cuminti cadouri. Si in Romania copiii ii lasa lui Mos Craciun, langa brad, biscuiti si lapte. Aceasta este gustarea preferata a mosului. Si, multi copii au povestit ca au gasit paharul de lapte gol si biscuitii lipsa dar sub brad erau cadourile mult dorite. Acestea sunt adevaratele bucurii ale copiilor care in noaptea de 24 spre 25 Decembrie nu pot adormi de emotie si nerabdare.

 

 

Ritualuri legate de Mos Craciun

 

 

1. Scrisoarea catre Mos Craciun

 

 

Mos Craciun citind scrisori

 

 

O traditie in aceasta perioada este obiceiul de a trimite o scrisoare catre Mos Craciun. Aceste scrisori contin de obicei liste cu jucariile pe care le doresc copiii. Copiii nu uita sa mentioneze in aceste scrisori ca au fost cuminti tot anul si de aceea asteapta ca mosul sa le aduca darurile mult dorite. Se spune ca Mos Craciun are o adresa in Laponia unde copiii pot trimite scrisori. Si, ca o gluma, se spune chiar ca la aceasta adresa codul postal este HO-HO-HO!

 

 

2. Colindele

 

 

Colindele reprezinta o traditie specifica de Craciun. Ele completeaza atmosfera de bucurie si emotie specifica sarbatorilor de iarna. Colindele reprezinta un tezaur valoros al culturii romanesti. Colindele sunt cantecele cu care copiii si tinerii vestesc venirea lui Iisus Hristos pe pamant. Versurile lor ne ajuta sa patrundem cu smerenie in atmosfera Craciunului.

 

 

3. Impodobitul bradului

 

 

Fetita impodobeste bradul

 

 

Bradul este considerat simbolul sarbatorilor de iarna. Motivul pentru care oamenii isi impodobesc casa cu crengi de brad este considerentul ca bradul aduce noroc, viata lunga, prosperitate si fertilitate. In ajunul Craciunului se impodobeste bradul despre care se spune ca este adus de insusi Mos Craciun impreuna cu alte cadouri. In traditia crestina, bradul este considerat simbolul vietii pentru faptul ca ramane verde in tot timpul anului, iar prin asocierea cu Nasterea Domnului, el il reprezinta pe Hristos vesnic viu. Se spune ca primii brazi impodobiti au aparut la popoarele germane sau scandinave. In Romania, primul brad de Craciun apare in anul 1866, la palatul regelui Carol I de Hohenzollern. La inceput, bradul era impodobit cu boabe rosii de fructe, apoi cu fructe intregi, flori de hartie sau biscuiti. Mai tarziu, apar primele instalatii (mici lumanari), iar mai apoi globurile din sticla, beteala, instalatiile luminoase si bomboanele de ciocolata. In varful bradului regasim asezata o stea. Acest lucru repezinta simbolul stelei care i-a calauzit pe magi pana la Betleem. Steaua simbolizeaza norocul si duce la indeplinirea dorintelor. Sub brad sunt puse cadourile aduse de Mos Craciun.

 

 

4. Idei de cadouri pentru Mos Craciun

 

 

Dupa ce trece Mos Nicolae asteptarea lui Mos Craciun pare nesfarsita. Craciunul inseamna sa daruiesti un cadou, iar reactia celui care il primeste, zambetul, bucuria, sclipirea din ochi, este cea mai mare multumire. Asta inseamna ca ai reusit sa indeplinesti dorinte si visuri, sa fii surprinzator. In primul rand, atunci cand oferim un cadou, ne gandim la mesajul pe care vrem sa il transmitem persoanei respective. Cei mici il asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun si este ceva magic sa vezi ca visele lor devin realitate. Stim cu totii ca esenta sarbatorilor de iarna este bucurie, iubire, speranta, si de ce nu, magie. Cei care nu cred in magia sarbatorilor pierd o parte frumoasa a copilariei. Datoria noastra ca si adulti este sa ii incurajam pe cei mici sa creada ca Mos Craciun exista si aduce daruri intotdeauna. Specialistii spun ca intalnirea copiilor cu Mos Craciun, chiar si acea intalnire imaginara, ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte personalitatea. Ei dezvolta trasaturi adaptative cum ar fi: sociabilitatea, increderea, toleranta. Asteptandu-l pe Mos Craciun copiii isi dezvolta si imaginatia. Ei se gandesc tot timpul la venirea lui Mos Craciun. Sub acest impuls stimulat de parinti, copiii invata sa fie mai cuminti, mai ascultatori, mai darnici. Trebuie sa recunoastem insa, ca pe masura ce copiii cresc si mosul este din ce in ce mai inventiv. Se crede ca obiceiul de a oferi cadouri de Craciun ar avea radacini crestine. Legenda spune ca de bucurie ca s-a nascut Iisus, batranul Craciun a inceput sa culeaga fructe si sa le arunce copiilor care treceau. Acum, cadourile sunt oferite copiilor de un mos cu barba alba imbracat in haine rosii, care are un sac plin cu jucarii, dulciuri si hainute pentru copiii din intreaga lume.

 

 

hainute liloo

 

 

Hainutele viu colorate si vesele aducbucurie in familie. Un articol vestimentar bine ales, cu un imprimeu vesel, sigur ii va incanta pe cei mici. Pentru a fi sigura ca nu dai gres in alegerea hainutelor, invita-l pe Mos Craciun sa acceseze site-ul nostru, liloo.ro, unde va gasi hainute si articole vestimentare atat pentru bebelusi cat si pentru copii mai mari. Toate produsele noastre sunt confectionate din bumbac 100%, de calitate, realizate cu atentie sporita la detalii in Romania. Gaseste hainute atat uni, in culori vesele, cat si cu imprimeuri frumos colorate ce vor incanta privirea copiilor. Toate imprimeurile de pe hainele pentru copii sau bebelusi sunt realizate cu vopsea eco, pe baza de apa. Astfel, riscul ca cei mici sa dezvolte reactii alergice la materialele sau vopselele folosite este minim.

 

Craciunul este sarbatoarea familiei. Pentru fiecare familie aceasta sarbatoare inseamna intalnirea cu toti cei dragi, parinti, copii, nepoti. In aceasta zi sfanta toti primesc de la Mos Craciun daruri si se bucura de clipele petrecute impreuna, stransi in jurul mesei. In fiecare an, Craciunul aduce lumina si bucurie in casele noastre dar si noi povesti de iarna cu miros de portocale si scortisoara. Magia sarbatorii sta in lucruri simple, in momentele petrecute alaturi de cei dragi. Aceste sarbatori creeaza amintiri frumoase si de neuitat pentru intreaga familie.

 

 

masa de craciun

 

 

Echipa Liloo va ureaza Sarbatori frumoase, cu sanatate, liniste si belsug in toate! Va dorim un 2023 plin de prosperitate!

 

imagini: Depositphoto&Liloo

Scrie un comentariu