Cum pregatim copilul pentru intalnirea cu fratele/sora lui?

Publicat de Madalina 21.05.2021 0 Comentarii

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil intr-o familie este un prilej de bucurie, dar uneori este si o provocare pentru parinti. Aparitia bebelusului in viata familiei, produce schimbari atat la nivel de cuplu dar si in universul copilului mai mare. Acest lucru are un impact emotional puternic asupra primului nascut. Pentru ca impactul sa fie unul pozitiv, este important ca parintii sa isi pregateasca copilul mai mare pentru venirea pe lume a bebelusului. De aceea, parintii trebuie sa stie cum sa implice copilul cel mare in cat mai multe activitati legate de bebelus. Asa cum stim cu totii, cel mai simplu este sa dai sfaturi, dar cand esti in „ cauza”, este destul de greu sa respecti sfaturile oferite de cei din jurul tau. Totusi, avand in vedere ca acest subiect este important si interesant, incercam sa formulam cateva recomandari:

 

 

Copilasii stand pe burta 1

 

 

1. Sa avem rabdare si sa vorbim deschis cu copilul mai mare despre acest eveniment din viata familiei. Inca de cand incepe sa creasca burtica mamei, este recomandat sa i se explice copilului ce se intampla cu transformarea fizica a mamicii lui. El trebuie sa stie ca acolo este fratele/surioara lui. Trebuie indemnat sa puna mana pe burtica mamei pentru a percepe ca acolo se afla un sufletel. Pentru a-l face sa inteleaga mai bine, parintii pot crea o poveste care sa aiba ca personaje principale cei doi copii, unul mai mare care il va putea ajuta si invata multe lucruri frumoase pe cel mai mic.

 

2. Sa lasam copilul sa petreaca mai mult timp cu tatal si cu alte rude apropiate. Avand in vedere ca mama urmeaza sa lipseasca cateva zile de acasa, pentru a aduce pe lume bebelusul, este bine sa lasam copilul sa petreaca mai mult timp cu tatal si bunicii. Atunci cand se apropie plecarea la maternitate, ne vine mai usor sa-i spunem clar ca el ramane acasa cu tata si bunicii pentru cateva zile.

 

 

Bunicii citind

 

 

3. Daca doresti sa faci schimbari in locuinta, este bine sa le faci cu cateva luni inainte de venirea pe lume a bebelusului. Astfel, copilul mai mare nu va simti aceste schimbari ca pe o amenintare la adresa lui.

 

4. Este bine ca tatal sa mearga la maternitate impreuna cu celalat copil, pentru ca acesta sa-si cunoasca fratiorul/surioara inainte de a ajunge acasa. Daca primul nascut nu a socializat pana acum cu alti bebelusi, este recomandat ca inainte de a-si cunoaste fatiorul/surioara, sa se intalneasca cu alti bebelusi, la rude sau prieteni. El trebuie sa stie ca un nou nascut arata altfel decat el si ca in primele luni nu este foarte activ. De aceea este bine sa-i arati poze si filmulete cu el cand era bebelus.

 

5. In functie de varsta primului nascut, relationarea acestuia cu bebelusul poate crea probleme. El trebuie sa isi dea seama ca modul in care comunica bebelusul este diferit de al lui. Trebuie sa stie ca cel mic deocamdata mananca, doarme, plange si nu poate sa se joace cu el. Este bine sa-i spunem ca cel mic are nevoie de liniste atunci cand doarme, pentru ca acesta sa se poata dezvolta. In mod sigur, copilul cel mare se intreaba de ce bebelusul este tinut mai mult in brate, este leganat si mangaiat. Explica-i faptul ca tinutul in brate si leganatul ii amintesc nou nascutului de perioada cand acesta statea in burtica mamei si ca asa bebelusul se simte in siguranta. Este important ca atunci cand ii explici aceste lucruri sa-l iei si pe el in brate si sa-l mangai.

 

 

Bebelus dormind

 

 

6. In functie de dispozitia copilului mai mare, este bine sa-l implicam in ingrijirea bebelusului. Asa il facem sa se simta important in viata familiei. Mama ii poate cere ajutorul copilului mai mare in anumite activitati pe care le are cu nou nascutul. Acest lucru trebuie facut doar atunci cand acesta isi doreste. Este bine sa incurajam apropierea primului nascut de bebelus sub supravegherea mamei, sfatuindu-l sa fie bland si protector cu acesta. Trebuie explicat ca el este fratele/sora cea mare si este cel care il va ajuta si proteja pe cel mic, ca el joaca si va juca un rol foarte important in viata celui mic. Mama ii poate cere ajutorul copilului mai mare rugandu-l sa-i aduca un scutec, pachetul cu servetele umede, o jucarie, un body sau un pantalonas. Daca primul nascut este mai mare si intelege ce inseamna sa faci cumparaturi, este bine sa-i ceri parerea atunci cand alegi sa faci cumparaturi online pentru bebelus. Cumpara hainute pentru bebelus de culoarea si cu imprimeul preferat de copilul mai mare, dar nu uita sa-i spui ca isi poate alege si pentru el ceva frumos de imbracat care sa se asorteze cu imbracamintea bebelusului. Pentru aceste cumparaturi, va recomandam site-ul Liloo, unde gasiti produse deosebite pentru bebelusi si copii: hainute, scutece, prosoape si seturi cadou. De aici puteti face cumparaturile rapid si sigur. Toate produsele sunt fabricate din bumbac 100% in conformitate cu standardul 100 OEKO- TEX clasa 1.

 

 

set vara

 

 

7. Copilul cel mare trebuie incurajat sa spuna ceea ce simte. El trebuie lasat sa-si manifeste emotiile! Este important sa discutam cu el si sa-l intrebam ce simte in legatura cu venirea pe lume a bebelusului. Pune-i intrebari care sa il faca sa-ti spuna daca il nemultumeste ceva. Nu trebuie fortat in reactiile pe care ar trebui sa le aiba fata de bebelus. Trebuie sa-i lasam timp sa se acomodeze cu schimbarile aparute in familie. Este bine ca parintii sa aloce timp special doar pentru copilul mai mare. Atunci cand cel mic doarme, faceti activitatile preferate de acesta. El trebuie sa simta ca este la fel de iubit de parinti ca atunci cand era singur. Printre activitati ar putea fi si citirea unor povesti potrivite pentru varsta lui, care sa scoata in evidenta relatia buna care se creeaza intre frati. Cand aveti vizitatori si este de fata si copilul cel mare, incercati sa evitati discutiile care il privesc doar pe bebelus. In cazul in care, in ciuda eforturilor depuse de parinti, copilul mai mare continua sa fie revoltat si gelos, putem apela la specialisti, respectiv la psiholog. Specialistii au metode si sfaturi competente, astfel incat sa poata fi mentinut un echilibru in familie, iar copilul cel mare sa aiba un comportament normal.

 

8. In perioada cand vin vizitatori care aduc daruri pentru bebelus, trebuie sa ne asiguram ca si copilul mai mare primeste mici cadouri. Toti copiii, indiferent de varsta sunt foarte sensibili la primirea unor cadouri.

 

9. In toata aceasta perioada cand parintii trebuie sa acorde atentie atat bebelusului cat si copilului mai mare, este important ca familia sa fie ajutata de cei dragi ( bunici, frati, surori), mai ales la treburile gospodaresti.

 

 

Stim ca acest subiect este inepuizabil si ca toti parintii fac eforturi deosebite pentru a crea armonie in familie. De asemenea, mama sau tatal gasesc mijloace ingenioase prin care pot ajuta copilul cel mare sa-si iubesca neconditionat fratiorul/surioara. Linistea, siguranta si iubirea se castiga cu multa rabdare si intelepciune. Doar asa, incet, incet se poate realiza echilibru intr-o familie.

 


image: Depositphotos and Unsplash

Scrie un comentariu