Ce stii despre parenting?

Publicat de Madalina 17.06.2022 0 Comentarii

Cand devii parinte viata de cuplu sufera multe schimbari. A fi parinte nu este un lucru usor! Acest „titlu” implica multe abilitati care impletite cu responsabilitatea, rabdarea si dragostea neconditionata ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului. Practicile parentale reprezinta de fapt educatia acordata de catre parinti, copilului lor. Aceasta forma de educatie se face intr-un mod asumat, constient si in baza unor informatii. Cuvantul parenting este preluat din engleza si se refera la relatia dintre parinte si copil. O relatie sanatoasa si normala trebuie sa aduca beneficii atat pentru copil cat si pentru parinte.

 

 

parinti cu copilul pe lac

 

 

Stiluri de parenting

 

 

Tot timpul auzim ca trebuie sa fim atenti la felul in care ne comportam cu micutii nostri, la atentia pe care trebuie sa le-o acordam, la timpul de calitate pe care trebuie sa-l petrecem impreuna cu ei. Dar oare parintii reusesc sa respecte corect toate aceste cerinte? Cu siguranta nu au cum sa respecte toate cerintele specialistilor. De multe ori auzim ca frustarile din copilarie se regasesc in adultul de mai tarziu. Si oricat ar vrea un parinte, nu reuseste sa cuprinda toate aspectele legate de dezvoltarea emotionala, intelectuala si sociala a copilului. In ultimul timp s-a pus un accent deosebit pe importanta parentingului. De regula, rolul de parinte este asumat in mod intuitiv. Ar fi asa de simplu daca acest instinct ar face mai simpla cresterea unui copil! Dar nu este asa. Pentru o dezvoltare armonioasa, copilul are nevoie de o atmosfera familiala calduroasa in care afectiunea trebuie sa primeze. Acest lucru necesita multa responsabilitate si informatii legate de cunostintele si practicile aplicarii metodelor parentale moderne. Astfel, specialistii in domeniu au constatat ca modelul de parenting pe care il primeste copilul, joaca un rol mai important decat factorul genetic. In aceasta perioada dificila, cu foarte multe provocari, parintii sunt pusi la o grea incercare si anume aceea de a alege un model de parenting adecvat societatii in care traim. O realitate este faptul ca, oricat de multe lucruri credem ca stim despre „parinteala”, niciodata nu o sa stim „totul”. Cresterea unui copil, este cel mai frumos, dar si cel mai greu lucru pentru parinti. O educatie corecta data de parinti copilului lor, garanteaza o dezvoltare normala din punct de vedere fizic, emotional, social dar si intelectual. Conform specialistilor exista cateva stiluri principale de parenting, abordate de parinti in cresterea copilului:

 

1. Stilul permisiv – este stilul prin care parintii acorda libertate si autonomie copilului fara nici un control. Parintii permisivi spun ca, copiii lor sunt liberi de constrangeri externe. Acesti copii sunt fericiti dar pot manifesta un nivel scazut de autocontrol si de incredere in sine.

 

2. Stilul autoritar – parintii autoritari impun reguli si au asteptari care nu sunt in concordanta cu realitatea. Sunt stricti, rigizi si de regula folosesc pedeapsa pentru a realiza ceea ce vor. Acesti copii sunt mai putin veseli si mai vulnerabili la stres.

 

3. Stilul neimplicat – parintii nu comunica cu copilul lor. Ei sunt absenti din punct de vedere emotional si fizic. Acesti copii, sufera in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala, sociala si intelectuala.

 

4. Stilul potrivit (autoritativ) – in care parintii scot in evidenta atat aspectele negative cat si cele pozitive, fara a recurge la pedepse sau recompense. Acesti parinti sustin dezvoltarea autonomiei copilului in limite rezonabile, ii incurajeaza sa fie independenti si traseaza sarcini in functie de varsta si abilitatile copilului. Exista un control si un sprijin echilibrat din partea parintilor. Copilul crescut astfel este creativ, echilibrat emotional, comunicativ, capabil sa ia unele decizii si sa aiba initiativa. Asa cum probabil ati inteles, acest stil este cel mai potrivit in cresterea si educarea copilului.

 

 

Etapele parentingului

 

 

Ca parinte, este necesar sa perseverezi in ceea ce faci pentru a asigura o dezvoltare armonioasa a copilului. Prin ideile cuprinse in acest articol, vrem sa subliniem faptul ca fiecare copil este unic si oricata experienta am avea, ne lovim mereu de lucruri noi. De aceea este necesar sa fim informati si sa acceptam ca astazi nu mai sunt valabile aceleasi reguli din copilaria noastra. Exista cursuri si seminarii de parenting, dar este clar ca nimeni nu poate oferi „retete minune”, care sa garanteze ca prin aplicarea lor , copilul tau o sa fie „perfect”. Citind aceste informatii, parintele isi poate pune multe intrebari si isi poate da si unele raspunsuri. Isi poate observa copilul cu alti ochi, poate face o analiza intre ce greseli au facut parintii lor, care nu aveau acces la aceste informatii si astfel ei le pot evita. Mai jos, adaugam cateva etape care trebuiesc urmarite pentru dezvoltarea unui parenting corect:

 

- Observarea copilului – fiecare copil trebuie observat cu atentie. Unii copii sunt timizi, altii sunt indrazneti si independenti. De asemenea exista copii cuminti si copii care au nevoie de indrumare si disciplina. Toate aceste aspecte trebuiesc observate pentru a putea gasi modul in care poti ajuta copilul sa-si dezvolte personalitatea.

 

 

copil pictand

 

 

- Observa la copilul tau pornirile neadecvate si cu calm si blandete indreapta aceste porniri.

 

- Ofera copilului afectiune si iubire – spune-i copilului ca il iubesti si indiferent cate probleme ai intr-o zi nu uita sa-i spui cat de mult il iubesti. Tine mine! Aceste clipe nu se mai intorc!

 

- Asigura-i copilului tau un mediu familial adecvat – intr-un cuplu apar mereu probleme. Pentru asigurarea unui climat adecvat si o dezvoltare armonioasa trebuiesc evitate discutiile in contradictoriu in special in prezenta copilului.

 

- Petrece timp de calitate impreuna cu copilul tau – cititi carti impreuna. Lasa copilul sa aleaga activitati pe care sa le faceti impreuna. Incurajeaza copilul sa petreaca timp impreuna cu tatal lui.

 

- Protejeaza copilul de intamplari pe care nu le intelege – incearca sa-l feresti de experiente negative, de pericole fizice si sufletesti.

 

- Dezvolta interactiunile sociale ale copilului – astfel copilul isi dezvolta inteligenta emotionala si cea cognitiva. Incurajeaza copilul sa petreaca timp cu rudele apropiate: bunici, verisori, matusa si unchi, dar si cu copiii de varsta lui.

 

 

familie jucandu-se

 

 

- Joaca-te cu copilul tau – trebuie sa-ti faci timp zilnic pentru a te juca cu micutul tau.

 

- Incurajeaza copilul sa puna intrebari – asculta intrebarile pe care copilul tau ti le adreseaza si raspunde-i mereu la ele.

 

- Asculta cu atentie tot ce iti spune copilul tau – asa il poti cunoaste mai bine.

 

- Invata-ti copilul sa aleaga – copiilor nu le place sa fie obligati sa faca ceva. Dandu-le posibilitatea sa aleaga, ei devin importanti si incep sa coopereze.

 

- Da-i incredere copilului tau – lasa-l sa aleaga singur ceva si incurajeaza-l spunindu-i ca a facut o alegere buna.

 

- Respecta-ti copilul – astfel el se simte apreciat si invata si el sa acorde respect celor din jurul lui.

 

- Ofera-i copilului tau trairi cu valoare de amintire – organizeaza petreceri in familie, excursii, calatorii. Aceste trairi ii dau copilului ocazia sa cunoasca lumea.

 

- Stabileste anumite limite pentru copilul tau - aceste limite il invata cum sa se comporte in societate. Invata-l sa vorbeasca politicos si sa-i respecte pe ceilalti copii.

 

- Lasa copilul sa experimenteze – sub supravegerea ta atenta copilul poate experimenta. Asa isi formeaza o personalitate puternica.

 

- Pregateste copilul pentru ziua de maine – fara interactiune si empatie este greu sa socializezi. Pentru a fi pregatit pentru ceea ce urmeaza sa faca in viata, el trebuie sa stie ca este capabil sa rezolve singur orice problema. De aceea trebuie lasat sa faca tot ceea ce poate face singur un copil la varsta lui. Ajuta-l doar atunci cand este neaparat nevoie. Asa il inveti sa fie si un copil curajos.

 

- Creste un copil fericit – respectand macar o parte din etapele enumerate mai sus poti creste un copil fericit. De asemenea poti realiza acest lucru prin puterea exemplului. Daca tu, ca parinte esti fericit, sigur si copilul tau este fericit.

 

 

copii stand in pat

 

 

Acestea sunt doar o parte din etapele care trebuiesc parcurse de-a lungul timpului in educatia si cresterea unui copil. Astfel, dragostea neconditionata pe care o simte copilul din partea ta, faptul ca micutul tau accepta si este acceptat de cei din jurul sau, veselia pe care o aduce in casa, rezultatele bune de la scoala sau gradinita, ne arata ca este un copil fericit si ca metodele folosite si informatiile corecte pe care le-ai pus in practica au dat rezultate bune. Pentru obtinerea acestor rezultate, pe langa parinti un rol important il au si pedagogii, specialistii si comunitatea din care faceti parte. Acum se vede ca ceea ce ati sadit de-a lungul timpului, a inceput sa dea roade. Si, ca sa folosim o expresie moderna, putem spune ca ati folosit un stil parental sanatos si eficient.

 


imagini: Depositphotos, Pexels and Unsplash

Scrie un comentariu