Ce calitati trebuie sa aiba un parinte pentru a creste un copil fericit!

Publicat de Madalina 23.09.2022 0 Comentarii

Sa aduci pe lume un copil este un lucru sublim, insa, constatam ca meseria de parinte nu este una deloc simpla. Ne dorim sa fim parinti responsabili pentru copilul/copiii nostri, dar realizam totodata ca este o sarcina dificila care necesita tot efortul. Un parinte responsabil este acel parinte care invata permanent si cauta sa ofere copilului sau tot ce este mai bun din punct de vedere educational, emotional si material. Dezvoltarea armonioasa a copilului atat din punct de vedere fizic, educational cat si emotional depinde foarte mult de modul in care ne comportam cu el. Mai jos va enumeram cateva din calitatile esentiale pe care ar trebui sa le aiba un parinte pentru a creste un copil fericit.

 

 

mamica cu bebelusul in brate

 

 

Dragostea

 

 

Principala prioritate a unui parinte este copilul sau. De aceea el isi creste copilul cu dragoste aratandu-i si spunandu-i acest lucru. Dragostea parintilor fata de copilul lor se exprima nu numai prin cuvinte ci si prin timpul acordat copilului lor. Atingerile, mangaierile si imbratisarile sunt adevarate dovezi de iubire. Cuvintele de incurajare reprezinta hrana pentru sufletul copilului. Dragostea este cel mai important factor de care depinde legatura dintre parinte si copil. Iubirea unui parinte pentru copilul sau este de neegalat si constituie punctul de pornire care ajuta copilul sa fie puternic, increzator si curajos. Stiind ca are sustinerea si iubirea parintilor sai, copilul trece peste orice provocare din viata lui si il face sa fie mult mai apropiat si deschis cu parintii. De aceea dragostea este importanta in toate etapele vietii.

 

 

copil fericit

 

 

Rabdarea

 

 

Pentru cresterea unui copil trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Ca sa poti invata meseria de parinte trebuie sa dai dovada de o rabdare imensa. Viata din zilele noastre este stresanta iar cei mici nu pot intelege acest lucru. De aceea este bine sa aveti rabdare si sa incercati sa separati viata profesionala de viata de familie, in asa fel incat copiii sa nu fie afectati. Daca tie ca parinte iti lipseste rabdarea devii o persoana agitata, lucru care se rasfrange si asupra personalitatii copilului. Pentru a fi un parinte bun trebuie sa fii cat mai rabdator. Rabdarea este o calitate importanta care trebuie insusita si de micutul tau prin puterea exemplului.

 

 

Protectia

 

 

Ca si dragostea, grija pentru copii reprezinta o calitate de baza a unui parinte. Parintii devin un fel de scut pentru copiii lor prin faptul ca ii protejeaza si ii pazesc de probleme. Este necesar ca parintii sa se preocupe de sanatatea, educatia si comportamentul copilului.

 

 

Cel mai bun prieten

 

 

mamica cu fetita se joaca

 

 

Se spune ca primul prieten al copilului este parintele. Este foarte important sa vorbim cu copilul nostru, sa il incurajam sa se confeseze si sa spuna tot ce are pe suflet. Tocmai de aceea nu este bine sa il certam sau sa il pedepsim pentru fiecare boacana pe care acesta o face, deoarece in acest fel nu facem decat sa il indepartam de noi. Prietenia ca si dragostea trebuie sa existe in toate etapele vietii copilului. Este indicat sa ii vorbim ca de la egal la egal, oferindu-i astfel ocazia sa fie sincer, prietenos si cordial atat in raportul cu noi, parintii, cat si in raportul cu alte persoane. In acest fel el va sti ca exista un prieten la care poate apela oricand.

 

 

Atentia acordata copilului

 

 

Atunci cand copilul da semne ca este mereu in cautare de atentie este un semnal de alarma pentru parinti. Se spune ca cei mici au nevoie de atentie si de iubire precum plantele au nevoie de soare si de apa. Vremurile pe care le traim s-au schimbat si suntem tot timpul pe repede inainte, ceea ce inseamna mai putin timp petrecut cu copiii nostri. Stim ca cei mici sunt dependenti de parintii lor si de aceea fac orice pentru a capta atentia acestora. In cazul in care nu o obtin recurg la tot felul de mijloace: plang, se tavalesc, tipa, etc. Specialistii spun ca la fiecare copil exista teama de abandon. De aceea este bine sa petreceti mai mult timp cu copilul, iar in acest timp sa ii acorzi atentie 100%. In timpul pe care il petreceti cu acestia puteti sa va jucati, sa cantati, sa desenati, sa iesiti la o scurta plimbare pe afara, etc. Pentru ca micutul sa simta ca este important pentru parintii sai si ca parerea lui conteaza este bine ca atunci cand vreti sa ii cumparati hainute de pe diferite site-uri sa cereti si parerea copilului. De exemplu, daca trebuie sa ii achizitionati hanorac, duceti-va langa el si lasati-l sa isi aleaga hanoracul care ii place. Pentru hainute de calitate, confectionate in Romania din bumbac, va invitam sa accesati site-ul liloo.ro. Aici veti gasi hainute vesel colorate si cu imprimeuri atractive atat pentru bebelusi cat si pentru copii mai mari.

 

 

hainute liloo

 

 

Stabilirea unor reguli si a unor limite

 

 

Pentru a deveni un adult responsabil, un copil are nevoie si de regului. Copilul trebuie sa fie invatat sa respecte regulile casei iar acest lucru se poate face prin rutina zilnica. Asa el invata sa fie responsabil. Regulile trebuie sa existe tot timpul. Daca regulile se schimba de la o zi la alta si nu exista consecventa pentru aceeasi situatie, copiii devin confuzi si nu stiu cum sa reactioneze. Daca nu le este clar, devin nesiguri iar asta inseamna ca sunt agitati si astfel pot da mari batai de cap parintilor. De asemenea trebuiesc stabilite si limite pe care toata lumea trebuie sa le respecte. Parintii trebuie sa isi invete copiii ca disciplina este importanta. Vorbim despre acea disciplina blanda si calma. Fiecare varsta a copilului vine la pachet cu reguli care trebuiesc explicate astfel incat copilul sa stie ca nerespectarea acestora atrage dupa sine consecinte.

 

 

Exemplul dat de parinti copilului

 

 

Personalitatea parintelui joaca un rol important in cresterea copilului. De obicei copiii isi aleg ca model in viata proprii parinti si invata din ce vad si aud la acestia. Tu ca parinte este necesar sa te asiguri ca persoana care va deveni copilul tau, avandu-te pe tine ca exemplu, este ceea ce trebuie. Nu te certa niciodata in fata copilului, nu ridica vocea si nu folosi cuvinte urate. In consecinta fii bun, onest, darnic, empatic. Doar asa aceste valori vor fi preluate de copilul tau si duse mai departe de catre acesta. Exemplul dat de parinti influenteaza comportamentul copilului, nivelul stimei de sine, atitudinea fata de ceilalti oameni si in consecinta formarea personalitatii lui. Potrivit specialistilor experienta din copilarie este importanta in formarea adultului de maine. Este bine de retinut ca exemplul personal dat de parinti capata valoare educationala doar atunci cand influenta parintilor este recunoscuta de copil prin faptele sale. Trebuie sa existe o unitate intre cuvant si fapta. Adica, daca parintii cer sinceritate si corectitudine de la copilul lor, iar ei nu intaresc aceste cerinte prin comportamentul lor, atunci nu are niciun efect asupra copilului. Neconcordanta intre cuvant si fapta nu aduce beneficii educatiei copilului.

 

 

Stimularea harniciei copilului

 

 

mamica cu copiii aranjeaza papusile

 

 

Este bine sa invatam copiii inca de mici sa fie harnici. Este necesar sa faceti impreuna o lista cu sarcinile casei. Puteti sa le trasati sarcini potrivite pentru varsta lor. Copiii sunt foarte receptivi la astfel de actiuni si sunt dornici sa isi ajute parintii. Atunci cand este mic putem de exemplu sa il punem sa isi stranga jucariile dupa ce nu se mai joaca cu ele. Cand mai creste putem sa ii cerem sa isi aranjeze hainele, sa aiba grija de animalul sau de companie, in cazul in care are, isi poate face curat in camera si multe alte sarcini. Este important sa fie laudat si sa ii multumesti pentru munca depusa. De asemenea nu trebuie sa ii reprosati daca nu a facut bine o sarcina la care s-a angajat. Munca le va creste respectul de sine dezvoltandu-le totodata personalitatea.

 

 

Comunicarea

 

 

Joaca un rol important in relatia parinte-copil, de aceea trebuie sa comunici foarte mult cu prichindelul tau. Cand sunt mici, copiii pun o multitudine de intrebari si cer multe explicatii. Ca parinte trebuie sa ai rabdare cu acesta si sa ii raspunzi de fiecare data cand te intreaba ceva. Ideile si opiniile trebuiesc transmise intr-o maniera amiabila si nu pe un ton autoritar. Atunci cand ii refuzi ceva este indicat sa o faci intr-un mod cat mai rezonabil si sa ii si explici motivul pentru care ai decis sa il refuzi.

 

 

Legatura solida intre scoala/gradinita si familie

 

 

Parintii trebuie sa constientizeze importanta implicarii lor in procesul educational. Acest lucru se obtine printr-o relatie permanenta cu, cadrele didactice care sunt implicate in procesul educational. Parintii sunt cei care incep educarea copilului in mediul familial. Apoi, cand copilul merge la gradinita/scoala incepe o noua etapa unde aceste unitati de invatamant au un rol bine definit. Acum se intareste si consolideaza relatia dintre parinte si copil, parinte si cadru didactic.

 

Se spune ca nu poti intelege un parinte pana cand nu devii si tu parinte la randul tau. Meseria de parinte este una in care inveti constant din experiente si chiar din greseli, dar este cea mai frumoasa meserie. Iubiti-va copiii, pretuiti-i, petreceti cat mai mult timp cu ei, pentru ca sunt cel mai frumos dar de la Dumnezeu!

 

imagini: Liloo&Unsplash

Scrie un comentariu