Totul despre legatura speciala dintre mama si bebelus

Publicat de Madalina 25.11.2020 0 Comentarii

Te pregatesti sa aduci pe lume un copil sau ai devenit recent mamica? Atunci cu siguranta esti interesata sa afli mai multe detalii despre conexiunea care se formeaza intre tine si ingerasul tau.

 

 

Mamica tanara citeste 1

 

 

Pe parcursul sarcinii, fiecare femeie este preocupata de amenajarea camerei copilului, de alegerea numelui si de achizitionarea tuturor lucrurilor necesare pentru bebelus. Insa, dupa venirea lui pe lume, este important sa stii cat de puternica este legatura dintre tine si el si cum il poate influenta starea ta de spirit.

 

Studiile au aratat ca undele cerebrale ale mamicii, numite si valuri ale activitatii creierului, sunt conectate la undele bebelusului ei. Ele functioneaza ca o retea, motiv pentru care, cu cat mama traieste mai multe emotii pozitive, cu atat conexiunea cerebrala cu micutul ei este mai puternica.

 

Cercetatorii au efectuat teste care au inregistrat activitatea electrica a creierului, in timp ce femeile comunicau cu bebelusii lor, si au descoperit ca mamicile si copiii tind sa isi sincronizeze undele cerebrale. Ei au vazut nu numai cum au circulat informatiile in fiecare creier, ci si cum ambele creiere au lucrat impreuna ca o retea.

 

“Atunci cand conexiunea neuronala dintre mama si bebelus este puternica, el este mai receptiv si invata mai usor din comportamentul ei. Creierul bebelusilor se dezvolta semnificativ in primii ani de viata, iar toate schimbarile care se produc sunt determinate de experientele lor. Daca o mama foloseste un ton pozitiv atunci cand interactioneaza cu cel mic, ea poate crea o conexiune mai puternica cu micutul ei si il poate ajuta sa-si stimuleze capacitatea mentala”, a marturisit Dr. Vicky Leong de la Universitatea Cambridge, conform bostonbabynurse.com.

 

In plus, studiul arata ca atunci cand mama este suparata, legatura dintre ea si bebelus scade, asa ca el invata mai greu lucruri noi. Daca o femeie sufera de depresie sau trece printr-o perioada foarte dificila dupa nastere are tendinta sa interactioneze mai putin cu bebelusul, ceea ce poate avea un impact negativ asupra stabilirii unei conexiuni cu noul nascut.

 

 

Cum sa te apropii mai tare de prichindelul tau?

 

 

Cel mai des, legatura dintre mama si bebelus se creeaza imediat si poate incepe chiar pe timpul sarcinii (citeste aici ce sa faci si ce nu trebuie sa faci atunci cand esti gravida). Uneori, insa, este nevoie de putin efort din partea mamei pentru a crea o conexiune puternica.

 

 

Iata ce trebuie sa faci pentru a te apropia mai mult de prichindelul tau:

 

 

1. Foloseste-ti simturile. Vorbeste mereu cu bebelusul, pentru ca el sa iti invete vocea si sa se simta in< siguranta. Priveste-l in ochi si va incepe sa perceapa iubirea pe care i-o porti. De asemenea, ii poti mangaia pielea catifelata (un studiu a aratat ca bebelusii nascuti prematur care au fost mangaiati au luat in greutate cu 50% mai mult decat cei care nu au avut parte de acest rasfat).

 

 

Tanara mamica cu copilasul

 

 

Iti place mirosul de bebelus? Respira adanc! Cercetatorii au descoperit ca 90% dintre mame isi pot identifica nou nascutul doar dupa mirosul sau, daca au petrecut cel putin 10 minute alaturi de el. Acest procentaj a crescut la 100% dupa ce mamele au petrecut o ora in compania puiului lor.

 

 

2. Ofera-i bebelusului un masaj delicat. Expertii sustin ca masajul imbunatateste relatia dintre mama si bebelus. Totodata, acesta il relaxeaza pe copilas, dar si pe mamica.

 

 

3. Inspira-te din comportamentul cangurilor. Contactul piele pe piele joaca un rol foarte important in calmarea bebelusilor. Nu numai ca intareste legatura dintre mama si copil, dar poate imbunatati si experienta alaptarii!

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu