Un mic ghid pentru femeile gravide. Ce sa faci si ce sa NU faci atunci cand astepti un copil?

Publicat de Madalina 28.10.2020 0 Comentarii

Vestea venirii pe lume a unui copil este un motiv de mare bucurie pentru un cuplu de indragostiti, darreprezinta si un motiv de stres, mai ales pentru viitoarea mamica. Femeile gravide pentru prima oara se pot confrunta pe parcursul sarcinii cu sentimente de neliniste, deoarece, odata cu nasterea celui mic, vor avea o responsabilitate imensa.

 

 

Viitorii parinti cautand informatii

 

 

Insa, cu ajutorul partenerului de viata si a unei documentari minutioase, totul va decurge excelent. Iar pentru ca ne dorim sa venim in ajutorul femeilor insarcinate, in acest articol, am decis sa oferim cateva sfaturi utile pentru perioada sarcinii. Asadar, daca astepti un bebelus, tine cont de urmatoarele recomandari:

 

 

1. Nu fuma

 

 

Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le poti primi atunci cand esti gravida. Fumatul iti poate pune in pericol copilasul, asa ca este esential sa renunti la acest viciu pe toata perioada sarcinii.

 

Studiile au aratat ca bebelusii nascuti de femeile care au fumat in timpul sarcinii sunt mai predispusi sabaiba o greutate mica la nastere si sa se confrunte cu dificultati de memorare. In plus, cercetatorii sustin ca este mai probabil ca acesti copii sa se apuce de fumat la o varsta frageda, din cauza dependentei psihologice de nicotina.

 

 

2. Adopta o alimentatie bogata in vitamine

 

 

Mamica mancand salata

 

 

Femeile gravide trebuie sa aiba o dieta echilibrata. Atunci cand esti insarcinata, corpul tau are nevoie de multe vitamine si minerale pentru a sustine un bebelus in dezvoltare. De asemenea, este posibil sa ai nevoie si de vitamine sub forma de pastile, dar nu este indicat sa le administrezi pana cand nu te consulti cu un medic specialist.

 

 

3. Odihneste-te suficient

 

 

Mamica dormind 

 

 

Modificarea nivelului de hormoni si anxietatea te pot determina sa dormi mult atunci cand esti gravida. Corpul tau va necesita somn, mai ales in ultimul trimestru, asa ca este indicat sa il asculti si sa-i oferi odihna de care are nevoie. Trage un pui de somn atunci cand te simti obosita si incearca sa stabilesti o ora fixa la care sa te culci in fiecare seara.

 

 

4. Fa miscare

 

 

Vremurile in care femeile nu ridicau un deget atunci cand erau gravide au trecut. In prezent, este bine cunoscut faptul ca miscarea este benefica atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Potrivit healthline.com , exercitiile regulate te pot ajuta sa combati anumite probleme care pot aparea pe parcursul sarcinii, precum:

- insomnii;

- dureri musculare;

- cresterea excesiva in greutate.

 

Vorbeste cu medicul specialist despre cele mai bune metode de a face miscare si incearca sa te mentii activa pe parcursul sarcinii.

 

 

5. Consuma preparate gatite bine

 

 

Carnea si ouale crude sau insuficient gatite sunt riscante, mai ales pentru o femeie insarcinata. Ele prezinta riscul bolilor de origine alimentara, cum ar fi listerioza sau toxoplasmoza. Din acest motiv, este important sa te asiguri ca preparatele pe care le consumi sunt bine gatite.

 

 

6. Nu consuma produse lactate nepasteurizate

 

 

Calciul joaca un rol esential in dezvoltarea bebelusilor (citeste aici mai multe informatii despre acest subiect), dar femeile gravide trebuie sa aiba grija atunci cand consuma lactate. De exemplu, laptele crud nu este recomandat pentru femeile insarcinate, deoarece poate contine bacterii periculoase, asa cum este listeria.

 

 

7. Nu este indicat sa mergi la sauna sau sa stai in jacuzzi

 

 

Chiar daca sunt doua metode bune de relaxare, atunci cand te pregatesti sa devii mama, este recomandat sa le eviti. Cercetatorii sustin ca folosirea saunei sau a jacuzzi-ului poate creste riscul pierderii unei sarcini, in special daca femeia se afla in primul trimestru.

 

 

8. Nu consuma multa cafeina

 

 

Cafeina poate trece prin placenta si poate creste ritmul cardiac al bebelusului. Studiile recente arata ca femeile gravide pot consuma o cana de cafea pe zi, fara sa existe niciun fel de probleme, insa este recomandat sa nu exagereze.

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu