Tot ce trebuie sa stii despre baita bebelusului. Ofera-i de fiecare data o experienta placuta!

Publicat de Iuliana 06.07.2020 0 Comentarii

Momentul mult asteptat a sosit? Inseamna ca ai o multime de intrebari despre ingrijirea bebelusilor!  Prichindelul tau va depinde in totalitate de tine, asa ca trebuie sa te documentezi bine si sa ii oferi atentia de care are nevoie.

 

Una dintre cele mai comune intrebari pe care le au proaspetele mamici se refera la baita bebe. Spalarea unui nou nascut poate parea dificila la inceput, dar cu putin ajutor si sfaturi utile, se poate transforma intr-o experienta placuta atat pentru parinti, cat si pentru bebelusi.

 

 

Bebelus mic face baie

 

 

De aceea, in randurile urmatoare, iti vom oferi raspunsuri la cele mai importante intrebari despre baita la bebelusi:

 

 

Cat de des trebuie sa-i faci baita unui bebelus?

 

 

Contrar opiniei multor parinti, bebelusii nu trebuie sa faca baie in fiecare zi. De fapt, in primul an de viata, 3 bai pe saptamana sunt suficiente. Baile frecvente le pot usca pielea sensibila, potrivit premierhealth.com.

 

Bineinteles, este esential ca parintii sa mentina curata zona acoperita de scutec si sa spele mainile si fata puiului lor ori de cate ori pe zi este nevoie.

 

In schimb, bebelusii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani au nevoie de baita in fiecare seara pentru a scapa de orice urma de murdarie si pentru a se linisti inainte de culcare.

 

 

Bebe fericit in apa

 

 

Cum sa ii faci baita bebelusului atunci cand inca are cordonul ombilical atasat?

 

 

Dupa ce te vei intoarce cu bebelusul de la spital, acesta va avea inca ramasite ale cordonului ombilical. Acestea se desprind de obicei in aproximativ 10-21 de zile de la nastere, dar pana cand acest lucru se va intampla, este indicat sa il speli cu un burete moale. Astfel, nu vei uda partea ramasa din cordonul ombilical.

 

Iata cum poti sa procedezi:

 

  • Toarna apa calduta intr-un lighean;
  • Infasoara bebelusul intr-un prosop si intinde-l pe o suprafata plana;
  • Inmoaie un burete in apa calduta, stoarce-l bine si atinge usor cu el chipul bebelusului tau;
  • Adauga putin sapun pentru bebelusi pe burete si tamponeaza bebelusul pe gat, pe manute, pe picioruse etc., iar apoi clateste-l cu buretele curat;
  • Pentru ca micutului tau sa nu ii fie frig, dezgoleste pe rand zona pe care vrei sa o speli, iar apoi acopera-l din nou cu prosopul.

 

In cazul in care din greseala ai umezit cordonul ombilical, tamponeaza usor zona cu prosopul pana se usuca.

 

Cum sa-i faci baita bebelusului dupa ce cordonul ombilical s-a desprins?

 

Atunci cand ramasitele cordonului s-au desprins, iar zona s-a vindecat complet, puiul tau este pregatit pentru o baita bebe in adevaratul sens al cuvantului. Roaga-l pe partenerul tau sa te ajute si ofera-i micutului tau o experienta placuta, respectand urmatorii pasi:

 

- In cadita pentru bebelusi, intinde un prosop pentru ca prichindelul tau sa se bucure de mai mult confort.

 

 

Bebe la baita 1

 

 

- Inainte de a incepe baita bebe, asigura-te ca ai la indemana toate lucrurile necesare: prosoape, sapun/ulei pentru baita bebelusului, sampon special, un scutec si haine curate.

 

- Toarna apa in cadita (5 cm) si asigura-te ca este calduta, nu fierbinte. Care este cea mai potrivita temperatura apa pentru baita bebe? Ei bine, unii specialisti sustin ca apa ar trebui sa aiba aproximativ 33 de grade Celsius, iar altii considera ca temperatura optima ar fi de 36-38 de grade Celsius. Noi te sfatuim sa lasi apa la 33-34 de grade, iar daca atunci cand bebelusul atinge apa incepe sa planga sau sa isi retraga piciorusele, incalzeste apa cu un grad sau doua. Foloseste un termometru de baie, iar apoi verifica apa cu cotul sau cu incheietura mainii.

 

- In cadita, bebelusul trebuie sa stea intins pe spate, iar capul sau sa fie sustinut de mana ta.

 

- Clateste-i usor urechile si fata, iar apoi spala-i si restul corpului. In cazul in care are urme de mudarie in jurul ochilor, foloseste o bucata mica de vata si miscari blande pentru a curata zona respectiva.

 

Atentie! Este important sa nu-ti bagi bebelusul in cadita atunci cand apa inca curge, deoarece temperatura se poate schimba brusc si ii poate afecta pielea sensibila.

 

 

De asemenea, asigura-te ca in camera in care pregatesti baita pentru bebe este suficient de cald. Bebelusii sunt sensibili si se pot imbolnavi daca sunt scosi din apa calda intr-o camera cu o temperatura scazuta.

 

 

Daca micutului tau nu ii place la inceput sa faca baita, nu te ingrijora! Inseamna ca inca nu s-a obisnuit cu aceasta senzatie noua, dar treptat se va bucura de acest moment de rasfat!

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu