Importanta alaptarii in dezvoltarea armonioasa a bebelusului

Publicat de Iuliana 07.08.2020 0 Comentarii

Alaptarea este modul natural si fiziologic de a hrani bebelusul, laptele matern fiind sursa principala de hrana prin care sugarul primeste toate substantele nutritive de care are nevoie pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa. Pentru viitoarele si proaspetele mamici, alaptarea poate ridica o multime de temeri si intrebari. Va fi suficient de hranitor laptele meu, cat timp ar trebui sa alaptez copilul, ce ar trebui sa mananc pentru a avea un lapte bun pentru copil – sunt doar cateva din intrebarile firesti ale mamicilor pe care le vom aborda in acest articol despre alaptare.

 

 

Mamica care alapteaza 1

 

 

Cat de hranitor este laptele matern si care sunt beneficiile alaptarii pentru bebelus si mama

 

 

Laptele matern este un aliment unic ce este produs in corpul mamei intr-un proces complex ce incepe inca din lunile 4-6 ale sarcinii. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, laptele matern contine toti nutrientii de care are nevoie un bebelus in primele 6 luni de viata, incluzand grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine, minerale si apa. Alaptarea ajuta in formarea unei bune sanatati la toti copiii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

 

Alaptarea prezinta urmatoarele beneficii pentru bebelus:

  • Laptele matern este usor digerat de copil, mai ales ca sistemul digestiv al unui nou-nascut este inca nedezvoltat. Scaunele nou-nascutilor vor fi mai putin abundente.
  • Intarirea sistemului imunitar. Laptele matern contine anticorpi ce protejeaza nou-nascutul de infectii si alergii. In ultima parte a sarcinii si in primele zile de la nastere, sanii mamei produc primul lapte, numit colostru ce contine imunoglobuline ce au rolul de a lupta impotriva virusilor si a bacteriilor, intarind sistemul imunitar al bebelusului.
  • Contribuie la cresterea eficientei vaccinurilor. Cercetarile arata ca bebelusii hraniti la san au un raspuns mai bun la anticorpii de la vaccinuri decat bebelusii hraniti cu formula.
  • Ar putea ajuta la prevenirea obezitatii. Copiii alaptati cresc mai lent in greutate decat cei hraniti cu lapte praf, insa acesta este modul sanatos si corect de crestere in greutate. Sugarul isi poate adapta singur cantitatea de lapte de care are nevoie.
  • Alaptarea stimuleaza dezvoltarea creierului. Acizii grasi din componenta laptelui matern au un rol important in dezvoltarea intelectuala a copilului. Sase luni de alaptare duc la o crestere de 6-8 puncte a coeficientului de inteligenta, conform unui studiu UNICEF. 
  • Este indicat in cazul bebelusilor nascuti prematuri (laptele matern ajuta in dezvoltarea neurologica si a organelor) si poate proteja copiii de: alergii, astm, diabet, boli ale urechii, sindromul mortii subite etc.
  • Alaptarea ajuta copilul sa dezvolte pe viitor o dentitie sanatoasa.

 

Beneficiile alaptarii pentru mama:

  • Alaptarea este eficienta in recuperarea mai rapida a mamei dupa nastere. In timpul alaptarii este eliberata oxitocina, un hormon ce ajuta uterul sa revina la dimensiunea de dinainte sarcinii si poate reduce sangerarea uterina dupa nastere. Acesta mai este numit si hormonul fericirii si a atasamentului, avand un rol esential in sudarea relatiei mama-copil.
  • Arderea caloriilor. In timpul sarcinii, majoritatea femeilor iau in greutate iar alaptarea ajuta in arderea caloriilor, surplusul de kilograme fiind eliminat in timp scurt.
  • Ofera comoditate mamei, in special noaptea. Alaptarea o ajuta sa se odihneasca in timpul noptii, laptele matern fiind la indemana si la temperatura potrivita.
  • Reprezinta o economie de timp si bani.

 

Alaptarea are rolul de a intari legatura dintre mama si copilul sau. Aceasta este o experienta unica ce ajuta la crearea atasamentului copilului fata de mama, in bratele acesteia simtindu-se iubit si protejat iar fiecare moment de tandrete o ajuta pe mama sa se regaseasca emotional.

 

 

Mamica tanara alaptand

 

 

Inca din primele zile de viata, mamica isi doreste sa ii ofere bebelusului sau tot confortul de care are nevoie pentru a creste sanatos. De aceea, trebuie sa fie atenta la toate aspectele implicate in dezvoltarea puisorului sau, cum ar fi orele de somn, alimentatia si vestimentatia.

Calitatea materialului este un aspect foarte important in ceea ce priveste imbracamintea copilului. Liloo Baby recomanda achizitionarea hainutelor de bebelusi din bumbac 100% deoarece bumbacul este o fibra naturala, non alergica ce nu va provoca iritatii asupra pielii sensibile a bebelusului. Oferind confortul necesar copilului sau, mamica va beneficia de liniste si de mai mult timp pentru ea. Accesand liloo.ro  va gasi o gama variata de hainute ce vor oferi copilului sau confortul dorit. Printre articolele necesare unui nou-nascut se regasesc scutecele https://www.liloo.ro/haine-copii-bebelusi-diverse/scutece ce au multiple intrebuintari si care pot fi utile in timpul alaptarii. Acestea pot fi folosite la infasat, pe post de patura, de prosop, de protectie pentru masa si exemplele pot continua. 

 

 

Cat timp ar trebui sa isi alapteze mama copilul

 

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva (fara suplimente ca apa, ceai, sucuri, pireuri, cereale) a bebelusilor pana in jurul varstei de 6 luni. La 6 luni, alimente solide ca legume, fructe si carne vor fi introduse in alimentatia bebelusului concomitent cu alaptarea sa pana la 2 ani sau mai mult. Dovezi recente confirma faptul ca alaptarea scade semnificativ decesele in randul copiilor cu varste sub 5 ani. De aceea, OMS recomanda hranirea la san a nou-nascutului inca din prima ora dupa nastere. Expertii considera ca primul lapte matern, gros si lipicios de culoare galbuie, numit si colostru este hrana perfecta pentru bebelus.

 

Timpul de alaptare depinde de la femeie la femeie. Fiecare femeie este diferita, are o anumita constitutie si un stil de viata aparte. Exista sansa alaptarii pana la doi ani sau chiar mai putin de 6 luni. In cazul in care mama nu poate alapta copilul cel putin primele 6 luni trebuie sa discute cu medicul pediatru pentru a stabili cu ce formula de lapte sa isi hraneasca copilul.

 

 

Durata alaptarii la bebelus

 

 

OMS si UNICEF recomanda hranirea bebelusului la san ori de cate ori acesta cere, in timpul zilei sau al noptii. Nou-nascutul isi stabileste singur frecventa alaptarilor zilnice. La inceput, bebelusul cere sa fie alaptat la un interval de 1-3 ore si va suge cate 10-15 minute din fiecare san. Insa, pe masura ce acesta creste, intervalul va fi de 3-4 ore intre mese iar media unei sesiuni de alaptare va fi cuprinsa intre 20-30 minute, timp ce trebuie impartit pentru ambii sani. Este foarte important ca bebelusul sa goleasca cel putin un san deoarece laptele din a doua parte a suptului contine mai multe calorii necesare cresterii in greutate, comparativ cu laptele de la debutul alaptarii. Totusi, mama trebuie sa-si aminteasca de fiecare data sa inceapa alaptarea cu sanul care nu a fost golit. Numarul sesiunilor de alaptare vor scadea in momentul in care se incepe diversificarea alimentatiei bebelusului.

 

Inainte de fiecare alaptare, mama trebuie sa se spele foarte bine pe maini cu apa si sapun iar sanii trebuie spalati doar cu apa calda, fara sapun. Sunt cazuri in care alaptarea decurge fara probleme, insa pentru unele femei debutul alaptarii poate fi dureros. In primele zile dupa nastere, unele mamici se confrunta cu intarirea sanilor si umflarea lor, dureri la nivelul acestora, dificultati in ceea ce priveste eliminarea laptelui si, chiar este posibil ca acestea sa faca febra. Mamele care au hiperlactatie trebuie sa se mulga pentru a goli sanii si pentru a evita angorjarea patologica a acestora denumita si “furia laptelui”. Se pot aplica pe sani comprese cu apa calduta pentru 5-10 minute inainte de alaptare, urmand apoi golirea sanilor cu ajutorul unei pompe speciale. Este foarte important ca, pentru sanatatea mamei, laptele acumulat in san sa fie eliminat. Laptele matern poate fi pastrat in frigider aproximativ 24h si poate fi hranit bebelusul cu el.

 

 

Pozitionarea copilului la sanul mamei

 

 

Pozitionarea corecta a copilului la san este importanta pentru o alaptare de succes. In cazul in care copilul nu este asezat bine, acesta va mesteca mamelonul incercand sa traga lapte. Acest lucru poate duce la ranirea mamelonului iar copilul nu se va hrani suficient. De asemenea, mamica trebuie sa isi sprijine bine spatele si bratul pe care tine copilul deoarece oboseala inhiba procesul de ejectie a laptelui. Capul si corpul copilului trebuie sa fie in linie dreapta pentru ca micutul sa se poata hrani suficient. Acesta nu poate sa suga si sa inghita daca are capul rasucit. Fata copilului trebuie sa priveasca sanul mamei cu nasul in dreptul mamelonului. Se duce copilul la san nu sanul la copil. In timpul hranirii bebelusului se recomanda sustinerea sanilor deoarece acestia devin mari pe perioada alaptarii. Sustinerea sanilor se poate realiza in forma de C, U si V si are rolul de a-l ajuta pe bebe sa cuprinda in gura cat mai mult din areola. Cu cat prinde mai mult din areola sanului, cu atat se va hrani mai bine bebelusul.

 

 

Alaptarea in cazul mamelor care au nascut prin cezariana

 

 

Majoritatea mamicilor care vor naste prin cezariana considera ca vor fi incapabile sa isi alapteze bebelusii. In urma acestei interventii, mamicile vor avea parte de anestezie, insa acest lucru nu reprezinta un impediment in ceea ce priveste alaptarea bebelusului. Mamica poate alapta dupa ce se trezeste din anestezie, daca se simte in stare. Dupa o cezariana, atat mama cat si copilul trebuie sa fie ajutati de cadrele medicale pentru inceperea procesului alaptarii. Bebelusul se naste cu un reflex puternic de supt si are nevoie doar de o persoana care sa-l pozitioneze la sanul mamei. Amanarea alaptarii contribuie la intarzierea aparitiei colostrului si la pierderea reflexului de supt a bebelusului. De asemenea, o mamica care a nascut prin cezariana poate avea impresia ca sanii ei sunt moi si goi, ca nu are ce sa-i dea copilului sa suga sau ca laptele sau nu este hranitor. Insa, aceasta nu trebuie sa renunte sa isi alapteze copilul. Imediat dupa nastere, sanii mamei produc colostru, un lapte in cantitate mica dar bogat in nutrientii necesari nou-nascutului. Colostrul isi face aparitia numai la chemarea bebelusului prin supt la cerere. De cele mai multe ori, bebelusii sunt hraniti cu lapte praf pana cand mama isi revine dupa operatie si pentru a nu se obisnui cu biberonul, copilul trebuie pus mai des la sanul mamei. O mama care a nascut prin cezariana poate alapta daca i se ofera sprijinul necesar si informatiile corecte pentru a fi bine din punct de vedere emotional. De asemenea, consultarea unui specialist in alaptare poate sa o determine pe mamica sa nu renunte la alaptat chiar daca a nascut prin cezariana.

 

 

Mamica dupa nastere

 

 

Alternarea meselor cu lapte matern si lapte praf

 

 

In primele 6 luni de la nastere, nu se recomanda combinarea laptelui matern cu formule de lapte praf, insa, se poate intampla ca mamica sa observe ca bebelusul nu beneficiaza de lapte matern suficient si ca nu se dezvolta corect. Semnele care demonstreaza faptul ca bebelusul se satura din laptele matern sunt: uda cel putin 6 scutece incepand cu a cincea zi din viata, castiga periodic in greutate, pare satisfacut dupa alaptari si doarme bine intre acestea, sanii mamei sunt moi si goliti dupa fiecare sesiune de alaptare. In caz contrar, se poate opta pentru hranirea simultana a bebelusului cu lapte matern si lapte praf. Inainte de a lua aceasta decizie, mamica trebuie sa se informeze pentru binele copilului si sa consulte un specialist care sa ii ofere informatiile de care are nevoie.

 

 

Puseele de crestere si alaptarea

 

 

Puseele de crestere sunt normale si necesare pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Acestea reprezinta acele perioade cand bebelusul creste cel mai mult, atat in greutatea si in lungime, cat si la nivelul circumferintei capului. Cele mai importante pusee de crestere sunt in jurul varstei de 6 saptamani, la 3 luni si la 6 luni. Cand bebelusul trece prin aceste stari va cere sa fie alaptat mai des si va petrece mai mult timp la pieptul mamei. In aceste perioade mama nu trebuie sa se ingrijoreze de faptul ca laptele ei nu este suficient, din contra productia de lapte va creste cu fiecare alaptare. Puseele de crestere dureaza cateva zile, urmand ca bebelusul sa revina la rutina obisnuita de supt.

 

 

Alimentatia mamei in perioada alaptarii copilului

 

 

Pentru a avea lapte suficient si hranitor, mamica trebuie sa manance sanatos, sa bea suficiente lichide si sa se odihneasca cat trebuie. Alimentatia mamei in perioada alaptarii trebuie sa fie diversificata, mult mai consistenta decat de obicei, bogata in proteine si foarte bogata in minerale si vitamine. Prin alaptare copilul primeste tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa, dar poate primi si substante nocive pentru el. De aceea, trebuie evitate alcoolul, bauturile carbogazoase, cafeaua si medicamentele in perioada alaptarii chiar si fumatul. Inainte a de lua orice medicament, mamica trebuie sa ceara sfatul medicului. Substantele componente ale fiecarui medicament ajung in laptele matern. Alimentele care pot modifica foarte mult consistenta, calitatea si siguranta laptelui matern sunt prajelile, mancarurile grase, alimentele afumate, maioneza, ciupercile, mezelurile si conservele.

Stilul alimentar al proaspetei mamici trebuie sa fie unul echilibrat format din alimente sanatoase care sa ii ofere energie pentru a se ocupa de copil si care sa ajute in productia de lapte sanatos pentru acesta. Astfel, alimentatia trebuie sa contina salate si legume, cereale integrale, proteina slaba animala, peste (in cantitati moderate), fructe crude, fructe deshidratate si lactate. Se recomanda evitarea prajelilor si optarea pentru gatirea alimentelor la cuptor sau prin fierbere precum supe, ciorbe sau tocanite.

 

 

Starea emotionala a mamei dupa nastere

 

 

Pe langa o alimentatie sanatoasa, mama are nevoie de sprijinul moral al celor din jur pentru a fi bine din punct de vedere fizic si emotional. Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie si fericire in sufletul unei mamici dar si multe responsabilitati ce o pot solicita foarte mult. Pentru a face fata noilor schimbari din viata sa, mamica are nevoie, in special, de sprijinul familiei. Tatal copilului se poate implica in treburile casei precum spalatul vaselor, datul cu aspiratorul, intinderea rufelor, mersul la cumparaturi sau chiar sa stea cu copilul atunci cand mamica doreste sa se bucure de o baie relaxanta. De asemenea, mamica trebuie sa observe ca este si ea importanta, nu doar copilul. De multe ori, in familie toata atentia se canalizeaza pe nevoile copilului, mamica considerand in interiorul sau ca este pe locul doi in viata celor apropiati. Astfel, aceasta trebuie sa se simta iubita si apreciata de persoanele pe care le iubeste si care sunt importante in viata sa. Vizitele rudelor o ajuta pe mamica sa se mai destinda, sa vorbeasca despre experienta din viata de mamica dar pot deveni obositoare atunci cand sunt prea lungi. De aceea, este bine ca rudele sa nu devina agasante si sa ofere sfaturi doar la solicitarea mamei. In perioada postnatala, mamele sunt vulnerabile si se pot confrunta cu o multime de intrebari si stari ce le pot afecta din punct de vedere emotional. In unele cazuri este nevoie ca mamica sa ceara sfaturile unui specialist pentru a putea trece de starile de axietate ce o pot afecta emotional si care pot duce la depresie postnatala.

 

 

Mamica alaptand

 

 

Mama si tata, din momentul venirii pe lume a unui copil trebuie sa ia foarte multe decizii (unele usoare, altele dificile), de aceea, este foarte importanta decizia in privinta modului in care trebuie hranit bebelusul. Mama, dar si tatal trebuie sa se informeze si sa ia decizia corecta, sa inteleaga ca, din momentul venirii pe lume a copilului, acesta este cel mai important si trebuie sa facem tot ce este mai bine pentru el. Numai asa il putem ajuta sa porneasca frumos in viata.

 

Alapteaza! De tine depinde sanatatea si dezvoltarea copilului tau. Natura a creat cel mai bun aliment pentru bebelusul tau, laptele matern.

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu