Cum sa evitam virozele la copii

Publicat de LILOO 15.03.2019 0 Comentarii

A venit primavara si, odata cu ea, a inceput un nou sezon de viroze. 

 

Spunem "a inceput" dar stim ca celor mai multi parinti li se va parea ca e un sezon fara sfarsit. Iar in scurtele perioade cand copiii nostri sunt ok, tot trecem prin stresul de a ne feri de cei care atunci trec prin perioada de varf a racelii.

 

 

Bebe bolnavior cu termometru si body maiou

 

 

De ce racesc copiii in colectivitate?

 

Specialistii ne spun ca 8 - 10 episoade de raceala pe an sunt normale iar acestea pot dura 7 - 14 zile. Cele mai multe raceli pot sa treaca de la sine. Cu totii am auzit de vorba din popor: "o raceala tratata trece in 7 zile iar una netratata trece in o saptamana". Cu toate acestea, orice semn al racelii nu trebuie ignorat, iar in cazul in care simptomele se agraveaza sau starea copilului se inrautateste, trebuie contactat medicul specialist.

Este recomandat ca orice tratament medicamentos sa se faca numai la recomandarea unui medic. Exista si masuri pe care le putem lua, altele decat medicamentele. Hidratarea este un element esential in cazul racelilor. In aceasta perioada, este recomandata marirea aportului de lichide. Atentie insa: trebuie evitate bauturile dulci sau acidulate.

 

Imunitatea scazuta este un factor care poate sa influenteze simptomatologia racelilor si virozelor. Inca din primul an de gradinita cei mai multi dintre copilasi au o imunitate scazuta. Bunicii mai spun ca cel mic nu a avut timp sa se "caleasca". De cele mai multe ori, in aceasta perioada are loc si prima intrare in colectivitate.

Desi educatorii si asistentii medicali ar trebui sa nu ii primeasca la gradi pe cei care prezinta simptome de raceala, de multe ori acest triaj nu este unul foarte eficient. Uneori triajul se face rapid si nu sunt imediat evidente semnele de raceala. Alteori doamna educatoare cedeaza insistentelor parintilor de a primi copilul, fiindca, asa cum stim, in lumea moderna de astazi, parintilor le poate fi greu sa gaseasca o solutie rapida atunci cand nu pot sa lase copiii la gradinita sau scoala.

 

Copii se joaca si deseneaza la gradinita

 

 

In unele cazuri, infrastuctura salilor de gradinita sau cresa favorizeaza, de asemenea, raspandirea usoara a virusurilor.  Unele sali de clasa sunt prea mici pentru numarul de copii sau sistemele de aerisire nu functioneaza corect. Adaugand aici si jucariile pe care cei mici le impart intre ei, avem reteta completa de transmitere a racelilor la gradinita sau cresa.

 

Iata ce marturiseste o tanara mamica: "Ca mama, am observat ca fetita mea, fiind cea mai mica din grupa, a fost mereu racita, avand probabil un sistem imunitar imatur. Asadar, dupa 2-3 zile de mers la gradinita urma o saptamana sau doua de stat acasa urmand medicatia corespunzatoare. Vizitele la medic au fost aproape saptamanale si copilul meu nu stiu daca a fost la gradinita o luna de zile, daca stau sa le adun inca de la inceputul anului scolar."

 

 

Cum crestem imunitatea copiilor?

 

Multi parinti prefera sa administreze celor mici anumite alimente precum catina, miere sau propolis inainte de a incepe anul scolar. De obicei este vorba de elemente care vor stimula imunitatea datorita continutului mare de vitamina C. Unii medici recomanda siropurile speciale de imunitate din farmacii. Totusi, cum fiecare copil este diferit, nu exista o reteta universal valabila. Ideal este ca fiecare parinte sa se consulte cu medicul pediatru inainte de administrarea oricarui medicament sau aliment in vederea cresterii imunitatii.

 

Alimentatia corecta este un "must have", caci aceasta sta la baza unui sistem imunitar bine dezvoltat. Asadar, hraniti copiii cu alimente cat mai putin procesate, naturale si gatite in mod corect, si astfel veti contribui in mod pozitiv la cresterea imunitatii in sezonul rece.

 

Un alt lucru pe care parintii ar trebui sa il faca zilnic, este sa ii scoata pe cei mici cateva minute in aer liber indiferent de vreme. O idee foarte buna de pus in practica si la gradinita, iar in timpul petrecut afara, sala de clasa ar putea fi aerisita.

 

Copii vostri au racit la fel in primii ani de colectivitate?

Cum ati procedat?

 

imagine: depositphotos

Scrie un comentariu