Cum invatam copiii sa protejeze natura?

Publicat de Lucian 06.12.2023 0 Comentarii

Ce reprezinta natura pentru noi, oamenii? Cu siguranta, fiecare dintre noi poate raspunde la aceasta intrebare! Natura este cea care ne ofera un loc unde sa traim, ne ofera de mancare, ne imbraca si ne daruieste tot ceea ce avem nevoie pentru a supravietui si a trai cat mai confortabil. Trebuie sa protejam natura, nu sa o distrugem pe zi ce trece! Privind spre viitor vom constientiza faptul ca planeta este mostenirea pe care o lasam generatiilor urmatoare: copii, nepoti, stranepoti, etc. Citeste acest articol de blog si vei afla cum ii putem invata pe copii sa iubeasca si sa protejeze natura!

 

 

Planeta 1

 

 

Parintii, bunicii si cadrele didactice au responsabilitatea de a-i invata pe copii sa protejeze natura si sa o iubeasca deoarece natura este casa noastra, a tuturor fiintelor care au primit de la aceasta cel mai frumos dar, viata. Nu este dificila crearea unei conexiuni de durata intre copii si mediu deoarece acestia iubesc natura inca din primii lor ani de viata. Copiii adora sa se joace, sa alerge, sa descopere lumea din jurul lor pas cu pas. Acestia iubesc natura de fiecare data cand ies in parc, cand fac castele de nisip vara, pe plaja sau iarna, cand construiesc cu bucurie oameni de zapada.

 

Invatam copilul sa cunoasca natura prin joaca! Ca si in cazul celorlalte comportamente si valori morale pe care dorim sa le insuflam copiilor nostri, o legatura trainica si sanatoasa cu natura se poate realiza atunci cand sunt mici, prin exemple si activitati conform varstei lor.

 

 

Ce trebuie sa faca parintii pentru a le oferi copiilor informatii si exemple corecte?

 

 

Suntem constienti de faptul ca, atunci cand devenim parinti, fiecare dintre noi detine un bagaj informational dobandit in timpul educatiei primite in sanul familiei si in mediul scolar. Totusi, pentru a fi siguri ca suntem bine intelesi de copii si ca exemplele oferite de noi sunt corecte, trebuie sa ne informam.

 

Informarea este cheia atunci cand vrem sa schimbam un comportament. In zilele noastre, sunt multe surse din care te poti informa: carti si reviste despre protejarea naturii, articole si chiar stiri sau filme documentare din domeniu. Evolutia tehnologiei ajuta oamenii sa aiba acces mai usor la informatie, astfel poti gasi online multe articole realizate de oameni competenti, unii dintre ei reusind sa devina membri fondatori unor asociatii ce au ca tema protejarea naturii. Dupa ce te-ai informat suficient si corect, poti incepe prin a-l invata pe copil sa adopte un comportament pozitiv fata de natura.

 

Infiintata in 2012, societatea Liloo Baby functioneaza intr-un mod responsabil si durabil colaborand cu furnizori de materiale textile ce respecta criteriile impuse de Asociatiile Internationale OEKO-TEX (pentru bumbacul conventional) si GOTS (pentru bumbacul organic), privind siguranta consumatorilor si protectia mediului. Cumparand de pe site-ul liloo.ro produse fabricate din materiale de calitate superioara vei avea siguranta ca sanatatea copilului tau nu este pusa in pericol, chiar daca acesta le baga in gura.

 

Liloo.ro este site-ul prin care ne putem prezenta produsele create cu multa dragoste si responsabilitate in atelierul nostru. Este important sa subliniem faptul ca site-ul detine si un blog ce are ca obiectiv atat informarea si indrumarea mamicilor in achizitionarea corecta a hainutelor pentru bebelusi si copii, cat si abordarea anumitor teme de actualitate. Astazi, vom aborda un subiect ce ne implica atat pe noi, adultii, cat si pe copiii nostri: protejarea mediului inconjurator.

 

 

 

Hainute Liloo

 

 

Poluarea solului apare prin aruncarea gunoaielor la intamplare. Protejarea naturii depinde in mare parte de educatie. Copilul trebuie crescut cu idea de a o respecta si proteja. Este necesar ca parintii sa-i responsabilizeze pe micuti sa aiba grija de mediul inconjurator indiferent unde se afla si cu cine. In acest sens, am pregatit o lista cu modalitatile prin care parintii, respectiv bunicii vor putea sa le ofere copiilor o educatie ecologica corespunzatoare.

 

 

Cum invatam copiii sa protejeze natura?

 

 

  1. Invata-I pe copil cum sa economiseasca energie, apa si hrana!

 

In zilele noastre, energia electrica este indispensabila insa, epuizabila. Aceasta ne ofera confort in propria locuinta, un loc de munca, o viata mai buna. A economisi energie nu inseamna doar facturi mai mici, ci si o modalitate de a lupta contra schimbarilor climatice. De multe ori, sursele de energie sunt si surse de poluare.

 

Modalitati prin care poti crea impreuna cu copilul tau o rutina de economisire a energiei electrice: 

 

- televizorul si lumina trebuie stinse de fiecare data cand se iese din camera

- pe timp de zi trebuie folosita la maxim lumina naturala

- incarcatoarele de la telefon trebuie scoase din priza dupa fiecare utilizare

- laptopul si telefonul nu trebuie folosite atunci cand sunt la incarcat

- usa de la intrare trebuie tinuta inchisa pentru a nu risipi caldura pe timp de iarna si pentru a nu intra caldura pe timp de vara. Centralele electrice si aparatele de aer conditionat consuma foarte mult curent.

- copilul trebuie invatat sa nu risipeasca mancare. Atunci cand aruncam mancare la gunoi, poluam mediul si risipim energie electrica.

 

Modalitati prin care putem economisi apa:

 

- copilul trebuie invatat sa opreasca robinetul cand nu foloseste apa, sa foloseasca un jet potrivit si sa faca dusuri rapide;

- pe masura ce creste, copilul trebuie sa inteleaga ca murdarirea intentionata a hainelor are ca efect utilizarea foarte des a masinii de spalat rufe. Acest lucru inseamna consum ridicat de apa si energie electrica.

- fructele si legumele pot fi spalate si intr-un castron cu apa, nu doar la robinet. Puteti umple un castron cu apa pe care sa-l lasati la indemana copilului. Asa el invata sa curete in timp ce economiseste.

- plantele din casa pot fi udate cu apa folosita pentru spalarea fructelor si a legumelor, decat sa ajunga aruncata la chiuveta. Copiii adora sa ude plantele.

- apa de ploaie poate fi colectata. Pentru persoanele care stau la casa, aceasta modalitate de economisire poate fi un bun exemplu pentru copii sau nepoti, in cazul bunicilor. Aceasta apa poate fi folosita ca apa de baut pentru animalele din curte, poate fi utila in spalarea podelelor si udarea florilor sau a legumelor din gradina.

 

 

  1. Invata-l cat de importanta este reciclarea pentru protectia mediului!

 

In fiecare familie, parintii trebuie sa isi invete copiii despre importanta protejarii mediului inconjurator prin reciclare. Reciclarea trebuie explicata copiilor pe intelesul lor. Prin joc, copilul poate invata treptat despre necesitatea colectarii diferentiate a deseurilor.

 

Modalitati prin care copiii pot intelege rolul reciclarii:

 

- trebuie sa ii prezentati copilului ce obiecte pot fi reciclate: hartie, carton, peturi din plastic sau metale, sticla, materiale textile, baterii, electronice, etc.

- copiii pot intelege mai bine semnificatia reciclarii prin selectarea deseurilor. Parintii pot avea acasa mai multe cosuri de gunoi etichetate dupa tipul de deseu, in care copilul poate sa puna ambalajele, hartiile, sticlele si jucariile din plastic care s-au stricat.

- parintii isi pot lua copiii la automatele de reciclare de la supermarket sau la pubelele stradale de colectare separata. Copiii vor fi incantati sa introduca materialele pe categorii in automate sau pubele.

- puteti merge la centrele de colectare a deseurilor impreuna cu micutii, in cazul in care nu aveti in zona pubele de colectare separata. Copiilor le place sa faca lucruri pe care le fac adultii. Invatati de mici sa sorteze deseurile, acestia pot strange in plase sau cutii de carton toate materialele reciclabile.

- copiii adora distractia. In cazul in care aveti mai multi copii, puteti organiza o competitie. Cel care colecteaza mai multe materiale intr-o luna va castiga un premiu surpriza.

 

 

Baietel recicleaza

 

 

  1. Prezinta-i mediul inconjurator!

 

O modalitate prin care copiii pot realiza ca natura trebuie protejata este explorarea acesteia. Pentru a le crea o conexiune cu animalele puteti sa mergeti cu micutii la delfinariu, la o gradina zoologica, la o ferma, pe o plaja sau intr-o padure pentru a descoperi animale din diferite medii de viata. In cel mai apropiat parc, puteti organiza un picnic si anumite activitati in aer liber. Chiar si o plimbare la gradina botanica poate fi interesanta si distractiva. Copiii ar putea realiza cat de importante sunt plantele pentru oameni dar si pentru celelalte vietuitoare necuvantatoare. Cu cat petrece mai mult timp in aer liber, cu atat cel mic va dezvolta dragoste pentru natura. Conectarea cu mediul inconjurator ii face pe copii sa constientizeze faptul ca si ei fac parte din acest intreg numit planeta Pamant. Tricoul este unul din articolele de baza ce poate fi purtat in natura. Exploreaza magazinul online liloo.ro si vei gasi o multime de tricouri create cu dragoste pentru micuti!

 

 

Copiii in padure

 

 

  1. Fii un exemplu pozitiv pentru copilul tau!

 

Este important ca parintii sa fie un model pozitiv pentru copii in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator. Daca cei mici vor observa ca nu tineti cont de sfaturile oferite lor, vor considera ca nu merita sa-si bata capul cu ele. Niciodata nu este tarziu sa adoptati un stil de viata cu un impact pozitiv asupra naturii.

 

 

Activitati interesante, distractive si constructive pentru copiii curiosi si dornici de explorare

 

 

  1. Punerea plantelor in ghiveci

 

Cultivarea si ingrijirea plantelor in ghiveci reprezinta o activitate uimitoare ce se poate realiza impreuna cu copiii. Astfel, prichindeii vor invata sa iubeasca plantele si vor avea ocazia sa petreaca clipe frumoase in familie, departe de ecrane. Copiii trebuie sa aiba grija de plantele lor, sa le ude, sa le indeparteze florile ofilite si sa le protejeze de daunatori. Camera copilului poate gazdui plantele preferate.

 

 

Fetita plantand flori

 

 

  1. Conectarea cu natura prin gradinarit

 

Copiii care locuiesc la curte isi pot ajuta parintii sa planteze flori, copaci, pomi fructiferi, plante, fructe si legume. Prin gradinarit si munca pamantului, copiii vor invata sa nu risipeasca mancare, sa recicleze hartia pentru a nu mai fi nevoie ca oamenii sa taie atatia copaci. Acestia vor vedea cat de greu creste un copac si cata munca trebuie pentru a avea pe masa fructe si legume. In plus, vor avea satisfactia sa manance din propria gradina. Gradinaritul le ofera copiilor aceleasi beneficii de care se bucura parintii ori bunicii: fac miscare, se relaxeaza, dezvolta abilitati noi, isi imbunatatesc concentrarea si au mai multa incredere in ei. Copiii care stau la bloc pot pune flori in ghiveci sau pot utiliza o rasadnita de balcon. Apa de ploaie colectata in diferite vase poate fi folosita la udarea plantelor si a florilor.

 

 

Copiii uda florile

 

 

  1. Vizionarea impreuna cu copiii a filmelor documentare despre protejarea mediului

 

Pe internet sunt multe videoclipuri pe intelesul copiilor care promoveaza protejarea naturii. Acestea contin informatii despre epuizarea resurselor, despre incalzirea globala, despre poluarea solului, a aerului si a apei dar si infomatii despre cum putem contribui la protejarea naturii. Roaga-l pe copil sa-ti spuna intrebari! Cu siguranta, dialogul va fi captivant si interesant pentru ambele parti.

 

  1. Folosirea mijloacelor de transport in comun

 

Transportul public foloseste mai putina energie si produce mai putina poluare decat automobilele personale. Astfel, cantitatea de gaze cu efect de sera care ajunge in atmosfera este redusa. Copiii adora sa experimenteze iar o plimbare cu trenul sau autobuzul va fi fascinanta. Dupa varsta de 3 ani, micutii incep sa inteleaga mai bine realitatea si fiecare zi devine o noua provocare. Cu siguranta, va povesti si prietenilor de la gradinita sau scoala despre plimbarile cu trenul si autobuzul. Puteti opta si pentru tramvai. Copilul va intelege ca, folosind mijloacele de transport in comun se va economisi combustibil, energie si se va reduce poluarea aerului.

 

  1. Activitati artistice de pictura si lucru manual in natura

 

De cate ori picteaza, copiii sunt fericiti deoarece pictura ii ajuta sa isi foloseasca simturile, sa exploreze emotiile si sa descopere culorile. Pentru a intelege mai bine poluarea puteti sa le faceti copiilor doua desene cu cate un copac. Primul desen poate sa contina un copac firav, fara prea multe frunze si inconjurat cu gunoaie care incearca sa supravietuiasca intr-un mediu murdar, poluat. Al doilea desen ar putea sa contina un copac sanatos, plin de frunze si inconjurat de multa verdeata. Copiii trebuie sa picteze desenele realizate de parinti pentru a vedea diferenta. O alta idee ar fi desenarea unui peisaj din natura. Realizarea unor figurine din sulurile de carton de la hartia igienica, crearea unor suporturi pentru culori si carioci din funduri de sticle de plastic si utilizarea capacelor ca accesorii in crearea figurinelor reprezinta o activitate creativa și distractiva de lucru manual pentru copilul tau, care imbina joaca si responsabilizarea prin reutilizarea obiectelor de unica folosinta. Aceste activitati de pictura si lucru manual vor avea si mai mult farmec daca se vor desfasura in aer liber, in natura. Pe internet sunt multe video-uri prin care se explica pas cu pas crearea acestor figurine.

 

 

Fetita pictand

 

 

  1. Participarea copiilor la actiuni de ecologizare

 

Comportamentul ecologic se realizeaza in primul rand, prin puterea exemplului si apoi prin cea a cuvantului. Puteti organiza o actiune de ecologizare impreuna cu bunicii si copiii intr-un parc din apropierea locuintei. Echipati cu manusi si dezinfectant puteti strange gunoaiele din parc. Copiii se vor simti minunat vazand ca propriile lor actiuni protejeaza natura. In plus, aceasta actiune reprezinta o oportunitate ca trei generatii sa petreaca timp de calitate impreuna.

 

  1. Plimbari in natura

 

Mediul inconjurator reprezinta tot ce se afla in lume fara sa fie creat de om. Este important sa le aratam copiilor cat de frumoasa este natura in toata splendoarea ei. Organizati o iesire in natura cu copiii care sa aiba ca tema observarea plantelor, animalelor si a pasarilor. Ideal ar fi sa alegeti o zona de munte, intr-o padure. Micutii vor avea ocazia sa cunoasca animale si pasari in habitatul lor. Puteti chiar sa va informati de pe internet despre fauna si vegetatia din zona pe care doriti sa o vizitati. Chiar daca e trist, copiii vor cunoaste si nepasarea oamenilor fata de natura. Vor gasi ambalaje sau sticle de plastic pe maginile raurilor si prin padure, in special in padurile vizitate frecvent de oameni. Intr-o astfel de iesire, aveti sansa sa le explicati copiilor ca oamenii trebuie sa stranga dupa ei si sa nu lase gunoi in urma lor.

 

  1. Repararea si reutilizarea lucrurilor vechi sau stricate din casa

 

Copiii sunt un vulcan de energie, sunt curiosi din fire si se comporta ca un scaner atunci cand parintii mesteresc prin casa. Vor sa stie tot si chiar imita actiunile parintilor din casa. Mobilerul dintr-o casa poate fi reparat, restaurat si reutilizat. De cele mai multe ori, oamenii, atunci cand vor schimbari in casa incep cu mobilierul. Mobilerul din lemn poate fi revopsit, lacuit si chiar adaptat noilor schimbari ce se doresc in casa. Ati putea alege un obiect de mobiler din lemn ce poate fi reparat usor si rapid. Realizati aceasta actiune in preajma copiilor. Le veti starni curiozitatea si veti avea ocazia sa le explicati faptul ca lemnul este o sursa epuizabila ce trebuie valorificata. La sfarsit, le puteti oferi sansa sa va demonstreze ca au inteles actiunea prin sortarea jucariilor in 3 categorii:  jucarii bune ce nu au defecte, jucarii deteriorate ce pot fi reparate si jucarii stricate care nu pot fi reparate. Jucariile de la ultima categorie pot fi stranse intr-o cutie de carton sau intr-o plasa si pot fi duse la un centru de reciclare.

 

Copiii trebuie sa inteleaga ca protejarea naturii nu reprezinta doar o lozinca, ci trebuie sa fie pentru fiecare dintre noi un mod de viata.

 

Protejand mediul inconjurator, ne protejam pe noi!

imagini: Depositphotos, Pexels, Liloo 

Scrie un comentariu