Ce stii despre transpiratia copiilor si a bebelusilor?

Publicat de Lucian 10.05.2023 0 Comentarii

Parintii trebuie sa se ingrijeasca de viata si sanatatea copilului lor. Ei sunt atenti  la toate schimbarile care apar atat in comportamentul copilului dar si la unele simptome care se manifesta atunci cand copilul face efort fizic sau are anumite probleme de sanatate. Un simptom frecvent care apare atat la adulti dar mai ales la bebelusi si copii, este transpiratia. Conform Wikipedia: Transpiratia este un proces fiziologic care permite termoreglarea organismului si se manifesta printr-o secretie a glandelor sudoripare. Pentru a afla rolul transpiratiei si a constientiza ca transpiratia nu reprezinta un handicap, trebuie sa cunoastem putina anatomie. Trebuie sa stim ca pielea omului contine mai multe glande. Printre aceste glande se afla si glandele sudoripare. La randul lor glandele sudoripare sunt de doua feluri:

  • Glandele sudoripare apocrine care sunt prezente in regiunea anala, genitala, axile, ombilic. Ele sunt in legatura cu un folicul pilos (radacina firului de par).
  • Glandele sudoripare ecrine sunt mai numeroase decat cele apocrine si predomina in palme si pe toata suprafata pielii.

 

 

Copil band apa

 

 

Cauzele transpiratiei

 

 

Asa cum stim, prin transpiratie corpul isi regleaza temperatura. Astfel, prin transpiratie este eliminata caldura excesiva si este mentinuta temperatura constanta a corpului prin racirea organismului. De cele mai multe ori, o transpiratie normala este cauzata de anumiti factori, cum ar fi:

  • Sistemul de reglare a temperaturii corpului nu este complet dezvoltat. La copilul sub 2 ani, reglarea termica nu este complet dezvoltata. Din acest motiv, bebelusii se supraincalzesc mai usor decat adultii, se dezhidrateaza, sunt agitati si nu se alimenteaza corespunzator. In general bebelusii transpira mai mult decat adultii. Aceste transpiratii sunt mai fecvente noaptea. Transpiratia rece la bebelusi in timpul somnului, este cauzata si de faptul ca sistemul de reglare a temperaturii corpului la acestia nu este complet dezvoltatat. Aceasta transpiratie se manifesta la nivelul cefei. De aceea nu trebuie sa va alarmati daca acest lucru se intampla in timpul somnului. La copiii mici aceasta transpiratie rece la nivelul capului este destul de frecventa. Pentru a se evita alte complicatii, copilul trebuie schimbat de hainute ori de cate ori transpira. De asemenea trebuie imbracat cu hainute confectionate din materiale naturale. Cel mai indicat este bumbacul organic sau cel conventional, pentru ca are putere de absorbtie a transpiratiei si nu irita pielea. Pe saitul liloo.ro gasesti o gama diversificata de hainute pentru bebelusi si copii. Materialele din care sunt confectionate produsele de pe site-ul liloo sunt certificate GOTS (cele organice) si OEKO-TEX clasa 1 (cele conventionale).

 

 

Hainute liloo

 

 

  • Temperatura prea ridicata in camera. Este indicat sa aveti un termometru de camera prin care sa urmariti temperatura din camera copilului. Specialistii spun ca, pentru un somn odihnitor si linistit, temperatura optima este intre 22-24 grade Celsius pentru nou nascuti si intre 20-22 grade Celsius pentru sugari si copii. Este foarte important ca fiecare mamica sa aiba informatii despre comportamentul nou nascutului. Trebuie sa stie ca un nou nascut nu isi poate regla temperatura, pentru ca el nu poate sa tremure si in afara de plans nu are un alt semnal prin care sa ne spuna ca ceva nu este in regula cu el.
  • Copilul este imbracat prea gros. Faptul ca cel mic transpira, fara ca acesta sa faca efort fizic, este primul semnal ca el nu este imbracat corespunzator. In timpul zilei, daca pui mana pe ceafa copilului si este umeda, atunci cu siguranta, lui ii este cald si trebuie imbracat cu haine mai subtiri. Afara, indiferent de anotimp, este recomandat ca micutul tau sa fie imbracat in mai multe straturi si cu hainute din materiale naturale care absorb transpiratia. Pe site-ul liloo gasesti hainute si accesorii din 100% bumbac, pentru nou nascuti, sugari dar si pentru copiii mai mari. Va recomandam pentru nou nascuti si sugari, sacul de dormit, paturelele dar si bodyurile si salopetele cu manusi din bumbac organic. Pentru cei mici gasiti pijamale, maiouri si chilotei, tricouri, pantaloni, rochite, fustite, jachete pentru toate anotimpurile.

 

 

Sac de dormit

 

 

  • Patul nu are salteaua si lenjeria adecvate. Materialele din care sunt confectionate lenjeria pentru pat si salteaua trebuie sa fie naturale.
  • Copilul are prea multa energie sau are o greutate corporala prea mare pentru varsta lui. Sunt multi copii plini de energie care nu stau mult timp nemiscati. Ei alearga mult, isi agita mainile si picioarele, astfel favorizand aparitia transpiratiei. De asemenea este stiut ca persoanele care au kilograme in plus, transpira mai mult. De aceea este bine sa fim foarte atenti la alimentatia zilnica a copilului.
  • Aerul prea uscat din camera copilului. Acest lucru se intampla in toate anotimpurile, dar in mod special toamna si iarna cand geamurile sunt tinute mai mult inchise. Pentru mentinerea umiditatii recomandate de specialisti la valoarea de 40-60%, este necesara aerisirea de mai multe ori pe zi a camerei, curatenia regulata a acesteia si atunci cand este cazul, folosirea unui umidificator. In afara de cele recomandate mai sus, este important sa alegem pentru copil o camera cu lumina solara.
  • Starea emotionala poate genera transpiratie. Este indicat sa ajuti copilul sa-si gestioneze corect emotiile cu care se confrunta.
  • Alimentatia poate genera transpiratie. Trebuie evitata mancarea care contine multa sare.
  • Factori genetici. Daca in familie sunt persoane care transpira mai mult, copilul poate avea aceleasi gene care fac glandele sudoripare sa functioneze mai mult.
  • Modificari hormonale la copii. Aceste modificari hormonale sunt legate de pubertate. Pubertatea este o perioada in care apar multe schimbari fizice si emotionale la copii. Aceasta perioada se mai numeste si preadolescenta si se manifesta in cazul baietilor la varsta de 9-10 ani, iar la fete intre 8 si 9 ani.

 

 

Alimentatia si hidratarea in cazul transpiratiei in exces

 

 

Transpiratia in exces sau hiperhidroza este o problema des intalnita la toate varstele. Transpiratia este strans legata atat de sistemul nervos cat si de cel digestiv. Pentru a nu transpira in exces, pe langa o igiena corespunzatoare, trebuie sa avem o alimentatie adecvata si o hidratare corespunzatoare. Iata cateva alimente folosite pentru a reduce transpiratia excesiva:

  • Consumul de apa este recomandat persoanelor care transpira excesiv deoarece acestea se deshidrateaza foarte repede. Apa aduce multe beneficii pentru corpul uman, influentand pozitiv atat sistemul imunitar cat si sanatatea muschilor si articulatiilor. Bebelusii de pana la 6 luni nu trebuie sa primeasca apa, pentru ca laptele matern sau formula de lapte praf asigura necesarul de lichide corespunzator acestei etape de dezvoltare a copilului. Dupa ce implineste 6 luni si incepe diversificarea, copilul are nevoie de apa. Cantitatea de apa consumata de copil este in functie de varsta si de greutate. Potrivit specialistilor un copil pana la 4 ani, trebuie sa bea 1 litru de apa pentru primele 10 kg plus 50ml pentru fiecare kilogram in plus. Este important ca cel mic sa inteleaga ca atunci cand corpul este hidratat, acesta nu mai trebuie sa depuna efort pentru mentinerea unei temperaturii optime.

 

 

Copil band apa din bidon

 

 

  • Consumul de alimente bogate in calciu. Calciul este un mineral care ajuta la reglarea temperaturii corpului. Printre alimentele bogate in calciu enumeram: lactatele, migdalele, verdeturile cu frunze, fasolea, pastravul.
  • Consumul de fructe si legume: banane, struguri, pepene rosu, castraveti, rosii, vinete, conopida, ardei gras, etc.

 

 

Transpiratia care apare din cauze medicale

 

 

De cele mai multe ori, transpiratia este considerata o reactie normala a organismului la efort fizic sau emotional. Daca sunt inlaturate toate cauzele enumerate in capitolul de mai sus si totusi copilul transpira, acest lucru nu trebuie neglijat pentru ca ar putea ascunde afectiuni serioase. Specialistii evidentiaza cateva cauze medicale ale transpiratiei excesive, pentru care ar trebui sa ne ingrijoram:

  • Febra este o cauza a transpiratiei. Aceasta apare in cazul gripei sau a unei infectii respiratorii
  • Carenta de calciu si magneziu provanca transpiratie la copiii
  • Hipoglicemia poate duce la un fenomen de transpiratie excesiva la copil
  • Tehnica de alaptare incorecta la bebelusi. Din cauza faptului ca mama nu stie cum trebuie tinut bebelusul cand este alaptat, acesta transpira in regiunea capului
  • Alergia poate cauza transpiratie. In afara de alergiile cauzate de acarieni ( din praful casnic), ambrozie sau diferite alimente, mai sunt si alergii cauzate de materialele din care sunt confectionate hainutele, lenjeria de pat, salteaua dar si de detergentii care sunt folositi la spalarea lor.

Toate aceste cauze medicale enumerate, dar si alte motive care ingrijoreaza parintii, pot fi rezolvate prin prezentarea la medicul pediatru.

 

 

Transpiratia urat mirositoare la copii

 

 

Pana la varsta de 8 ani, daca copilul are o igiena corespunzatoare, transpiratia si corpul lui are un miros mai putin puternic. Dupa varsta de 8 ani, cand incepe preadolescenta, apar modificarile hormonale. In aceasta situatie, mirosul de transpiratie este semn de pubertate. Fetele intra in pubertate mai repede decat baietii. Mirosul de transpiratie la copilul aflat in pubertate, provine de la subrat (axile), zona pubiana, picioare, cavitatea bucala. Aceasta transpiratie este provocata de sistemul endocrin, datorita glandelor care produc hormoni. In pubertate, copiii trec prin schimbari hormonale care duc la modificari corporale dar si de comportament. De aceea, este important sa invatam copilul de la cea mai frageda varsta sa respecte igiena corporala. In mod normal transpiratia nu are miros, dar o igiena deficitara corelata cu aceasta transpiratie generata de pubertate, poate da mirosuri neplacute. Copilul trebuie sa se spele pe dinti de doua ori pe zi, sa faca dus zilnic, sa poarte haine curate si incaltaminte curatata si aerisita zilnic. Mirosurile neplacute pot fi cauzate si de consumul unor alimente cu miros neplacut. Alimentele consumate de copil influenteaza atat respiratia cat si mirosul corpului. In cazul in care copilul mananca ceapa sau usturoi, mirosul acestor alimente iese prin pori. Copilul trebuie sa inteleaga ca in colectivitate nu trebuie consumate alimente care genereaza mirosuri neplacute cum ar fi ceapa, usturoi, peste etc.

 

 

Miros de transpiratie

 

 

Transpiratia urat mirositoare poate fi cauzata si de anumite boli. Atunci cand parintii considera ca au inlaturat toate motivele normale pentru transpiratia urat mirositoare, trebuie consultat medicul.

 

Cateva curiozitati semnalate de specialistii: o picatura de transpiratie, este formata din 99% apa iar restul de 1% este format din urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante; un strop de transpiratie de marimea unui bob de mazare, poate raci un litru de sange cu jumatate de grad Celsius.

 

 

In incheiere as vrea sa punctez cateva lucruri importante despre transpiratie. In majoritatea cazurilor, transpiratia apare atunci cand este modificata temperatura corpului, temperatura exterioara sau atunci cand apar modificari ale starii emotionale. Atunci cand transpiratia este prezenta intr-o cantitate normala, ea este benefica. Pentru un organism in crestere, asa cum este cel al copiilor, transpiratia este un proces natural.

 

imagini: Depositphotos & Liloo

 

Scrie un comentariu