Tu stii cu ce iti imbraci copilul? Afla care sunt tipurile de prelucrare ale materialelor utilizate de Liloo!

Publicat de Madalina 25.06.2021 0 Comentarii

Albe, colorate sau cu imprimeuri in culori vii si atragatoare, hainutele pentru copii sunt indragite de parinti si adorate de micuti. Atat proaspetii parinti, cat si cei experimentati sunt fascinati de modelele vesele, elegante sau ingenioase aparute pe piata si asteapta cu nerabdare sosirea coletelor cu hainutele comandate. Desi designul este un criteriu important dupa care sunt alese produsele, mamicile trebuie sa acorde o importanta deosebita calitatii hainutelor. Bumbacul este cel mai potrivit material pentru pielea copiilor. Stiai ca exista mai multe tipuri de prelucrare ale bumbacului? Citeste acest articol de blog si vei afla care sunt tipurile de prelucrare ale materialelor utilizate in Atelierul Liloo!

 

 

Femei alegand tesatura 1

 

 

Bumbacul – materialul perfect pentru pielea bebelusilor si a copiilor

 

 

De foarte multe ori ai auzit ca hainele confectionate din bumbac sunt cele mai bune de pe piata. Majoritatea oamenilor cauta acest material atunci cand trebuie sa cumpere imbracaminte deoarece bumbacul imbina foarte bine confortul, respirabilitatea si versatilitatea. Liloo Baby recomanda achizitionarea hainutelor din bumbac 100% deoarece acesta este un material natural, non-alergic ce nu va provoca iritatii asupra pielii sensibile a bebelusilor. Bumbacul este o fibra vegetala ce provine din fructele plantei de bumbac. Continutul de celuloza confera fibrelor de bumbac suplete si rezistenta, elasticitate si o capacitate buna de finisare. Natura bumbacului permite pielii sa respire, pastrand-o aerisita. Hainutele din bumbac se recomanda si bebelusilor care sunt suspectati sau chiar sufera de astm si alergii, pentru ca este una din putinele fibre naturale care nu elimina particule ce pot declansa crize de astm sau alergii. In plus, cumpararea articolelor din bumbac ocupa un rol important in reducerea cheltuielilor. Hainutele rezista in timp la uzura si spalari frecvente.

 

 

Anca Gabriela Zosin

 

 

Tipurile de prelucrare ale materialelor utilizate de Liloo:

 

 

Inainte de a fi prezentate tipurile de prelucrare ale materialelor utilizate in Atelierul Liloo in confectionarea hainutelor pentru bebelusi si copii, trebuie sa intelegem cum sunt ele obtinute. Materialele textile sunt produsele din fibre textile prelucrate din care rezulta firele folosite la obtinerea tricotului. De-alungul timpului am primit numeroase intrebari referitoare la faptul ca materialul din bumbac prezinta elasticitate. Aceasta elasticitate a tricotului din bumbac este conferita de structura sa deoarece tesaturile tricotate sunt formate din fire infasurate continuu prin ele insele. Tesatura de tricot se intinde in ambele directii, atat longitudinal cat si transversal. In tricotat, firele urmeaza un curs sau o cale, formand bucle bine proportionate peste si sub calea firului. Aceste bucle oblice pot fi alungite usor din majoritatea directiilor, ceea ce confera tesaturii finale o mai mare elasticitate. Buclarea firelor si transformarea lor in ochiuri de tricot genereaza o geometrie specifica diferita de cea a tesaturii.

 

Tesaturile nu se intind pentru ca fibrele lor ruleaza unghiuri de 45 grade unul fata de celalalt. Aici, firele sunt intotdeauna drepte si perpendiculare intre ele tinzand sa ruleze una langa alta. Fibrele sunt materiile prime utilizate la fabricarea firelor pentru tesaturi. Acestea sunt clasificate in:

 

  • fibra de origine vegetala – au la baza celuloza

 

  • fibra de origine animala – au la baza proteina

 

  • fibra artificiala – au la baza celuloza regenerata

 

  • fibra sintetica – au la baza polimeri

 

  • amestecuri de fibra

 

Proprietatile acestor fibre determina proprietatile tesaturii tricotate si aici ne referim la: cum se simt la pipait, cum rezista la uzura si la spalat. Impresia care se formeaza despre un produs este data de atingerea acestuia prin pipait. De multe ori, clientul se intreaba daca produsele sunt din bumbac 100%.

 

Modalitatea prin care putem sa recunoastem diferitele tipuri de materiale se realizeaza prin “testul arderii”. Acest test se face prin taierea unei bucati mici de material pe care o punem intr-un vas adanc si rezistent, urmand apoi sa dam foc bucatii de material. Pentru materialul natural cenusa care ramane trebuie sa fie moale, sfaramicioasa, se intinde pe degete si miroase a unghie (par) ars. La aceste materiale naturale, cand se aproprie flacara de material, acesta nu se misca. Materialele sintetice se topesc in timpul arderii si se strang, formand un bulgare tare. Acesta este lipicios la atingere si are un miros intepator.

 

In magazinele Liloo poti gasi articole confectionate din urmatoarele tipuri de bumbac 100%: interlock, rib, glat, frotir, french terry, pique, finet si tetra.

 

 

Bumbacul 100% tip interlock pieptanat

 

 

Bumbacul 100 % tip interlock este foarte apreciat de producatorii din industria textila pentru calitatea sa superioara si pentru naturaletea exceptionala. Atunci cand bumbacul este prelucrat, se obtin fibre de diferite lungimi. Cele mai lungi dintre ele sunt foarte atent lustruite si prelucrate, deoarece calitatea lor este cea mai inalta. Doar astfel de fibre sunt folosite pentru a crea tesatura tip interlock pieptanat. Grosimea materialelor din bumbac 100% tip interlock utilizate in Atelierul Liloo variaza de la 177 g/m2 pana la 230 g/m2. Desi articolele vestimentare confectionate din acest material sunt destinate utilizarii pe timp de toamna, iarna si primavara, hainutele fabricate de Liloo pot fi purtate si vara, in special in zilele racoroase. Densitatile potrivite permit acest lucru.

 

Interlock inseamna “interblocare”,“suprapunere” si reprezinta acea tehnica in care o tesatura este tricotata prin intercalarea densa a firelor. Firele sunt tricotate pe masini speciale de tricotat cu doua randuri de ace situate la o anumita inclinatie una fata de cealalta. Rezultatul este un tricot cu doua fete in care suprafetele sunt identice, fata si dosul avand aceeasi textura deosebita. Prin urmare, bumbacul tip interlock este numit dublu tricot. Acest material nu este unul capricios. Producatorii adora sa confectioneze hainute din bumbac tip interlock deoarece marginile tesaturii nu se rasucesc si nu se sfarama atunci cand aceasta este taiata, fapt ce faciliteaza procesul de taiere a materialului si coaserea articolelor de imbracaminte.

 

 

Interlock

 

 

Proprietatile bumbacului 100% tip interlock:

 

 

  • Rezistenta la uzura – materialul permite utilizarea hainutelor pe termen lung. Calitatea fibrei si textura tesaturii impiedica formarea cutelor, materialul pastrandu-si aspectul original pentru o lunga perioada de timp.

 

  • Rezistenta la intindere – materialul are capacitatea de a se intoarce la forma sa initiala dupa ce este intins. Buclele nu coboara, fapt ce nu permite materialului sa se labarteze.

 

  • Saturarea - articolele din bumbac interlock au capacitatea buna de a absorbi umezeala si transpiratia corpului.

 

  • Respirabilitatea - aceasta abilitate permite accesul pielii la aer, lasand-o sa respire in voie.

 

  • Termoreglarea - tesatura ofera confort in sezonul rece. Materialul natural incalzeste corpul, pastreaza caldura si mentine circulatia corecta a aerului. In plus, ofera siguranta copiilor prevenindu-se supraincalzirea.

 

  • Pastrarea culorilor – culorile sunt rezistente la uzura si spalari frecvente. Indiferent ca alegi hainute din interlock de culoare galben dandelion, blue radiance, irish green sau cockatoo, hainutele isi vor pastra culorile.

 

  • Caracterul hipoalergenic – materialul nu va provoca iritatii asupra pielii sensibile a bebelusilor.

 

  • Bumbacul este biodegradabil – tricotul este prietenos cu mediul si se degradeaza sub actiunea unor agenti biologici.

 

  • Gradul ridicat de finete al tesaturii – materialul este moale, matasos si placut la atingere. Pielea copilului va fi rasfatata iar confortul va fi la cel mai inalt nivel.

 

DE RETINUT! Respectarea regulilor de intretinere ale hainelor va permite ca imbracamintea sa isi pastreze culoarea si forma pentru o lunga perioada de timp. Pe platforma Liloo vei gasi la Informatii despre ingrijirea produselor liloo metode de intretinere a hainutelor.

 

Datorita proprietatilor sale, aceasta tesatura este folosita in crearea hainutelor pentru copii. In magazinul online Liloo vei gasi o multime de hainute confectionate din bumbac 100% tip interlock precum: body-uri, salopete, pantalonasi cu botosei sau cu manseta, pieptarase, bluze simple, pijamale de iarna, paturici subtiri si groase (2 straturi de bumbac suprapuse), manusi, caciulite, bavetele, botosei, chilotei si bentite. De asemenea, gasesti seturi pentru bebelusi cu hainute special alese pentru copilul tau.

 

 

Material multistrat premium cu model (interlock cu doua fete). Materialul deosebit este un tricot realizat prin metoda Jacquard unde modelul (puncte si linii fine) este direct conceput in material iar complexitatea modelului este realizata prin contextura, nu prin vopsire sau brodare. Prin complexitatea modului de realizare, tesaturile tip Jacquard au o valoare ridicata. Pe site-ul Liloo poti gasi confectionate din material multistrat cu model urmatoarele hainute: caciulite, body-urisalopetepijamale si chilotei.Tot prin metoda Jacquard sunt confectionati si  colantii negri model puncte albecolantii scurti negri model puncte albepantalonii negri model puncte albesetul fes si fular circular negru model puncte albefesul negru model puncte albe si bentita fetite neagra model puncte albe.

 

 

Bumbacul 100% tip rib pieptanat

 

 

O alta categorie de tricot este bumbacul tip rib. Aceasta tesatura tricotata este formata din randuri alternante ridicate si coborate. Acest lucru ii confera elasticitate si durabilitate. Elasticitatea materialului ajuta produsul sa stea mai aproape de corp. In perioada rece, hainutele din bumbac tip rib sunt apreciate pentru faptul ca mentin caldura, materialul pastrand intre fibrele sale o cantitate de aer care actioneaza ca o bariera termica. Maiourile si maletele pe care le gasiti in magazinul Liloo iti vor proteja copilul de frig atunci cand este necesar. In perioada calduroasa, body-urile, salopetele, rochitele chiar si maiourile purtate fara nimic deasupra vor oferi copiilor confort si lejeritate in miscare. Elasticitatea materialului contribuie la aerisirea pielii, fiind astfel prevenita transpiratia. De foarte multe ori, transpiratia poate cauza micutilor diverse probleme de sanatate. De asemenea, accesand liloo.ro veti gasi accesorii utile pentru bebelusi si copii precum caciulite, chilotei si boxeri.

 

Ca si bumbacul tip interlock, bumbacul tip rib are aceleasi proprietati si aceeasi structura, fiind identic pe fata si pe spatele materialului. Grosimea materialului variaza intre 180 g/m2 si 195 g/m2. Articolele din bumbac rib nu se scamoseaza, sunt moi, netede si confortabile.

 

 

Rib

 

 

Bumbacul 100% tip glat pieptanat (single jersey)

 

 

Tricotul glat are aspect fata pe una din parti si aspect dos, pe cealalta parte. Acest material se intinde usor si se realizeaza prin formarea de coloane la exterior si arce pe partea interioara. Tricotul glat are caracteristicile pozitive, specifice tuturor tricoturilor: foarte buna elasticitate, rezistenta la uzura si spalari frecvente, cararacter hipoalergenic, etc. Totusi, atuul acestui material este reprezentat de permeabilitatea la aer, pielea fiind mereu aerisita. Articolele fabricate din bumbac tip glat sunt recomandate vara datorita capacitatii sale ridicate de absorbtie a umezelii, lasand senzatia de racoare pe piele. In magazinul Liloo poti gasi hainute fabricate din acest material precum: pijamale primavara-toamna, pijamale vara, tricouri cu maneca scurta, tricouri cu maneca lunga, pantaloni scurti si pantaloni trei sferturi, chilotei si fustite.

 

Bumbacul pieptanat este acel bumbac din care au fost indepartate fibrele scurte prin pieptanare, lasand loc fibrelor lungi ce fac hainutele puternice si impiedica scamosarea acestora. Pieptanarea bumbacului ofera materialului o textura fina, moale, pielea fiind mereu rafatata si lipsita de mancarime.

 

 

Glat

 

 

Bumbacul 100% pique

 

 

Tesatura pique este un tricot cu model geometric in relief pe exterior. Tesatura este completata cu un fir de umplutura care este intrepatruns pe interior. Acest tip de tricot este cunoscut indeosebi in productia tricourilor polo, precum si a articolelor sportive sau pentru orice alte activitati desfașurate in aer liber. Produsele confectionate din acest tip de tesatura imperrespirabila sunt usor de intretinut. Grosimea materialului este de 160 g/m2.

 

 

Bumbacul 100% tip frotir

 

 

Frotirul este un material gros din bumbac 100% utilizat de Liloo Baby in confectionarea prosoapelor simple sau cu gluga, halatelor de baie, lavetelor, manusilor de baie si baveticilor, destinate copiilor. Articolele confectionate din frotir au o capacitate mare de absorbtie datorita buclelor absorbante de bumbac de calitate superioara care sunt dispuse pe ambele suprafete in mod compact. Tesatura densa ofera rezistenta la uzura si spalare. Grosimea materialelor variaza intre 350 g/m2 si 500 g/m2. Cu cat densitatea materialului este mai mare, cu atat acesta retine mai multa apa si prosopul este mai gros. Proprietatile fibrei de bumbac permit pastrarea firelor lungi si flausate chiar si dupa mai multe spalari. O mamica grijulie va alege pentru imbaierea micutului sau prosoape si halate din frotir de la Liloo, de cea mai buna calitate, ce vor fi capabile sa absoarba rapid umezeala si sa mentina temperatura copilului constanta.

 

 

Bumbac 100% tip french terry

 

 

Acest tip de bumbac este un tricot mai gros, recunoscut drept tricot ‘’de trening’’, neflausat, avand partea din fata neteda, iar partea din spate usor reliefata, cu ‘’ochiuri proeminente”, de calitate superioara. Magazinul online Liloo confectioneaza din bumbac tip french terry urmatoarele produse: bluze de trening, pantaloni de trening, hanorace, costume trening si vestute. Pentru perioada rece se opteaza pentru articolele de trening flausate deoarece partea vatuita din interior mentine confortul termic cand e frig afara. Grosimea materialelor variaza de la 240 g/m2 pana la 285 g/m2.

 

 

Bumbac 100% tip finet (molton)

 

 

Bumbacul de finet este un material natural nevopsit, fara alergeni, care se remarca prin faptul ca pastreaza aerul si caldura la o temperatura optima, lasand in acelasi timp pielea sa respire. Materialul din care este fabricat scutecul este foarte moale si bland cu pielea delicata a bebelusilor. Scutecul din finet are multiple intrebuintari, folosindu-se ca paturica pentru bebelusi, pentru infasat si in loc de prosop, la imbaiere. Scutecul din finet se poate spala de 2-3 ori inainte de utilizare pentru a obtine capacitatea maxima a acestuia de absorbtie si se poate fierbe la temperaturi inalte pentru a-l steriliza. Liloo Baby confectioneaza scutece din finet cu o grosime a materialului de 180 g/m2, avand urmatoarele dimensiuni: 85x75 cm si 110x90 cm.

 

 

Bumbac tip tetra

 

 

Liloo Baby foloseste bumbacul de tip tetra in confectionarea scutecelor pentru bebelusi. Scutecul tetra este multifunctional, fiind folosit pentru infasat, la imbaiere, dar si strat protector in scoica, landou, carucior sau patut. Bumbacul tip tetra este un material impletit cu un singur strat subtire care permite aerisirea si ofera un grad mare de absorbtie a lichidelor. Spre deosebire de scutecele de finet, scutecele tetra tind sa se contracte mai mult la spalare. Acestea pot ‘’intra la apa’’ pana la 10-12% daca sunt spalate la 40°C si pana la 20-25% daca se spala la temperaturi mari. Scutecele tetra sunt putin aspre la inceput, insa devin moi dupa fiecare spalare. Scutecul tetra are o grosime a materialului de 100g/m2 si o dimensiune de 80x80 cm si se gasesc pe site-ul Liloo in diferite culori si imprimeuri.

 

 

Pe langa bumbac Liloo Baby foloseste si o alta fibra naturala, inul 100%.

 

 

Inul este un material durabil, rezistent si usor de intretinut. Articolele confectionate din in sunt apreciate pentru prospetimea si senzatia de racoare pe care o ofera vara. Inul este un material natural care nu se scamoseaza, nu se intinde si se calca usor, folosindu-se fierul de calcat cu aburi. Hainutele din in se calca pe dos pentru a pastra aspectul materialului. Inul se sifoneaza foarte usor, insa tendinta de sifonare face parte din farmecul inului. Pe site-ul Liloo putem gasi rochite din in 100% de diferite culori, ce vor oferi un confort sporit fetitelor datorita capacitatii puternice de absorbtie a umezelii.

 

 

Amestecuri cu bumbac si calitatile lor:

 

 

Scopul amestecului fibrelor este ca tesatura tricotata sa imprumute proprietatile fibrelor folosite. Aceste proprietati pot fi: sa fie mai usor de calcat, sa se usuce mai repede, sa nu se mototoleasca si sa fie mai rezistente.

 

 

Bumbac 80% si 20% poliester – catifeaua

 

 

Catifeaua este un material moale si pufos de origine orientala, al carei producator principal in antichitate era Egiptul. In prezent, acest material este apreciat si utilizat de majoritatea producatorilor din domeniul textilelor datorita tesaturii dense si a texturii fine ce ofera o eleganta aparte fiecarui articol vestimentar. Catifeaua este un material textil compus din 80% bumbac si 20% poliester. Bumbacul este reprezentat de partea din interior care atinge pielea, ce ofera confortul termic copilului. Partea pufoasa din exterior este constituita din poliester, un material durabil, din fibre sintetice care se intretin usor. Bumbacul in combinatie cu poliesterul ofera rezistenta hainelor la uzura si microorganisme. Hainutele din catifea sunt moi si netede la atingere, ideale pentru copii si bebelusi. La Liloo Baby se fabrica din catifea costumase de bebe, salopete cu maneca lunga si pantalonasi cu botosei, pantaloni trei sferturi, vestute si botosei.

 

 

Catifea

 

 

Bumbac 92% si elastan 8% / bumbac 95% si elastan 5%

 

 

Elastanul – spandex sau lycra este o fibra cu elasticitate foarte mare care se intretine usor. Este un material durabil care, in combinatie cu bumbacul, asigura stabilitatea formei si mareste gradul de elasticitate. Hainutele din bumbac care au in compozitie elastan asigura un confort termic datorita procentului mare de bumbac folosit in amestec. Pe site-ul Liloo se pot gasi colanti de diferite culori si imprimeuri ce vor oferi o libertate de miscare excelenta copiilor. Acestia se folosesc primavara, toamna si vara iar cei grosi, flausati in interior, se folosesc pe timp de iarna. Sunt ideali la gradinita, in competitii sportive, in timpul iesirilor in aer liber, dar si in interior, prin casa.

 

 

Poliester 80% si elastan 20%

 

 

Combinatia fibrelor de poliester si elastan se gaseste in materialul folosit de Liloo Baby in confectionarea slipilor. Slipii sunt un accesoriu de vara esential folosit pentru plaja, piscina sau bazin. Un avantaj al poliesterului consta in faptul ca nu retine apa, uscandu-se rapid. Poliesterul ofera rezistenta la utilizarea indelungata, iar elastanul ofera elasticitate. In interiorul slipilor, in fata se gaseste o dublura ce are rol protector, din poliamida 100%. Poliamida este caracterizata prin rezistenta si duritate si elasticitate. Slipii prezinta un snur ce nu poate fi scos, confectionat din 80% poliamida si 20% elastan. Snurul nu se scoate pentru a preveni ranirea accidentala a copilului, dar si a altor copii.

 

Liloo Baby foloseste materiale fine, realizate in conformitate cu Standardul 100 by Oeko-Tex, indeplinind toate normele de siguranta si calitate din domeniul textilelor. Pentru specialistii Liloo care au o experienta de peste 20 de ani in industria textila, confectionarea produselor din materiale certificate calitativ OEKO-TEX Clasa I a devenit o prioritate, chiar daca acest lucru presupune un efort financiar mai mare.

 

Daca doresti sa cumperi hainute pentru prima zi de viata a bebelusului ori pentru prima zi de gradinita sau scoala a copilului tau, alege Liloo! Calitatea isi va spune cuvantul.

 

imagini: Depositphotos, Unsplash & Liloo

 

Scrie un comentariu