Tips & tricks: Cum speli hainele bebelusului tau pentru prima oara

Publicat de LILOO 10.07.2018 0 Comentarii

Desi multe mamici cred ca alimentatia este principalul aspect pe care trebuie sa iti concentrezi intreaga atentie in primele luni de viata ale copilasului, afla ca si vestimentatia sa este extrem de importanta, de la materialele folosite si pana la modul in care ii speli hainutele. 

 

Stim ca uneori te poti simti coplesita de multitudinea de informatii noi, de aceea, pentru a-ti usura aceasta sarcina, am intocmit acest ghid, care te va ajuta sa speli corect hainutele bebelusului tau.

 

Inainte de toate, de ce trebuie sa speli hainele bebelusului tau inainte de prima purtare?

Pielea bebelusilor este foarte fina si vulnerabila, mai ales in primele luni de viata, iar sistemul lor imunitar este inca sensibil. Tocmai din acest motiv, este important sa speli hainele pentru bebelusi inainte de prima purtare, deoarece acest lucru ajuta la eliminarea oricaror substante sau particule de praf care pot irita pielea delicata a copilasului tau sau care ii pot pune in pericol sanatatea.

 

 

Mama impreuna cu bebelus pregatesc hainute pentru spalare

 

 

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi inainte de spalare:

 

 

1. Verifica eticheta hainelor bebelusului

 

Inainte de spalarea hainelor bebelusului tau, verifica sa vezi daca acestea au eticheta. Pe eticheta se regasesc instructiunile de spalare pe care ar trebui sa le urmezi, cum ar fi temperatura apei, daca necesita spalare manuala sau automata si ce tip de detergent ar trebui folosit.

 

 

2. Alege detergentul potrivit si evita folosirea inalbitorilor sau a altor produse de acest gen

 

Atunci cand doresti sa speli hainutele micutului tau, trebuie sa tii cont de faptul ca nu poti folosi acelasi detergent pe care il utilizezi atunci cand speli hainele tale sau ale celorlati membri ai familiei. De aceea, ar trebui sa speli mereu obiectele vestimentare ale copilasului tau separat de cele ale membrilor familiei.

 

De asemenea, trebuie sa cumperi un detergent hipoalergenic, special creat pentru pielea sensibila a puisorului tau, care nu are atat de mult parfum in compozitie precum detergentii obisnuiti. Astfel, pielea celui mic nu va fi expusa la agenti chimici sau la alte substante care ii pot provoca tot felul de iritatii sau reactii alergice.

 

Nu in ultimul rand, evita sa folosesti inalbitori sau orice alt produs de acest gen pentru hainele bebelusului tau, deoarece acestea contin substante chimice, care pot irita pielea copilasului si au un miros puternic de parfum, care poate fi extrem de deranjant pentru cel mic.  

 

 

3. Separa hainele bebelusului tau

 

Atunci cand speli hainutele copilasului, ai grija sa le separi in functie de culori si de uzul lor. De exemplu, separa hainele colorate de cele albe si nu spala body-urile, manusile sau chiloteii la un loc cu botoseii sau sosetele.

 

Tean hainute pentru copii

 

 

Si acum, dupa ce ai urmat acesti pasi si te-ai asigurat ca totul este pus la punct, sa trecem la spalarea propriu-zisa. In functie de specificatiile de pe eticheta si de preferintele personale, poti spala hainele de bebelusi la masina sau de mana. 

 

A. Spalarea hainelor de mana

 

Atunci cand alegi sa speli hainutele de mana, iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  1. Alege temperatura apei

    Umple o cada sau o chiuveta cu nivelul dorit de apa. Alege temperatura apei asa cum se recomanda pe eticheta tesaturii. Daca nu exista instructiuni in acest sens, poti spala hainele pentru bebelusi in apa calduta sau calda, in functie de tipul lor. 

    Astfel, apa calda sau fierbinte este ideala pentru spalarea urmatoarelor tipuri de hainute sau accesorii, deoarece indeparteaza petele si microbii:
    - body-uri;
    - maiouri;
    - salopete; 
    - chilotei;
    - scutece refolosibile;
    - sosete.
    - hainute patate.

    Apa calduta sau la temperatura camerei este ideala pentru spalarea:
    - bluzitelor;
    - pantalonasilor;
    - caciulitelor;
    - accesoriilor.
     

  2. Adauga detergentul potrivit

    Adauga cantitatea recomandata de detergent, dupa ce te-ai asigurat ca folosesti un detergent nonalergenic, potrivit pentru copilasi. Dupa aceea, introdu pe rand hainele bebelusului tau si lasa-le sa se inmoaie pentru aproximativ 5 minute. Cand s-au scurs cele 5 minute, scoate pe rand fiecare obiect vestimentar si freaca-l suficient de ferm pentru a indeparta reziduurile, dar nu prea tare, pentru a nu deteriora tesatura.
     
  3. Clateste bine hainutele bebelusului tau

    Dupa ce ai spalat bine hainutele, este momentul sa le clatesti. Nu te sfii sa folosesti suficienta apa, ca sa te asiguri ca indepartezi orice urma de detergent. Apoi stoarce-le bine si vezi daca se mai creeaza spuma de la detergent. Daca da, mai clateste inca o data hainutele respective.

 

 

B. Spalarea hainelor la masina de spalat

 

In cazul in care eticheta specifica acest detaliu si vrei sa economisesti timp, poti spala hainele pentru bebelusi la masina de spalat. Iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  1. Inspecteaza inca o data eticheta hainutelor, pentru a vedea la ce temperatura trebuie sa le speli

    Pune hainele pentru bebelusi in masina de spalat si selecteaza temperatura potrivita, conform cu eticheta. In cazul in care nu este mentionata temperatura optima, atunci spala hainele copilasului tau la 30-40 de grade.
     

  2. Alege un mod de spalare si adauga detergentul potrivit

    Selecteaza modul de spalare si lasa masina sa faca treaba in locul tau. In functie de modelul masinii de spalat pe care o ai, poti selecta modul "Spalare usoara" sau "Spalare haine delicate". De asemenea, poti opta pentru un numar mai mare de rotatii, pentru a te asigura ca hainele sunt bine spalate si stoarse. Ca sa fii sigura ca nu exista urme de detergent ramase, poti opta pentru extra clatire. 
     

    Atentie, nu poti folosi inalbitori sau detergenti pe care ii utilizezi pentru spalarea hainelor familiei.
     

    Tine minte: asternuturile, scutecele refolosibile si accesoriile copilasului tau pot fi curatate in acelasi mod in care ii speli si hainutele.


    Tinand cont de aceste reguli simple, vei scapa de orice grija legata de acest subiect si ii vei putea spala mereu corect hainele bebelusului tau.

 

imagini: depositphotos

Scrie un comentariu