Stii care sunt culorile preferate ale copilului tau?

Publicat de Madalina 08.09.2021 0 Comentarii

Copiii mici in general tind sa se ataseze destul de mult de anumite culori. Pentru ei, culorile pot fi asociate cu mancarea, jucariile, hainutele pe care le poarta. Personalitatea acestora poate fi definita in functie de culorile pe care le prefera, insa aceste preferinte se schimba in timp, in functie de evolutia lui, de starile prin care trece, de preferintele lui pentru anumite simboluri, modele (cantareti, vedete, obiecte). In acest articol raspundem catorva intrebari legate de influentele pe care le au culorile asupra copiilor.

 

 

Fetita pictata pe fata 1

 

 

1.Ce influente are asupra copilului cunoasterea culorilor?

 

 

Intalnirea copiilor cu diversitatea culorilor este de obicei captivanta. Este placut sa vezi cum descopera ca nuantele pot aparea sau disparea, parca printr-o vraja. Cunoasterea culorilor ii ajuta pe copii in viata de zi cu zi:

 

– Identifica lucruri – bluza rosie, masina verde etc

 

– Ajuta la dezvoltarea capacitatii de memorare

 

– Cunoasterea culorii ajuta la identificarea gustului mancarii

 

– Invata reguli si evitarea unor pericole – semaforul

 

– Este un bun stimul pentru abilitatile intelectuale

 

– Ajuta copiii sa fie organizati

 

– Dezvolta puterea de concentrare a copiilor

 

– Contribuie la starea de calmitate a copiilor

 

Este necesar ca parintii sa incurajeze preferintele copiilor pentru anumite culori, astfel ajutandu-i sa distinga culorile.

 

 

2. Cum poate dezvolta cunoasterea culorilor personalitatea copiilor?

 

 

Copiii mici se ataseaza mult de anumite lucruri si de culorile lor. Ei isi aleg culorile preferate in functie de culoarea de care are nevoie emotional la momentul respectiv. Culorile declanseaza o reactie personala bazata pe experientele avute. De aceea, sunt multe culori care ii calmeaza pe copii in anumite momente. Este bine ca parintii sa observe care sunt culorile preferate ale copilului. Incurajarea lui in luarea unor decizii pentru alegerea hainutelor, a jucariilor si a altor obiecte care ii atrag atentia este determinanta in crearea personalitatii copilului si a cresterii stimei de sine.

 

 

Tatal cu copilul

 

 

Pe masura ce copilul creste apar modificari in comportamentul acestuia. De aceea culorile difera si se schimba in functie de temperamentul copilului. Mai jos va enumeram semnificatia catorva culori:

 

– Rosu – dovedeste ca micutul are o vointa puternica

 

– Mov – arata modestia si toleranta

 

– Alb – cei care prefera aceasta culoare sunt ordonati si chiar sofisticati

 

– Negru – cel mic este sigur pe el, puternic si hotarat

 

– Portocaliu – denota ca avem un micut bine dezvoltat, cu o lume interioara bogata

 

– Galben – culoarea copiilor sensibili, plini de energie, care cauta in permanenta peripetii

 

– Roz – este culoarea preferata a fetitelor care sunt gingase dar si capricioase

 

– Verde – copiii cei mai iubitori prefera aceasta culoare, acestia prefera sa aiba prieteni de lunga durata

 

– Albastru – este o culoare linistitoare, iar daca micutul tau prefera aceasta culoare inseamna ca este o fire calma

 

– Maro – transmite sinceritate, vointa si maturitate

 

Exista mai multe tehnici si teste pentru a masura cunoasterea personalitatii umane. Unul din aceste teste este creat de Max Luscher, el se numeste “testul de culoare Luscher” si este un instrument pentru masurarea starii psihofizice a unui individ pe baza preferintelor sale de culoare. Parintii doresc sa asigure pentru copiii lor o copilarie vesela si linistita. De aceea, in afara de dragostea neconditionata ei trebuie sa asigure si conditii pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Este important pentru aceasta dezvoltare ca parintele sa amenajeze in culori potrivite camera copilului iar hainutele pe care le poarta acesta sa fie in concordanta cu personalitatea lui. Atat acasa cat si la gradinita sau cresa este necesar ca locul unde isi petrec timpul copiii, sa aiba culori calde, calme si luminoase.

 

 

3.Cum poti sa descoperi care este culoarea preferata a copilului?

 

 

Desen

 

 

Odata cu trecerea timpului, copiii isi dezvolta capacitatea de autocunoastere. Dezvoltarea acestei capacitati include si stabilirea preferintelor lui: ce ii place si ce ii displace. Astfel, putem initia anumite jocuri dandu-i copilului creioane colorate, acuarele, carioci si indemnandu-l sa se joace cu acestea. Asa poti observa care este culoarea lui preferata deoarece el va alege in mod repetat culoarea pe care o prefera. Un alttfel de joc ar fi prin asocierea culorii cu denumirea ei dar si cu anumite obiecte: putem lasa copilul sa isi aleaga o culoare. Spunem impreuna cu voce tare numele acelei culori. Exemplu: rosu. Apoi alegem un obiect care sa aiba aceasta culoare. Exemplu: un mar sau o masinuta. In cazul in care copilul vrea, il puteti pune sa deseneze obiectul respectiv. Astfel, prin repetarea jocului puteti concluziona care este culoarea preferata pentru varsta copilului. Acest joc poate fi aplicat si prin provocarea copilului in alegerea hainelor, a jucariilor sau a altor lucruri colorate.

 

 

4. Ce efect are culoarea hainelor asupra copilului?

 

 

Copiii sunt atrasi de tot ce este stralucitor. Pentru ei tot ce-i inconjoara este plin de culoare. De aceea, cand alegi hainutele copilului tau este bine ca pe langa criteriile de calitate si aspect sa se ia in calcul si cromatica acestora. Pentru a va da seama care este culoarea preferata a copilului vostru recomandat este sa alegeti impreuna cu acesta hainutele. De exemplu, daca faceti comenzi online, indicat este sa ii aratati micutului poze cu hainute si sa il lasati pe el sa aleaga. Puteti accesa site-ul Liloo unde veti gasi o gama de hainute, in diverse culori si cu multe imprimeuri atragatoare. Cu siguranta micutului ii va face placere sa isi aleaga singur articolele vestimentare.

 

 

Hainute liloo

 

 

Este recomandat pentru parinti sa invete copiii sa indrazneasca sa experimenteze, sa poarte combinatii de culori. Invatati copiii sa se bucure da hainele lor! Ce parere aveti despre hanoracul cu gluga gros buckthorn-brown asortat cu pantalonii de trening grosi buckthorn-brown, sau o salopetica de catifea turcoaz sau galbena? Astfel ei invata sa sa imbrace frumos, sa aleaga culorile care sa le puna in valoare personalitatea.

 

Copiii sunt frumosi! Accentueaza frumusetea lor prin hainute viu colorate si atractive!Culoarea exista permanent in viata noastra, aceasta transmite emotie, creeaza stari de spirit si reprezinta unul din elementele fundamentale ale existentei umane.

 

imagini: Depositphotos, Unsplash & Liloo

 

Scrie un comentariu