Platfusul la copii

Publicat de LILOO 21.06.2018 0 Comentarii

Platfus la copii si bebelusi

 

 

Cu siguranta iti amintesti primii pasi ai bebelusului tau, momente de neuitat pline de bucurie si emotie. Clipe in care nu te gandeai ca cel mic poate sa aiba  vreo problema cu piciorusele. Sunt primii pasi in viata, iar primii pasi nu au cum sa fie perfecti.

 

Dar, iata ca medicii ne contrazic. Primul pas facut de bebe poate insemna si un consult la doctorul ortoped. Platfusul sau piciorul plat poate da batai de cap daca nu este descoperit la timp.

 

Pana la varsta de patru anisori acesta poate fi definit ca fiind fiziologic, peste 90% dintre copii avand boltile arcadei longitudinale si transversale ale talpii prabusite. Totodata, cu cat este descoperit mai repede, platfusul poate fi tratat mai usor.

 

Daca si copilul tau are acest diagnostic trebuie sa stii ca mersul descult prin nisip chiar ajuta, cu o singura conditie, aceea de a nu tine foarte mult copilul in picioare.

 

In functie de varsta dar si de gravitate, platfusul se poate trata cu ajutorul unor ghete ortopedice speciale, purtate zilnic timp de cateva luni. De asemenea, masajul kinetoterapeutic si gimnastica pot invata piciorul copilului sa mearga corect. Abia dupa varsta de 10 ani se intervine chirurgical.

 

 

Cum iti dai seama ca bebelusul tau sufera de platfus?

 

Platfusul este reprezentat de lipsa scobiturii labei piciorului. Bebelusii se nasc dolofani si pufosi, iar grasimea de pe talpita formeaza o pernita care mascheaza dezvoltarea arcadei.

 

Cea mai simpla metoda pentru a afla daca si copilul tau are platfus este sa il asezi cu piciorusele pe un strat gros de nisip umed, urma pe care o va lasa, cu siguranta te va lamuri.

 

In cazul in care platfusul nu este descoperit si tratat la timp, poate afecta mersul si aspectul fizic al copilului.

 

Piciorul plat poate fi grav sau mai putin grav in functie de stadiul la care se afla:

  1. Picior plat flasc - copilul poate acuza dureri, dar nu neaparat, aceasta fiind cea mai usoara forma.
  2. Piciorul plat contractat - Piciorul este foarte dureros mai ales cand se incearca inversia lui.
  3. Piciorul plat fixat - Durerea este mereu prezenta si mersul este destul de dificil.

 

Medicii recomanda vizita la medicul ortoped chiar in primele luni de viata pentru a elimina orice suspiciune legata de piciorusele celui mic.

 

Pe de alta parte, unii medici sustin ca parintii au devenit foarte stresati si isi fac tot felul de iluzii, suspectand copii de mai multe boli cand de fapt acestia sunt sanatosi.

 

Mai exista si o alta categorie de parinti care merg pe "lasa ca trece", aici ar fi de fapt problema pentru ca, fara ca parintii sa isi dea seama, copilul sufera.

 

 

Exercitii care previn sau ajuta la tratarea platfusului:

 

  • Mersul pe un drum ingust de 10-15 cm. Marcheaza cu creta o fasie de drum si fa impreuna cu el acest exercitiu.
  • Mersul pe varfuri poate fi o joaca de-a cine e mai mare.
  • Mersul ca piticul este o provocare si daca copilul isi vede parintele mergand in acest fel cu siguranta o va face si el.
  • Mersul pe bicicleta (sau tricicleta) intareste musculatura, asadar iesiti la pedalat cu intreaga familie.

Hanorac cu gluga - perfect pentru baieti mofturosi care nu vor sa poarte caciula

  • Un alt exercitiu care ajuta in tratarea acestui diagnostic ar fi sa incercati sa strangeti un prosop intins pe jos cu degetele de la picioare, la fel puteti face cu nisipul, cu niste alune sau creioane (obiecte de dimensiuni mici pe care sa le puteti prinde cu degetele de la picioare).
  • Utilizati instrumente precum cele din imaginea de mai jos pentru exercitii de tinerea echilibrului.

Instrumente fizioterapie platfus - exercitii echilibru

  • Nu abandonati antrenamentul dupa cateva zile, aceste exercitii ar trebui sa faca parte din rutina zilnica timp de cateva luni sau mai exact pana la corectarea perfecta a piciorului.

 

 

Atunci cand in familie soseste un membru nou, parintii sunt cei care ar trebui sa observe daca nou nascutul pare sa aiba vreo problema, cu cat acestea sunt descoperite mai repede cu atat procesul de tratare este mai simplu si mai usor.

 


imagini: envato elements

Scrie un comentariu