Mai petrec copiii astazi vacantele la bunici?

Publicat de Madalina 14.07.2022 0 Comentarii

Cele mai placute amintiri din copilarie sunt cele legate de vacantele petrecute la bunici. Acest lucru, pentru copiii de atunci, deveniti adulti si parinti la randul lor, poate fi o adevarata provocare. O provocare pentru parinti dar o experienta nemaipomenita pentru copilul tau. Se spune ca incepand cu varsta de 3 ani, cei mici pot sta fara parinti de la cateva zile la cateva saptamani. Despartirea de parinti trebuie facuta treptat, cu o perioada de acomodare. In aceasta perioada copilul se poate obisnui cu bunicii. Cand ne gandim la copilarie, ne gandim de fapt la libertate, acea libertate cand nu ai nici o grija. Asa ne amintim noi, cei mari, copilaria. Cu multe jocuri, cu multi prieteni, cu vacante la mare sau la munte si cu bunicii care ne faceau toate poftele. Si, cred ca sunteti de acord cu mine ca aceste amintiri sunt cele mai frumoase. Acum, vremurile s-au schimbat. Copiii au un program bine stabilit de cand sunt mici. Si, uneori este un program aglomerat cu multe activitati extrascolare, iar pentru joaca in „libertate” le ramane foarte putin timp. De aceea, ca parinte, trebuie sa constientizezi acest lucru si sa incurajezi copiii sa petreaca timp si cu bunicii lor.

 

 

familie

 

 

Beneficiile petrecerii timpului cu bunicii

 

 

Un parinte ai caror socrii sau parinti locuiesc la tara este norocos deoarece prichindelul sau poate petrece vacanta alaturi de bunici, la aer curat. Faptul ca acolo au animale si gradina reprezinta un lucru bun pentru sanatatea fizica si psihica a copilului. Vor petrece mai mult timp in aer liber, se vor juca mai mult, vor face mai multe pozne si probabil vor manca si ceva mai multe dulciuri decat acasa iar bunicii vor fi ingaduitori cu ei. Dar si bunicii care stau la oras pot petrece clipe frumoase impreuna cu nepotii lor. Acestia pot organiza excursii frumoase in imprejurimi sau in alte localitati. Dupa o vacanta cu bunicii, majoritatea parintilor spun ca nu isi mai recunosc copilul. Dar, daca sunt stabilite de catre parinti niste reguli clare pe care bunicii sa le respecte in vacanta pe care o au cu nepotii, lucrurile pot fi rezolvate. Atata timp cat activitatile copilului se desfasoara in limite normale nu exista motiv de ingrijorare pentru ca toate acestea reprezinta farmecul copilariei. Copilul, pe langa rasfat, trebuie sa inteleaga ca desi bunicii il adora si ca sunt dispusi sa faca orice pentru fericirea lui, acestia sunt persoane mai in varsta si ca nu intotdeauna pot tine pasul cu el. Petrecand timp alaturi de bunici, micutul va intelege mai bine istoria familiei din care provine si totodata afla ca si parintii lui au fost candva copii care si ei la randul lor faceau nazdravanii. Astfel, copilul intelege ca la un moment dat si el va deveni un adult care va avea proprii lui copii. Prezenta bunicilor in viata copiilor nostri ocupa un rol important in dezvoltarea emotionala si sociala a acestora deoarece bunicii sunt un izvor nesecat de dragoste, rabdare si intelepciune ce ofera nepotilor stabilitate emotionala, incredere in sine, independenta si o alta viziune asupra vietii. Legatura care se formeaza intre nepot si bunici este unica tocmai datorita faptului ca acestia au timp si spatiu, traiesc bucuria prezentului, pretuind fiecare clipa petrecuta in preajma nepotului lor. Alaturi de bunici copilul poate deprinde abilitati ce ii vor fi de folos pe parcursul intregii vieti. Este bine sa subliniem ca petrecerea unei vacante la bunici are avantaje pentru toata lumea:

 

 

bunici spunand povesti

 

 

- Parintii au avantajul ca pot petrece singuri cateva zile intarindu-si viata de cuplu. Nu uitati! Aveti nevoie de timp petrecut impreuna pentru o viata de cuplu solida.

 

- Bunicii simt ca intineresc si ca au pentru ce sa traiasca, se simt utili si uita de dureri si singuratate. Si ceea ce este foarte important, simt ca sunt iubiti.

 

- Copiii care petrec timp alaturi de bunicii lor isi experimenteaza propria autonomie. Cunosc un mediu diferit fata de cel in care su fost obisnuiti. Alaturi de bunici copilul are ocazia sa exploreze si sa experimenteze.

 

 

Activitati in vacanta la bunici

 

 

Pe langa rasfat, joaca si multe bunatati pregatite in casa de catre bunica, cei mici invata usor mersul gospodariei. Ei ii ajuta la inceput pe bunici la treburile din gospodarie din curiozitate, iar mai apoi din placere. Hranirea animalelor dar si stransul recoltei, toate acestea il poate ajuta pe micut sa descopere natura. Odata munca terminata incepe distractia pe ulitele satului alaturi de prieteni, impreuna punand la cale adevarate aventuri in natura. Alte activitati sunt vopsitul pomilor cu var primavara, de-a v-ati ascunselea, desenul pe asfalt cu creta colorata si mersul pe bicicleta sau role. De asemenea, povestile citite sau inventate de bunici pot insamanta idei si convingeri in mintea nepotilor ce ii vor ajuta sa se dezvolte din punct de vedere intelectual. La tara totul este mai simplu si se invata mai usor. Frumos este si leaganul din lemn improvizat cu dragoste si prins cu cateva sfori groase. Niciodata nu se va putea compara cu un leagan din parc. O vacanta la bunici prezinta avantaje pentru toate partile implicate. Atunci cand nepotul isi doreste sa mearga in vacanta la bunici acestia sunt extrem de bucurosi ca isi pot rasfata nepotul sau nepotii si de fiecare data simt ca parca au reinviat. Pentru noi, parintii, este o adevarata usurare sa ii stim pe cei mici bine ingrijiti, fericiti si de ce nu, mai sanatosi. Copiii sunt bucurosi pentru ca bunicii le dedica lor majoritatea timpului si sunt in permanenta langa ei, dispusi sa ii asculte si sa le vorbeasca. Avand in vedere ca in ziua de astazi copilaria este traita intr-o lume a progresului tehnic in care prietenii reali sunt transformati in prieteni virtuali este bine sa lasam copiii sa petreaca cat mai mult timp alaturi de bunici. La bunici, cei mici uita de tableta, telefon sau de calculator iar ziua trece mult mai repede in aceste vacante minunate cu miros de fan si zgomote zglobii care ne intaresc convingerea ca in copilarie traim totul la maxima intensitate.

 

 

bunic cu nepotica

 

 

Datorita faptului ca in vacantele petrecute la bunici, in aer liber, copilul murdareste multe hainute bunicii trebuie sa aiba destule articole vestimentare pentru nepotei. Copiii sunt un vulcan de energie si isi murdaresc des hainele. Inainte sa ajungi cu copilul sau copiii la bunici trebuie sa pregatesti gentuta cu hainutele necesare. Poti gasi si cumpara online la preturi accesibile toate haintutele necesare pentru o vacanta de neuitat alaturi de bunici. Accesand site-ul liloo.ro vei gasi hainute de calitate pentru copilul sau copiii tai, la preturi accesibile, confectionate din bumbac de calitate superioara, in culori vii si cu imprimeuri atractive.

 

 

costum si rochita liloo

 

 

Ati observat cum se insenineaza chipul bunicilor atunci cand sunt in preajma nepotilor? Cum acestia se deconecteaza de la grijile zilnice si fac tot felul de jocuri cu ei? Pentru bunici, plecarea copiilor de acasa este compensata de aparitia nepotilor. Copiii energizeaza si imbunatatesc starea de spirit a bunicilor. Desi nu mai au acelasi nivel de energie ca in tinerete, interactiunea cu nepotii ii fac pe acestia sa redevina energici, uitand notiunea timpului si dedicandu-se in totalitate nepotilor. Astfel, se creeaza o legatura emotionala intre nepoti si bunici care le confera amandurora o stare de bine care face ca fiecare intalnire sa fie asteptata cu emotie.

Scrie un comentariu