Esti nasa si te pregatesti sa iei motul finutei sau finutului tau? Afla de la noi ce trebuie sa faci!

Publicat de Daniela 02.03.2021 0 Comentarii

A trecut etapa de crestinare si scalda a micutului, iar cum timpul zboara destul de repede, cu siguranta va ganditi la ziua in care prichindelul va ramane fara „mot”.

 

 

Baietel la tuns 1

 

 

Semnificatia „suvitei de par taiate” de catre parintii spirituali reprezinta infrangerea tuturor fricilor pe care le-ar putea avea copilul de-a lungul vietii. Motul se pastreaza de catre parinti pana cand copilul devine adult, se ingroapa la radacina unui pom fructifer sau intr-un lan de grau, in functie de datinile fiecarei regiuni.

 

Taierea motului este o traditie a poporului roman ce nu se practica in toate zonele din tara noastra si nu este declarat ca fiind un obicei religios, insa reprezinta un prilej minunat de a petrece alaturi de cei dragi in care vedeta va fi chiar puiul tau. Data se stabileste de comun acord intre parinti si nasi si trebuie sa aiba loc dupa implinirea varstei de 1 an a micutului dar nu mai tarziu de 3 ani. Petrecerea se poate desfasura acasa, la nasi sau la un restaurant, in functie de numarul de invitati si de buget.

 

Am analizat parerile nasilor dar si a parintilor in ceea ce priveste pregatirea acestei zile festive si va prezentam obiectele care sunt necesare:

- Hainele noi ale micutului sarbatorit

- Colacul dulce, panglica rosie sau albastra si foarfeca cu care se va taia suvita

- Tava ornamentala cu obiecte simbolice

 

Stim, sunt multe lucruri de care trebuie sa se tina cont pentru ca intreaga ceremonie sa iasa „ca la carte”, insa nu va faceti griji! Citind acest articol cu siguranta veti gasi raspunsuri la multe din intrebari, iar emotiile vor deveni constructive.

 

 

1. Hainele noi ale micutului sarbatorit

 

 

Micutul este vedeta petrecerii si cu siguranta va doriti sa iasa in evidenta purtand haine frumoase, moderne dar si de calitate. Este sarcina nasilor sa cumpere haine noi incepand „de la piele” pana la incaltaminte si accesorii. Deoarece taierea motului se intampla la o varsta destul de frageda si stim cu totii cat de repede se dezvolta cei mici, nu trebuie sa cheltuiti sume exagerat de mari in achizitionarea unor haine pompoase care vor ramane mici cat vezi cu ochii.

 

Pe site-ul nostru liloo.ro poti achizitiona produse de calitate superioara confectionate din bumbac 100% moale si pufos, atent lucrate si cu o croiala chic, in pas cu tendintele actuale. Raportul calitate-pret iti va da certitudinea ca ai ales locul potrivit de unde sa iti faci cumparaturile necesare.

 

Pentru fetite cochete puteti alege rochita maneca lunga groasa eleganta cu model flori pentru perioada mai racoroasa sau rochita de vara alb cu negru ce este accesorizata cu un cordon si o bentita trendy. Sunt copii ce se simt mult mai bine in hainele purtate zi de zi, de aceea puteti opta pentru achizitionarea unui body cu maneca scurta sau lunga, uni sau cu imprimeuri vesele ce pot fi asortate perfect cu una dintre fustitele noastre. Oricare tinuta ai alege, micuta printesa va avea o aparitie de senzatie!

 

Baietii sunt adevarati sportivi! Fara indoiala, in ziua cea mare vor face tumbe prin toata casa si vor alerga de ici colo pentru a capta atentia tuturor cu micile lor trucuri. Alege sa imbraci baietelul in sezonul racoros cu un costum de trening gros bosphorus asortat cu o vesta de aceeasi nuanta sau de ce nu, in contrast. Atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate iti vin in ajutor unul din cele 3 modele de costume de vara comode si practice. Iti ramane doar sa il alegi pe cel care ti-a atras atentia cel mai mult!

 

Articolele de lenjerie intima: maiouri, chiloti sau boxeri le gasiti intr-o varietate de culori, modele si materiale. Cusaturile acestora sunt ascunse in materialul moale astfel incat sa nu incomodeze copilul cat timp le poarta.

 

Cand nu stie cu ce sa inceapa, magazinul online Liloo vine in ajutorul nasei entuziasmate de acest eveniment unic in viata finutului sau finutei ei, creand cu dragoste seturi de mot ce cuprind hainute din materiale de calitate superioara. Cu un singur click va avea in timp scurt hainutele necesare pentru a fi daruite finutului sau finutei sale in ziua taierii motului. Selectate in functie de anotimpul in care va avea loc petrecerea, hainutele sunt impachetate frumos, gata de a bucura micutul sau micuta sarbatorita. Sa cumperi online este simplu si poate fi eficient atunci cand timpul este limitat si, in plus de asta, primesti comanda rapid la adresa de domiciliu cu ajutorul curierului urgent!

 

 

Set

 

 

Rudele si prietenii invitati fac si ei cadouri sarbatoritului. Printre haine si jucarii, va recomandam sa oferiti in dar si voucherul, cadoul cu care mamica copilului poate comanda produsele dorite. Orice mamica stie de ce anume are nevoie puiul sau si ce culori ii place, acest voucher oferindu-i posibilitatea de a alege. Vizionand site-ul online impreuna cu micutul, vor adauga impreuna in cosul de cumparaturi produse pentru toate anotimpurile.

 

 

Fetita jucandu-se pe laptop

 

 

2. Colacul dulce, panglica rosie sau albastra si foarfeca cu care se va taia suvita

 

 

Colacul copt se regaseste in traditia de taiere a motului fetitelor si nu a baieteilor. Este fabricat din aluat de cozonac dulce si aromat iar pe deasupra este uns cu miere si presarat cu bombonele colorate. Colacul se asaza deasupra capului fetitelor, se face semnul Sfintei Cruci de 3 ori apoi se rupe in 4 bucati care se dau invitatilor, semnficand prosperitate si noroc.

 

Panglica rosie sau albastra trebuie sa aiba o dimensiune potrivita deoarece se formeaza o fundita care va lega parul formand astfel vestitul „mot”. In timpul ceremoniei, nasii leaga parul copilului cu aceasta fundita si cu o foarfeca taie suvita, apoi aceasta suvita este lipita cu ceara picurata din lumanarea de botez, lumanare care trebuie aprinsa pe toata perioada ceremoniei.

 

Iar in ceea ce priveste foarfeca, este indicat sa aiba o marime destul de mica deoarece in momentul in care nasii leaga parul in varful capului si se pregatesc sa taie suvita, invitatii inconjoara copilul, dragalasind-ul si facandu-i multe fotografii. Micutul nu va intelege de ce atata lume il priveste si se amuza si va intra intr-o stare de discomfort sau chiar va incepe sa planga. Nimeni nu si-ar dori sa existe un mic accident folosind o foarfeca mare si grea!

 

 

3. Tava ornamentala cu diferite obiecte traditionale

 

 

Tava de taiere a motului poate fi din lemn sau material plastic, decorata cu personajele preferate ale copilului, chiar inscriptionata cu numele acestuia sau un mesaj simbolic. Nu exista o lista precisa cu obiectele ce trebuie sa se regaseasca pe tava. In functie de preferinte, nasii si parintii asaza lucruri ce au un simbol anume.

 

Elementele traditionale sunt:

  • caiet, carte si pix – inteligent, rezultate bune la invatatura; 
  • bani - noroc de bani tot restul vietii;
  • aur sau bijuterii – avutie;
  • verigheta – noroc in dragoste si o casnicie temeinica;
  • icoana - protectia lui Dumnezeu sau va profesa in domeniu.

 

 

Nu uita! Momentele memorabile despre care isi va aduce aminte copilul tau trebuie captate in cat mai multe fotografii si videoclipuri. Acestea pot tine loc si de marturie a acestei ceremonii si pot fi inmanate invitatilor la plecare.

 

 

Copil pe fotoliu

 

 

imagini: Depositphotos

 

Scrie un comentariu