De ce il asteapta copiii pe Mos Nicolae?

Publicat de Madalina 01.12.2021 0 Comentarii

Luna Decembrie poate fi numita si luna bucuriei. Seara de 5 Decembrie este foarte importanta pentru copii. Ea deschide sirul sarbatorilor de iarna, asteptate cu multa emotie de cei mici dar si de catre noi, adultii. Acestia isi pregatesc cu emotie si nerabdare ghetutele, in asteptarea lui Mos Nicolae.

 

 

mosu pe scaun

 

 

Legenda lui Mos Nicolae

 

 

Mos Nicoale intruchipeaza bunatatea, credinta si generozitatea. Cea mai populara legenda referitoare la aparitia lui Mos Nicolae este cea despre cele trei fete sarace, care neavand zestre nu se puteau casatori, urmand sa fie vandute de catre tatal lor unor barbati bogati. De necazul lor insa a aflat Mos Nicolae, care in noaptea de 5 spre 6 Decembrie a aruncat pe fereastra cate un saculet cu bani pentru fiecare fata. Saculetii aruncati au cazut in ciorapii pusi la uscat dar si in ghetele fetelor. De aici se trage probabil si obiceiul din zilele noastre, ca darurile primite de la Mos Nicolae sa fie puse in ghete.Din acest motiv, copiii isi curata ghetutele astfel incat mosul sa le gaseasca lustruite si curate. Se spune ca Mos Nicolae apare in noaptea de 5 spre 6 Decembrie pe un cal alb. Intr-un fel, aparitia mosului pe un cal alb, ne duce cu gandul la aparitia primei zapezi din iarna.

 

 

Traditii de Mos Nicolae in lume

 

 

mos nicolae

 

 

In Germania, Mos Nicolae este infatisat ca o imbinare a unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae. Acesta este prezentat ca un batran ce poarta in spate un sac plin cu dulciuri iar in mana tine un manunchi de nuieluse. Astfel, copiii cei cuminti primesc dulciuri iar cei neascultatori primesc o nuielusa, un cartof sau chiar cativa carbuni.

 

In Franta, copiii lasa langa ghetute un pahar cu vin pentru Mos Nicolae iar pentru magarusul lui 2-3 morcovi si putin zahar. Aici legenda spune ca Mos Nicolae vine calare pe magarus, alaturi de Pere Fouttard (Mos Nuielusa) care este invesmantat in negru. Si in aceasta tara traditia se repeta: copiii cuminti primesc daruri iar cei mai putin cuminti cate o nuielusa.

 

In Austria, Mos Nicolae este foarte iubit iar cei mici il percep ca pe un batran invesmantat la fel ca un episcop. El are o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici, dar mai tine si o nuia pentru cei care nu au fost cuminti.

 

In Italia, in seara de ajun, copiii pun biletele cu dorinte pe o farfurie, promitandu-i mosului ca in anul care va veni vor fi mai cuminti. A doua zi acestia gasesc dulciuri in locul biletelelor.

 

Si in Croatia Mos Nicolae pune dulciuri, fructe chiar si daruri in ghetutele lustruite de pe pervazul ferestrelor.

 

In Polonia, Mos Nicolae este infatisat ca un batran in haine episcopale, care, insotit de un inger, colinda intreaga tara pe jos sau intr-o trasura trasa de un cal alb. Dupa ce intra in casa, acesta asculta rugamintile copiilor, ii cearta daca nu au fost cuminti sau ii lauda daca au facut fapte bune. Acestia din urma primesc icoane, mere rosii, portocale dar si numitele „aierniki” (prajiturile sfinte facute cu miere si mirodenii).

 

In Slovenia, in seara de ajun, copiii isi lasa incaltarile curate in fata usii iar a doua zi gasesc in ele fructe, bomboane, monede si mici jucarii. Insotitorul lui Mos Nicolae, Parkel, pune in incaltamintea copiilor mai putin ascultatori carbuni si cenusa.

 

In Ungaria, copiii isi aseaza ghetutele frumos lustruite pe pervaz pentru a fi umplute de mosul cel darnic. Dimineata, micutii gasesc in incaltari bomboane, nuci, mere, ciocolata, portocale si chiar mici cadouri. Copiii mai neastamparati primesc nuiele sau linguri de lemn.

 

In Spania, de Mos Nicolae, un copil (episcop copil) cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani calare pe un ponei, aduna impreuna cu un grup de barbati colete pe care mai apoi le daruiesc. Copilul poate fi insotit si de catre colegii de clasa. Tot in Spania, copilul episcop, poate prezida impreuna cu preotul sau cu profesorul o masa la care se servesc fructe uscate, nuci sau prajiturele.

 

 

copiii cu bicicletele

 

 

Asemanari si deosebiri intre Mos Nicolae si Mos Craciun

 

 

Asemanari:

 

- si Mos Nicolae si Mos Craciun poarta straie rosii

 

-ambii ofera cadouri copiilor

 

Deosebiri:

 

- Mos Nicoale aduce daruri in noaptea de 5 spre 6 Decembrie iar Mos Craciun in noaptea de 24 spre 25 Decembrie

 

 

-Mos Nicolae vine pe un cal alb simbolizand venirea primei zapezi, iar Mos Craciun vine pe o sanie trasa de reni

 

-Mos Nicolae lasa cadourile in ghetutele bine lustruite pe cand Mos Craciun le lasa sub bradul impodobit

 

-Mos Nicolae pentru copiii care nu sunt cuminti lasa o nuielusa iar Mos Craciun lasa un carbune

 

 

Idei de cadouri

 

 

Se spune ca Mos Nicolae este ruda mai saraca a lui Mos Craciun si de aceea cadourile aduse de acesta sunt mai modeste. Daca pana acum ceva timp copiii gaseau in ghetute portocale si cateva dulciuri, in ultimii ani traditia s-a mai schimbat iar acum cei mici pe langa dulciuri si fructe primesc si alte cadouri.

 

 

cadouri

 

 

In aceasta perioada copiii sunt mai cuminti sperand ca pot sterge cu buretele toate boacanele din timpul anului iar mosul ii va pune pe lista copiilor cuminti. Asa cum stim, Mos Nicolae aduce cadouri doar copiilor cuminti iar celor neascultatori le aduce o nuielusa. De aceea, parintii cu ceva timp inainte de aceasta sarbatoare povestesc copiilor de acest obicei si despre faptul ca Mos Nicolae prefera copiii cuminti. Astfel, copiii in aceasta perioada incearca sa fie cat mai cuminti pentru a se asigura ca primesc daruri atat de la Mos Nicolae cat si de la Mos Craciun. Si noi adultii devenim mai nostalgici si la randul nostru complicii lui Mos Nicolae. Copiii cu multa emotie isi scriu singuri, sau cu ajutorul nostru, al adultilor, scrisorile pentru mos in care isi exprima toate dorintele. Ideal ar fi ca darurile primite de la Mos Nicolae sa aiba o semnificatie pentru ei dar sa imbine si utilul cu placutul.

 

Fetitele pot primi papusi sau animalute de plus iar baieteii pot primi o minge de fotbal sau o masinuta. O idee buna atat pentru fetite cat si pentru baieti ar putea fi si o carte cu povesti, un joc de societate, un lego, chiar si hainute. Hainutele viu colorate si vesele aduc veselie in familie. Un articol vestimentar bine ales, cu un imprimeu vesel, sigur ii va incanta pe cei mici. Pentru a fi sigura ca nu dai gres in alegerea hainutelor, te invitam sa accesezi site-ul nostru, liloo.ro, unde vei gasi hainute si articole vestimentare atat pentru bebelusi cat si pentru copii mai mari. Toate produsele noastre sunt confectionate din bumbac 100%, de calitate, confectionate cu atentie sporita la detalii in Romania. Gasesti hainute atat uni, in culori vesele, cat si cu imprimeuri frumos colorate ce vor incanta privirea copiilor. Toate imprimeurile de pe hainele pentru copii sau bebelusi sunt realizate cu vopsea eco, pe baza de apa. Astfel, riscul ca cei mici sa dezvolte reactii alergice la materialele sau vopselele folosite este minim. Avand in vedere ca mai sunt cateva zile pana pe 5 Decembrie va invitam sa accesati site-ul nostru Liloo.ro pentru a pregati cadouri inedite!

 

 

hainute liloo

 

 

Asadar, cu totii ne curatam si pregatim ghetutele in seara de ajun si il asteptam cu multa nerabdare si emotie pe Mos Nicolae! De asemenea, cei care isi sarbatoresc ziua numelui, primesc mesaje de Sfantul Nicolae si urari de La Multi Ani. Pe aceasta cale dorim sa uram si noi un sincer si calduros La Multi Ani tuturor celor care poarta acest nume sfant!

 

imagini: Depositphotos, Unsplash & Liloo

Scrie un comentariu