Cum sarbatorim ziua de 8 Martie?

Publicat de Madalina 03.03.2022 0 Comentarii

8 Martie este o zi speciala. La aceasta data, in toata lumea este sarbatorita Ziua Internationala a Femeii. In mod traditional, acum este celebrata si Ziua Mamei.

 

 

mamica a primit flori

 

 

Istoric

 

 

Femeia a fost sarbatorita inca din Antichitate. In Grecia Antica era celebrata zeita Rhea, mama tuturor zeilor. Aceasta sarbatoare avea loc primavara. In Roma Antica era sarbatorita o alta zeita numita Cybele, considerata si ea, mama tuturor zeilor. Odata cu raspandirea crestinismului sarbatoarea care se referea la „Mama zeita”, a fost inlocuita de puterea spirituala care ne-a dat viata si ne protejeaza de tot ceea ce este rau, reprezentata de Maria, mama lui Iisus Hristos. In timp, aceasta sarbatoare a fost numita „Ziua Mamei”.

 

Mai tarziu, la inceputul secolului XX, Ziua Femeii este strict legata de implicarea femeii in viata sociala prin miscarile feministe care au marcat de-a lungul istoriei realizari sociale, economice si politice. Aceasta zi a fost celebrata prima data in 28 februarie 1909 in New York, la initiativa unei militante pentru drepturile femeii. In august 1910, este propusa sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii, la o conferinta din Danemarca. Ca urmare a acestei propuneri, pe 19 martie 1911 a fost sarbatorita pentru prima data Ziua Internationala a Femeii. O etapa importanta in instituirea unei zile dedicata femeii, a fost proclamarea in anul 1977 de catre ONU, a Anului International al Femeilor. Tot atunci perioada 1976-1985 a fost declarata ca Deceniul ONU pentru conditia femeii. Astazi, in cele mai multe tari, conotatia politica a disparut si este sarbatorita femeia pentru tot ceea ce reprezinta ea in familie si in societate.

 

 

Cum este sarbatorita Ziua Femeii in lume

 

 

- In Italia, Rusia si Albania femeile primesc de la barbati o planta formata din flori mici roz si albe numita mimoza. Acestei flori i se spune „mimoza” deoarece ea este foarte sensibila la atingere. Ea se strange atunci cand este atinsa. Astfel putem face o legatura intre aceasta planta si sensibilitatea femeii.

 

- In Portugalia se sarbatoreste aceasta zi cu petreceri la care au acces numai femeile.

 

- In India si Pakistan aceasta zi are semnificatii deosebite, deoarece se sarbatoreste de fapt lupta pentru emancipare si egalitate.

 

- In Polonia, au loc numeroase demonstratii feministe. Dar si in aceasta tara, femeile primesc flori si cadouri.

 

- In China, femeile au dupa amiaza libera si primesc mici cadouri de la barbatii din viata lor.

 

- In Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia in aceasta zi speciala, femeile primesc flori si cadouri.

 

 

Cum putem petrece ziua de 8 martie in familie

 

 

In ziua de astazi, femeile au multe responsabilitati legate de familie, serviciu, prieteni. De cele mai multe ori ele uita sa-si rezerve timpul necesar pentru a putea pastra echilibrul sanatatii fizice si emotionale. De aceea, putem spune ca Ziua Femeii, sarbatorita in data de 8 martie, poate reprezenta ziua in care lasand la o parte cadourile materiale, femeia poate fi rasfatata de cei dragi. Un rasfat deosebit il constitue pregatirea unei zile speciale in familie. Sotul pregateste masa festiva, dar are grija si de copil. Toata lumea trebuie sa se imbrace frumos. Mama poarta rochia, bijuteria sau esarfa oferita de sot. Copilul poarta hainutele viu colorate care pot fi cumparate de catre parinti, de pe site-ul liloo. Toate hainutele de pe site-ul nostru sunt confectionate din bumbac 100%, din material certificat Oeko Tex, clasa I. Le gasesti atat in culori uni cat si cu imprimeuri texturate sau imprimeuri facute prin metoda serigrafie (silk screen print) de inalta rezolutie, cu rezistenta la spalari multiple. Pentru serigrafie, se utilizeaza vopsea pe baza de apa - prietenoasa cu pielea bebelusului, nu zgarie, nu provoaca alergi.Tatal este cel care asigura buna dispozitie, imbracat lejer, pentru a putea face fata solicitarilor. Astfel, cu multe zambete, muzica buna, mancare gustoasa si alaturi de persoanele dragi din viata ei, mama are parte de o zi speciala.

 

 

rochita liloo

 

 

Ce sarbatorim de 8 martie: Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

 

 

felicitare de 8 martie pentru mama

 

 

Ziua de 8 martie este un prilej de bucurie pentru toate femeile. Asa cum am mai spus, in Romania, traditional, la aceasta data se sarbatoreste si Ziua Mamei. Inainte de 1989, pe 8 martie se sarbatorea Ziua Mamei. Atunci, in gradinite si scoli se faceau serbari unde erau invitate mamele. Acest obicei este mentinut si astazi . Copiii indrumati de cadrele didactice confectioneaza felicitari, recita poezii, canta sau fac mici scenete pentru a celebra aceasta zi. Totusi trebuie mentionat ca oficial Ziua Mamei se sarbatoreste in prima duminica din luna mai, iar ziua tatalui in a doua duminica din luna mai. Ziua Mamei este celebrata in multe state ale lumii, dar la date diferite. Aceasta zi, indiferent cand este sarbatorita, reprezinta peste tot in lume un prilej prin care ne exprimam respectul, multumirea si recunostinta fata de mame. Ele sunt cele care dau viata, educa si ofera dragoste neconditionata. Ceea ce este impresionant si demn de remarcat, este faptul ca etimologia cuvantului „mama” se regaseste in termenul latinesc „mater, matris”. Interesant este ca in multe limbi ale pamantului acest cuvant suna asemanator. Silaba „ma” alcatuieste aproape toti termenii folositi de popoarele lumii pentru cuvantul „mama”. Iata cateva exemple:

 

-In spaniola: madre,ma si mama ( accentul este pe al doilea a)

 

-In romana, poloneza si rusa: mama

 

-In ceha: matka

 

- In franceza: maman, mere (cu accent pe primul e)

 

- In italiana : mama

 

- In Serbia si Croatia: majka

 

-In Galeza: mam

 

In data de 8 Martie sunt sarbatorite reprezentantele sexului frumos din toata lumea. Aceasta zi este asociata cu frumusetea, sensibilitatea si feminitatea. In aceasta zi toate femeile sunt speciale.

 

Liloo doreste ca aceasta zi sa fie un prilej de bucurie pentru toate femeile, iar gandurile si sufletul lor sa fie pline de iubirea si frumusetea specifice primaverii! La multi ani, tuturor femeilor!

 

imagini: Unsplash & Liloo

Scrie un comentariu