Cum ar trebui sa ne pregatim pentru noua etapa din viata noastra si a copilului nostru?

Publicat de Daniela 31.03.2021 0 Comentarii

Este o noua etapa in viata noastra si a copilului nostru: inscrierea copilului la gradinita sau la cresa. Ce ar trebui sa stim pentru a fi pregatiti pentru aceasta etapa? De la alegerea institutiei pana la pregatirea saculetului cu schimburi pentru cel mic, in acest articol veti gasi informatii utile care sa va usureze o parte din grijile dedicate acestei schimbari.

 

In dictionarul explicativ al limbii romane, cele 2 institutii sunt definite astfel:

 

Gradinita= institutie pentru educarea si instruirea copiilor prescolari.

 

Cresa= institutie care asigura ingrijirea copiilor pana la varsta de trei ani, un numar de ore sau de zile, pe saptamana.

 

 

Fetita cu mamica 1

 

 

Majoritatea familiilor intemeiate in Romania au la baza zicala: „Toate trebuiesc facute la timpul lor!”. Dupa un job stabil si intalnirea partenerului de viata, apare desigur si rodul dragostei, bebelusul. Noua mamica incepe concediul de ingrijire ce dureaza 2 ani, timp in care isi dedica timpul cresterii bebelusului. Dupa aceasta perioada, impletita cu momente de neuitat in care mamica formeaza o legatura stransa cu micutul, vine timpul in care trebuiesc reluate activitatile. 

 

Cheltuielile lunare sunt din ce in ce mai mari odata cu cresterea copilului, iar bugetul familial trebuie echilibrat cu ajutorul ambilor membrii. Astfel micutul va putea fi rasfatat din plin. Tinand cont de aceste aspecte, multi dintre parinti aleg sa inscrie copilul la cresa, deoarece este un mediu propice de a interactiona cu ceilalti copii. Asa el invata sa aiba grija de lucrurile personale si sa isi creeze un program strict datorita orelor prelungite petrecute acolo. Inlaturarea zonei de confort create de catre parinti, in care copilul este aproape dependent de mama, va ajuta copilul in viitor. Astfel prin faptul ca cel mic devine independent, in timp se elimina starile de neliniste, framantare si temere.

 

In Romania, in functie de judet, exista diferite tipuri de crese avand reguli proprii de functionare. Exista crese unde copiii sunt ingrijiti de la varsta de 2 ani avand inca pampars, biberon si nelipsita suzeta. La alte crese iti poti inscrie copilul numai daca indeplineste cateva cerinte minime obligatorii: sa isi faca nevoile la olita, sa nu mai foloseasca biberonul sau suzeta, sa ceara ajutorul daca are nevoie de ceva, sa se imbrace si dezbrace singur. In functie de aceste cerinte poti face o alegere inteleapta.

 

Puiul tau a depasit cu succes primele etape de dezvoltare ajungand la cea de prescolar. Anii petrecuti la gradinita/cresa si la scoala vor pune o amprenta considerabila asupra caracterului si comportamentului copilului, pentru tot restul vietii.

 

Daca si voi ati luat decizia de a va inscrie copilul la cresa, trebuie sa stabiliti dinainte criteriile principale in alegerea cresei si planul de cumparaturi esentiale nevoilor copilului. Nu iti face griji! Indrumat de tine, asa cum a fost si pana acum, vei privi cu emotie cum prichindelul tau isi saluta noua doamna educatoare.

 

Alege o cresa care include personal medical ce ii poate veni in ajutor micutului in cazul unei accidentari. Diversitatea felurilor de mancare pregatite constituie un criteriu important daca sti ca micutul tau este mofturos, are regim alimentar sau intoleranta la un anumit aliment. Oricum, meniul va fi afisat zilnic si vei sti daca e sau nu pe placul puiului tau.

 

 

Copilasi la gradinita

 

 

Este recomandat sa interactionezi cu parintii ce au deja copiii inscrisi la gradinita sau cresa unde ai dori sa iti duci si tu micutul. Intreaba parintii cati ani de experienta are institutia respectiva si cate clase se formeaza in fiecare an. Cati copii se regasesc intr-o clasa si cum procedeaza doamnele educatoare in aplicarea pedepselor si a recompenselor pentru cei mici. Sunt atat de multe intrebari la care le vei gasi raspuns daca vorbesti cu persoana potrivita.

 

 

Copilasi la cresa

 

 

Axeaza-te pe pregatirea emotionala a micutului tau deoarece primele saptamani in care il vei lasa la cresa le va percepe ca si pe un „abandon”. Mergeti in vizita la rude pentru a interactiona mai mult cu alte persoane, exersati ritualul unei zile la cresa: activitatile de dimineata, pranzul si ora de somn de dupa amiaza, pentru a pregati copilul de noua etapa.

 

Este foarte important sa ai o discutie cu copilul tau inainte cu o luna sau doua de inceperea gradinitei sau a cresei. Mergeti impreuna si vizitati gradinita/cresa in ziua „Portilor deschise” sau arata-i copilului care va fi noua sa gradinita. Se va familializa mult mai usor in acest mod. Povesteste-i frumos despre acest loc si spune-i ca este creat special pentru el. Ca va face activitati interesante alaturi de noii colegi iar doamna educatoare va fi alaturi de ei pe tot parcursul zilei. Din tot ceea ce ii povestesti, copilul trebuie sa perceapa gradinita/cresa ca si un loc de basm.

 

Planul de cumparaturi include:

  • articole de igiena personala: sapun lichid, servetele umede si uscate, gel dezinfectant, masca de protectie
  • lista de rechizite data de doamna educatoare
  • incaltaminte de interior- recomandat sa aiba talpa flexibila si antiaderenta pentru evitarea alunecarii
  • un saculet care sa includa haine de schimb incepand „de la piele"

 

Nu uita! Toate produsele copilului tau trebuiesc etichetate. Masurile de singuranta luate din timp previn imprastierea microbilor de la un copil la altul. Nu este deloc igienic ca un alt copil sa bea din recipientul de apa a micutului tau sau invers!

 

Atunci cand intri intr-un magazin, tentatiile sunt mari si poti face cheltuieli inutile. Pentru a nu pierde timpul prin magazine si a echilibra bugetul familial, Liloo Baby iti vine in ajutor cu diversitatea seturilor de gradinita si cresa. Aceste seturi sunt gata pregatite cu strictul necesar in functie de anotimp si sunt destinate atat baietilor cat si fetitelor. Hainutele sunt aranjate frumos intr-un saculet cu stelute, vesel si practic.

 

 

Teanc hainute

 

 

In fiecare set de gradinita/cresa vei regasi produse adaptate temperaturii de interior cat si de exterior, articole de lenjerie intima si prosopele igienice. In decursul zilei se pot intampla tot felul de incidente: copilul poate varsa apa sau mancare pe hainute, le poate „picta” la ora de desen sau murdarii de iarba cand se joaca in spatiul special amenajat. Ingrijitoarele cresei trebuie sa aiba la indemna in dulapiorul copilului tau, o gama de hainute cu care sa il schimbe.

 

Se intampla de cele mai multe ori ca vremea sa se schimbe brusc dupa amiaza. Fata de dimineata calda in care ti-ai dus copilul la gradinita sau cresa realizezi ca la terminarea programului, a inceput sa ploua sau sa bate vantul. Nici o problema! In fiecare dintre seturile create de Liloo Baby vei gasi hainute adecvate fiecaruit anotimp, fie ca mergeti cu masina sau pe jos catre casa.

 

Raportul calitate-pret te va uimi! Cumpara online setul de primavara-vara si toamna-iarna fabricat din material de calitate 100% bumbac la un pret ce iti va echilibra bugetul familial. Transportul produselor este gratuit si se poate efectua prin firma de curierat direct la adresa ta de domiciliu, sau poti ridica coletul de la cel mai apropiat oficiu postal aferent adresei.

 


image: Depositphotos

Scrie un comentariu