Momente magice alaturi de bunici – legatura unica intre copil si bunicii sai

Publicat de Iuliana 26.05.2020 0 Comentarii

Prezenta bunicilor in viata copiilor nostri ocupa un rol important in dezvoltarea emotionala si sociala a acestora deoarece bunicii sunt un izvor nesecat de dragoste, rabdare si intelepciune ce ofera nepotilor stabilitate emotionala, incredere in sine, independenta si o alta viziune asupra vietii. Legatura care se formeaza intre nepot si bunici este unica tocmai datorita faptului ca acestia au timp si spatiu, traiesc bucuria prezentului, pretuind fiecare clipa petrecuta in preajma nepotului lor. Alaturi de bunici copilul poate deprinde abilitati ce ii vor fi de folos pe parcursul intregii vieti.

 

Iata de ce este esential sa ii oferi copilului tau posibilitatea sa petreaca timp cu bunicii sai!

 

 

bunicul si nepotul

 

 

1. Petrecand timp cu bunicii, copilul va realiza ca are o identitate

 

 

In primul rand, alaturi de bunici copilul va descoperi istoria familiei si va afla de unde provine si cine este el. De aceea, este important sa ajutam copilul sa formeze o relatie stransa atat cu bunicii din partea mamei dar si cu bunicii din partea tatalui. Faptul ca afla de unde provin bunicii lui sau cum erau acestia in tinerete, il ajuta pe copil sa inteleaga ca el este parte dintr-un tablou mult mai mare, ca apartine unei generatii. Mamele au adesea, mai multa incredere in bunicile materne decat in bunicile paterne. Din acest motiv, copiii petrec mai mult timp cu bunicii din partea mamei decat cu bunicii din partea tatalui. Daca iti doresti ca puiul tau sa creasca cu imaginea unei familii intregite si sa isi descopere radacinile, acesta trebuie sa petreaca timp atat cu bunicii materni, cat si cu bunicii paterni si sa nu existe diferente intre acestia. Experienta, maturitatea si intelepciunea pe care bunicii le-au acumulat de-a lungul anilor ofera copilului tau sansa sa aiba parte de o mai buna dezvoltare emotionala.

 

In al doilea rand, prin bunici puiul de om va intelege ca mama si tata au fost si ei candva copii si ca in viitor el va fi adultul ce va avea proprii copii. Bunicii stiu lucruri despre copiii lor pe care ei nu si le mai amintesc dar care il vor amuza pe nepot. Cu siguranta, bunica paterna va scoate din dulap o cutie de pantofi plina cu poze pe care le va arata cu drag nepotului sau. In acele momente, bunica isi va aminti cu nostalgie de perioada in care era tanara mamica iar copilul se va amuza cand va afla ce nazbatii a facut tatal sau in copilarie. De asemenea, bunica materna va povesti nepotului sau nepoatei sale scenele amuzante in care fiica sa ii lua, pe furis pantofii sau rochiile din dulap. Sentimente, emotie, timp, toate vor contribui in dezvoltarea armonioasa a copilului tau.

 

 

2. Copilul este mult mai fericit atunci cand are bunicii alaturi

 

 

Cine nu isi mai aduce aminte de vacantele lungi de vara pe care obisnuiam sa le petrecem la bunici? Sau de privirea blanda si senina a bunicilor ce ne asteptau nerabdatori cu gogosi sau cornulete? Bunicii au ceva aparte, iar momentele din copilarie petrecute cu acestia vor ramane in mintea si in sufletul nostru pentru totdeauna. Cotrobaitul prin camara bunicii in cautarea borcanului cu dulceata preferat, mirosul aromat al placintelor delicioase facute de bunica, povestile citite de bunici, iesirile in parc, culesul cireselor pentru compot, serile mirifice de vara in care il ascultam pe bunicul povestind din tineretea sa, fotbalul jucat cu bunicul in holul cel lung al apartamentului sunt cateva din amintirile frumoase din singurii ani lipsiti de griji, anii copilariei. Nu putem nega faptul ca eram cei mai fericiti in preajma bunicilor. Chiar daca unii din ei s-au stins din viata, bunicii continua sa traiasca prin amintiri, in inimile noastre.

 

Poate ca timpul, generatiile, mentalitatea si stilul de viata s-au schimbat, insa dragostea si legatura unica dintre bunici si nepoti au ramas aceleasi, fiind transmise din generatie in generatie. De aceea, nu ai de ce sa eviti sa iti lasi copilul in grija bunicilor, acestia au la indemana mijloacele necesare pentru a-si inveseli nepotii. Spre deosebire de noi, parintii, care suntem adesea contra timp si coplesiti de grijile de zi cu zi, bunicii sunt mai ingaduitori, au mai mult timp liber si o dispozitie mai mare de joaca si de distractie. Astfel, copiii se vor simti mai degajati, vor rade si zambi mai mult in preajma bunicilor.

 

 

Bunici veseli

 

 

Din dragoste si generozitate, bunicii ofera nepotilor cadouri ce ii vor incanta si ii vor inveseli. Dorinta bunicilor de a-si rasfata nepotii este irezistibila, iar dulciurile, jucariile si hainutele oferite fara nici o ocazie speciala abunda. Vara este anotimpul cel mai pretuit de copii, anotimpul in care vacanta mult asteptata isi face aparitia. Pe timp de vara, copiii se caracterireaza printr-un inalt nivel de bucurie si energie. Acestia adora sa se joace, sa alerge si sa descopere lumea din jurul lor pas cu pas. De aceea, bunicii isi pot incanta nepoteii cu hainute practice si confortabile ce ofera libertate de miscare si care vor incuraja spiritul explorator al acestora. Accesand liloo.ro, bunicii vor gasi cadoul perfect pentru nepotei.

 

 

3. Nepotii reprezinta pentru bunici un dar de la viata ce le ofera speranta si pofta de viata

 

 

Ati observat cum se insenineaza chipul bunicilor cand sunt in preajma nepotilor? Cum acestia se deconecteaza de la grijile zilnice si fac tot felul de jocuri cu ei? Pentru bunici, plecarea copiilor de acasa este compensata de aparitia nepotilor. Copiii energizeaza si imbunatatesc starea de spirit a bunicilor. Desi nu mai au acelasi nivel de energie ca in tinerete, interactiunea cu nepotii ii fac pe acestia sa redevina energici, uitand notiunea timpului si dedicandu-se in totalitate nepotilor.

 

Relatia cu mamaie si tataie, asa cum le mai spunem noi, este foarte importanta. Intre bunici si nepoti se creeaza o legatura unica, speciala ce le ofera bunicilor speranta si pofta de viata. Aceasta are la baza intelegerea reciproca, zambete, toleranta si ingaduinta ce ofera bunastare emotionala ambelor parti. Micutul este pentru acestia un mini-zeu caruia trebuie sa i se faca toate poftele si sa i se ofere tot ce este mai bun. Disponibilitatea de joaca si “maimutareala” ii fac pe bunici sa devina partenerii de nadejde ai nepotilor in timpul sesiunilor lor de joaca. De multe ori, bunicii dau in mintea copiilor, se implica in prietenia nepotilor cu alti copii, ii ajuta sa socializeze, afla despre muzica lor preferata, le gatesc preparatele preferate si ii amuza in diverse feluri.

 

Iar voi, parinti, ganditi-va la bunicii vostri speciali, la copilarie, la vacanta mare si incercati sa faceti din relatia copiilor vostri si a bunicilor, o relatie de poveste pentru ca de fapt, bunicii tin de poveste, de placerea de a spune si de a asculta povesti!

 

4. Activitati ce pot transforma timpul petrecut alaturi de bunici in momente magice

 

 

Voi ati realizat pana acum ca timpul pe care il petrec copiii vostri cu bunicii este valoros? Alaturi de bunici, copiii pot deprinde abilitati care ii vor ajuta pe viitor. O activitate ideala pentru nepotel este gradinaritul. Prin gradinarit, copilul poate invata sa aiba rabdare si sa fie atent. In cazul bunicilor ce locuiesc la curte, copilul poate planta in gradina alaturi de acestia flori, seminte si rasaduri. Pentru bunicii care locuiesc la bloc, o solutie este cumpararea unor ghivece in care puteti pune pamant fertil si seminte, urmand apoi sa ingrijiti impreuna plantele. Drept rasplata pentru ajutor, bunicul sau bunica ii poate citi nepotelului o poveste frumoasa ce ii va atrage atentia.

 

O alta activitate captivanta pentru nepotel poate fi gatitul. Cu siguranta, acesta isi va aminti cu drag reteta bunicii atunci cand va fi adult si va dori sa o transmita copiilor sai. La aceasta activitate poate participa si bunicul. Astfel, copilul va invata faptul ca munca in echipa va aduce cele mai bune rezultate.

 

Culesul fructelor il poate ajuta pe micut sa descopere natura. Indiferent ca este vorba cirese, visine, capsuni, mere sau nuci, pentru copil va fi distractiv si in acelasi timp va invata sa dea o mana de ajutor bunicilor.

 

 

Bunica cu nepotii

 

 

Alte activitati ce ii pot distra pe nepoti sunt: realizarea unui picnic in parc, activitati artistice de pictura si lucru manual, camping in curte, implicarea nepotilor la treburile casnice, vopsitul pomilor cu var primavara, de-a v-ati ascunselea, desenul pe asfalt cu creta colorata si mersul pe bicicleta sau role. De asemenea, povestile citite sau inventate de bunici pot insamanta idei si convingeri in mintea nepotilor ce ii vor ajuta sa se dezvolte din punct de vedere intelectual.

 

In cazul in care nu ii putem aduce des pe copii la bunici, ne poate ajuta tehnologia sa tinem legatura unii cu ceilalti. Prin videocall bunicii isi pot vedea nepotii si pot vorbi cu acestia.

 

Indiferent ca locuiesc la tara sau la oras, la bloc sau la curte, bunicii trebuie sa aiba destule hainute pentru nepotei. Copiii sunt un vulcan de energie si isi murdaresc des hainele. Inainte sa ajungi cu copilul sau copiii la bunici trebuie sa pregatesti gentuta cu hainutele necesare. Poti gasi si cumpara online la preturi accesibile tot ce ai nevoie, din confortul casei tale, economisind timp si bani. Accesand site-ul liloo.ro vei gasi hainute de calitate pentru copilul sau copiii tai, la preturi accesibile.

 

“Bunul” si “buna”, prin alintul dat de nepoti devin “bunica” si “bunicul” sau pur si simplu “buni” si arata ca, de fapt calitatea esentiala a lor, a celor numiti astfel este bunatatea. Nepotii aduc lumina si bucurie in viata bunicilor, iar bunicii sunt pentru nepoti o poarta de invatare a trecutului si o resursa pentru a modela viitorul. Se creeaza o legatura asa speciala intre bunici si nepoti incat e o bucurie pentru toata lumea. Sa ne traiasca bunicii!

 

imagini: Unsplash

 

Scrie un comentariu