Cum ii pot sprijini parintii pe copii in aceasta perioada in care sunt nevoiti sa stea acasa

Publicat de Iuliana 06.04.2020 1 Comentarii

Odata cu inchiderea gradinitelor si scolilor, programul zilnic al copiilor sufera modificari majore. Aceste modificari isi vor pune amprenta asupra vietii sociale, emotionale si psihologice a noastra si a copiilor nostri. Desi afecteaza viata sociala, statul acasa este cea mai importanta si sigura masura prin care ne putem proteja pe noi si pe copii de infectarea cu noul coronavirus. Avand in vedere faptul ca prichindeii sunt nevoiti sa petreaca mult timp in casa, parintii trebuie sa gaseasca noi activitati pentru copiii lor cu scopul de a-i ajuta sa faca fata situatiei si sa nu se plictiseasca.

 

In cele ce urmeaza, va vom prezenta atat modalitatea prin care ii puteti ajuta pe copii sa inteleaga si sa respecte masurile impuse de autoritati, dar si activitatile care ii vor ajuta pe copii sa se dezvolte armonios in aceasta perioada in care trebuie sa stea acasa.

 

 

Baietei frumosi stand la poza

 

 

Vorbiti deschis cu copilul sau copiii vostri despre efectele infectarii cu coronavirus dar si despre importanta respectarii masurilor de preventie impuse de autoritati

 

 

In aceasta perioada dificila in care pandemia cu coronavirus (Covid 19) a provocat panica si o multime de incertitudini in viata oamenilor, copiii trebuie sa se simta iubiti si sprijiniti mai mult ca oricand. Parintii sunt cei care ofera copiilor sentimentul de siguranta si protectie. Este important sa ne protejam copiii si sa le explicam faptul ca, prin respectarea masurilor de preventie vom avea grija atat de sanatatea noastra, cat si de sanatatea celor din jur. Modalitatea prin care ii putem ajuta pe copii sa inteleaga realitatea si sa treaca prin aceasta perioada dificila este comunicarea. Parintii trebuie sa le vorbeasca deschis copiilor despre boala provocata de coronavirus dar si despre rolul pe care il au copiii in protejarea propriei sanatati. Bineinteles, se va vorbi copiilor cu calm si adecvat varstei lor, dar si in functie de interesul pe care acestia il acorda subiectului. Parintii pot aborda aceste discutii sub forma unui joc. Acestia pot juca rolul medicilor, iar copiii pot juca rolul pacientilor responsabili care trebuie sa respecte recomandarile doctorilor. Pentru a verifica daca mesajul pe care doriti sa-l transmiteti sub forma acestui joc a fost inteles de copii, puteti schimba rolul vostru cu cel al copiilor. Copiii vor fi medicii care trebuie sa le ofere recomandari pacientilor despre cum pot preveni infectarea cu coronavirus.

 

Cu siguranta, cei mici vor dori sa isi viziteze bunicii sau rudele insa trebuie evitat acest lucru. In ziua de astazi tehnologia permite oamenilor sa pastreze legatura desi sunt la distanta. Prin videocall copiii isi pot vedea bunicii, rudele apropiate si colegii de gradinita sau scoala. Doar explicandu-le situatia, copiii vor realiza faptul ca, stand acasa se vor proteja atat pe ei cat si pe cei din jur. UNICEF a făcut un ghid pentru parintii care se simt incurcati sa discute cu copiii de varste mai mici despre Covid 19. Accesand acest site veti gasi postari ce va vor ajuta sa gestionati situatia cu copiii vostri.

 

 

 

Daca va intrebati cum puteti ocupa si imbogati timpul copilului sau copiilor vostri cu ceva util, dar si interesant, aveti mai multe optiuni decat ati crede

 

 

 

1. Jocul liber

 

 

Un rol important pentru dezvoltarea personala si emotionala a copiilor il reprezinta jocul liber pe care noi parintii trebuie sa-l incurajam. Prin joaca, creierul copiilor este stimulat, acestia devenind mai inteligenti si receptivi. Unul dintre avantajele jocului liber este acela ca micutii sunt incurajati sa gandeasca singuri si sa vina cu idei creative. Trebuie sa lasam copiii sa inventeze ei jocul pentru a-i face sa aiba incredere in propriile lor forte. Acestia doresc sa faca ceea ce vad, iar jocul liber le permite sa expuna ceea ce au vazut sau au trait. De multe ori, copiii imita activitatile zilnice ale parintilor, precum datul prin casa cu aspiratorul, stergerea prafului de pe mobila, aranjarea mesei, maturatul in bucatarie si multe alte activitati. In casa ii putem incuraja sa danseze, sa cante, sa faca gimnastica, baietii pot improviza doua porti si se pot juca cu o minge din burete, iar fetitele se pot imbraca in rochitele lor preferate cu scopul de a se transforma in adevarate printese https://www.liloo.ro/haine-copii-bebelusi-tricouri-bluze/rochite.

 

In cazul copiilor care abia au invatat sa mearga, parintii trebuie sa le asigure suficient spatiu pentru joaca. Acestia trebuie sa aiba rabdare cu cei mici si sa invete sa nu spuna “nu ai voie” deoarece acest lucru va avea efect invers iar copiii vor fi si mai curiosi asupra lucrurilor interzise. Parintii trebuie sa le stimuleze creativitatea micutilor gasind obiectele potrivite ce le starnesc curiozitatea. Un cosulet plin cu mingiute de diferite marimi si culori ii poate antrena in activitati de descoperire si joc minute in sir. Copiii le pot strange in mana, le pot arunca sau da de-a dura. Piesele lego sau blocurile din lemn ii ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea, motricitatea si gandirea logica. Nu trebuie sa le aratati cum sa le foloseasca, ci trebuie sa ii lasati pe copii sa descopere singuri cum trebuie sa le foloseasca.

 

 

 

2. Organizarea concursurilor cu scop educativ

 

 

Pentru a ridica moralul copiilor si pentru a inveseli atmosfera parintii pot organiza concursuri cu scop educativ. Dimineata puteti organiza concursul celor mai curati si frumosi dintisori. Copilul care isi va spala cel mai bine dintisorii va castiga dreptul de a alege prima activitate distractiva din ziua respectiva. In alta zi puteti opta pentru aranjarea hainutelor in dulap. Cine isi aranjeaza primul hainutele in dulapior va avea oportunitatea sa aleaga dulcele pe care il vor consuma in acea zi. In acest caz mamica trebuie sa fie pregatita cu mai multe tipuri de dulciuri, pentru a oferi copilului castigator sansa de a alege dulcele dorit pentru ziua respectiva. Daca in familie exista un singur copil, concursul se va organiza intre mama si copil. Un alt concurs interesant poate fi reprezentat de bataia cu perne. Copilul care scapa primul perna din mana isi va ajuta mama sa pregateasca masa pentru cina, iar cel care castiga va decide ce preparate se vor pregati pentru cina din seara respectiva.

 

 

Fetite dragalase batandu-se cu perne

 

 

 

3. Activitati artistice de pictura si lucru manual

 

 

Pictura este mai mult decat o activitate, ea reprezinta un mod de exprimare. De cate ori picteaza, copiii sunt fericiti deoarece pictura ii ajuta sa isi foloseasca simturile, sa exploreze emotiile si sa descopere culorile. Deseori, acest tip de activitate este evitat in interiorul locuintei atunci cand copiii sunt micuti deoarece acestia se vor murdari pe hainute de culori si acuarele. Chiar daca isi vor murdari hainutele, prichindeii vor trai clipe minunate pictand cu parintii lor. Parintii care sunt alaturi de copiii lor atunci cand desfasoara astfel de activitati vor afla ce culori le plac, in ce culori vad ei lumea, ce obiecte sau aspecte din viata doresc sa picteze dar vor cunoaste si entuziasmul copiilor in momentul in care acestia lucreaza.

 

O alta activitate prin care le puteti ocupa timpul copiilor in mod util si distractiv este lucrul manual. Prin lucru manual isi vor dezvolta creativitatea, inteligenta si indemanarea. Lasati-i sa creeze, sa picteze chiar daca isi vor murdari hainutele!

 

 

Fetita dragalasa care picteaza

 

 

Cu siguranta, vei avea nevoie de multe hainute in aceasta perioada in care copiii vor sta acasa. Cu totii stim faptul ca, statul acasa este cea mai sigura masura de preventie, de aceea shoppingul online este foarte util acum. Poti gasi si cumpara online la preturi accesibile tot ce ai nevoie, din confortul casei tale, economisind timp si bani. Accesand site-ul liloo.ro vei gasi hainute de calitate pentru copilul sau copiii tai, la preturi accesibile.

 

 

 

4. Activitati ce dezvolta inteligenta copiilor

 

 

Copiii pot asculta alaturi de parintii lor o piesa de teatru radiofonic pentru copii si vor putea discuta despre personaje, despre intamplari si despre morala piesei de teatru. De asemenea, puteti asculta muzica impreuna si veti avea sansa sa vedeti ce gen de muzica prefera copiii vostri. Se poate opta si pentru jocul interactiv cu mima si se pot alege cuvinte ce reprezinta animale sau personaje din desenele preferate ale copiilor. Parintii pot citi copiilor povesti si ii pot pune pe acestia sa povesteasca intamplarile si sa spuna ce le-a placut sau ce nu le-a placut referitor la povestile citite.

 

 

 

5. Realizarea unei sedinte foto in familie

 

 

Au un farmec aparte sedintele foto in familie. Fiecare familie este unica, de aceea si fiecare tablou de familie are acel ceva al lui ce nu poate fi repetat. Sentimente, emotie, timp, toate pot fi imortalizate intr-un album cu poze. Pentru a avea cele mai reusite poze, toti membrii familiei trebuie sa aleaga cele mai frumoase haine din garderoba. Cu aceasta ocazie veti descoperi care sunt hainele pe care copiii vostri le prefera in mod special.

 

Dupa ce ati realizat sedinta foto, puteti initia impreuna cu copiii o sortare a hainutelor si jucariilor pe care le puteti da copilasilor nevoiasi. In acest fel copiii vor invata sa daruiasca. In ceea ce priveste garderoba copiilor tai, o poti completa cu hainute fabricate de liloo, special concepute pentru nevoile celor mici.

 

 

 

6. Organizati o petrecere in pijamale, insa una speciala, doar in familie

 

 

Desi o petrecere in pijamale se organizeaza seara si cu mai multi copii invitati, de data aceasta va fi diferita. Puteti organiza o petrecere in pijamale pe timp de zi in care sa cuprindeti mai multe activitati pe care le veti putea desfasura in familie. Bineinteles, parintii trebuie sa le explice copiilor ca nu-si pot invita prietenii deoarece in aceasta perioada toti copiii trebuie sa stea acasa alaturi de familiile lor. Puteti organiza petrecerea consultandu-va copiii si chiar puteti face impreuna o lista in care sa cuprindeti atat elementele necesare, cat si activitatile pe care doriti sa le desfasurati. Primul si cel mai important element din lista este reprezentat de pijamale. Accesand https://www.liloo.ro/haine-copii-bebelusi-pijamale veti gasi pijamale de calitate cu imprimeuri deosebite, la preturi accesibile. Va recomandam sa ii lasati pe copii sa isi aleaga modelul dorit deoarece acestia vor alege pijamalele in functie de culoarea lor preferata. In locul gustarilor din comert puteti opta pentru dulciurile pe care le puteti pregati acasa impreuna cu copiii vostri. O petrecere in pijamale este un eveniment pe care copiii il adora si reprezinta un moment de relaxare si socializare.

 

 

In cazul copiilor care sunt la scoala, parintii trebuie sa le organizeze timpul in aceasta perioada in care stau acasa. Programul zilnic al copiilor trebuie sa cuprinda timp pentru igiena zilnica, timp pentru joaca, cand copiii pot tine legatura cu colegii prin telefon sau se pot uita la televizor, timp pentru teme, timp pentru treburile gospodaresti si timp pentru activitati distractive ce ii vor ajuta sa nu se plictiseasca.

 

 

Indiferent ce activitati doriti sa desfasoare copiii vostri in aceasta perioada in care sunt nevoiti sa stea in casa, trebuie sa optati pentru purtarea hainutelor lejere si confortabile ce nu limiteaza miscarile copiilor. Cele mai potrivite haine pentru timpul petrecut in casa sunt colantii, bluzele de casa, pantalonii si bluzele de trening si tricourile cu maneca lunga sau scurta https://www.liloo.ro/haine-copii-bebelusi-tricouri-bluze.

 

 

Fetita si baietel stand in pat

 

 

In aceasta perioada in care viitorul este incert trebuie sa privim inainte cu optimism pentru a le transmite copiilor nostri sentimentul de siguranta.

 

imagini: Depositphotos & bigstock

 

1 Comentarii

Alexandru:
03.05.2020, 08:53:37 AM
Răspunde

Foarte frumos text. Aveți mare dreptate

Scrie un comentariu